- Aida Valinskienė
- Teksto dydis:
- Spausdinti
-
J.Ščipokei maistą gaminti pastaruoju metu noriai padeda trejų sūnus Matas – procesas užtrunka gerokai ilgiau, bet abipusio malonumo – daugiau.
-
Apie eksperimentus virtuvėje: svarbiausia – teigiamos emocijos ir kartu praleistas laikas
-
Apie eksperimentus virtuvėje: svarbiausia – teigiamos emocijos ir kartu praleistas laikas
-
Apie eksperimentus virtuvėje: svarbiausia – teigiamos emocijos ir kartu praleistas laikas
-
Apie eksperimentus virtuvėje: svarbiausia – teigiamos emocijos ir kartu praleistas laikas
-
Apie eksperimentus virtuvėje: svarbiausia – teigiamos emocijos ir kartu praleistas laikas
-
Apie eksperimentus virtuvėje: svarbiausia – teigiamos emocijos ir kartu praleistas laikas
-
Apie eksperimentus virtuvėje: svarbiausia – teigiamos emocijos ir kartu praleistas laikas
-
Apie eksperimentus virtuvėje: svarbiausia – teigiamos emocijos ir kartu praleistas laikas
-
Apie eksperimentus virtuvėje: svarbiausia – teigiamos emocijos ir kartu praleistas laikas
-
Apie eksperimentus virtuvėje: svarbiausia – teigiamos emocijos ir kartu praleistas laikas
-
Apie eksperimentus virtuvėje: svarbiausia – teigiamos emocijos ir kartu praleistas laikas
Maisto gaminimo ir eksperimentų virtuvėje mėgėjus leistis į kulinarines keliones internete kviečia tinklaraštis keistu pavadinimu – "Zuikio receptai". "Tai – mano asmeninis projektas, gimęs iš meilės mano zuikiui ir noro pasidalyti patirtimi su tokių pat zuikių tėveliais", – sako Jolanta Ščipokė.
Sveika gyvensena – ne naujiena
Tinklaraštyje galima rasti sveikesnių patiekalų idėjų vaikams ir kūdikiams nuo šešių mėnesių, taip pat – receptų visai šeimai. Kaip prisipažįsta pati J.Ščipokė, kartais ir ne tokių sveikų, nes juk visiems norisi nusižengti sveikos mitybos principams.
Tinklaraštis gimė prieš porą metų. Jauna mama tuomet stengėsi grįžti į įprastą gyvenimo ritmą – vėl ėmė skirti daugiau dėmesio sveikai mitybai, pradėjo sportuoti.
Prieš gimstant vaikui Jolanta kurį laiką dirbo sporto klube administratore, teko išklausyti ne vienus mokymus apie sveiką gyvenseną, daug sportavo. Buvo tekę dirbti ir su ekologiškais sveiko maisto produktais, tad informacijos apie sveiką mitybą bei gyvenimo būdą žinojo tikrai daug ir stengėsi ja vadovautis.
"Antraisiais vaiko metais turėjau daugiau laiko sau, norėjosi kažką veikti, kurti, bet vis nesugalvojau, ką. Vyras ir pusseserė įkalbinėjo mane kurti tinklaraštį – juk daug žinau apie sveiką mitybą ir pati ją propaguoju, – pasakoja Jolanta. – Ilgą laiką maniau, kad niekam tai, ką galiu parašyti, nebus įdomu, nes tinklaraščių apie maisto gamybą daug. Galiausiai nusprendžiau, kad reikia kalbėti apie sveiką vaikų mitybą – juk daugeliui jaunų šeimų, pradėjus primaitinti vaiką, kyla klausimų, daugelis nori patys maitintis ir vaiką maitinti sveikiau. Tad gal kažkam bus įdomu, kaip mes maitinamės, kaip bandome patiekalus padaryti maistingesnius, sveikesnius."
Jolanta Ščipokė.
Tėvų pavyzdžio galia
J.Ščipokės sūnui Matui dabar jau treji. Vaikas nuo mažų dienų pratinamas prie sveikesnių, maistingesnių pasirinkimų. Dabar jau neretai jis gamina kartu su mama – pakanka paklausti, ar nori padėti. O padėti nori: ir gaminti, ir šluoti, ir indus plauti – toks amžius. Ir jam leidžiama.
Žinoma, užtrunka ilgai ir rezultatas dažnai būna ne iš geriausių. Tačiau kai pats pagamina, didesnė tikimybė, kad ir valgys tai, ką pagamino. Ką gaminti, jam taip pat leidžiama rinktis: pavyzdžiui, sutariama, kad gamins tortilijas, o jis nusprendžia, su kuo tos tortilijos bus – su vištienos ar kitu įdaru.
Jei mes, suaugusieji, valgome saldumynus, tai ir vaikui negalime drausti tai daryti. Visur reikia pradėti nuo savęs ir rodyti vaikui gerą pavyzdį.
Buhaltere šiuo metu dirbanti Jolanta pasakoja, kad jos bendradarbės stebisi, jog trimetis vaikas valgo pupeles, burokėlius, avinžirnius ir panašius produktus, kuriuos valgyti sveika, bet kurių vaikai dažniausiai nemėgsta.
"Mūsų šeimoje tos problemos nėra – matyt todėl, kad nuo kūdikystės jis taip maitinamas, ir jis mato, kad tai valgo tėvai. Viskas prasideda nuo tėvų, jie turi rodyti vaikui pavyzdį, – sako Jolanta. – Ir savo vyrui sakau, kad turime rodyti pavyzdį. Jei, tarkim, jis nepaleidžia mobiliojo telefono iš rankų, jis neturi teisės drausti vaikui žiūrėti filmukų ar žaisti mobiliuoju telefonu. Jei mes, suaugusieji, valgome saldumynus, tai ir vaikui negalime drausti tą daryti. Visur reikia pradėti nuo savęs ir rodyti vaikui gerą pavyzdį."
Visur reikia pusiausvyros
Ščipokų šeimoje, Jolantos teigimu, niekas nedaroma priverstinai. Jei vaikas nevalgo to, ką mama pagamina, ji nesisieloja. Jei vaikas su tėčiu, kuris yra krepšinio treneris, nenori sportuoti – niekas jo neverčia.
O ir ji pati nėra supermamytė. Jei būna pavargusi – tą dieną negamina, šeima užsisako picą, o patys stengiasi daugiau būti gryname ore, užsiimti malonia veikla. Juk svarbiausia – laikas, praleistas su vaiku, teigiamos emocijos, ypač šiandieninėmis aplinkybėmis.
"Stengiuosi nebūti perfekcionistė, – sako Jolanta. – Jei neturiu laiko ar noro sportuoti – aš ir nesportuoju. Namuose netvarka, o noro tvarkytis nėra – susitvarkysiu kitą dieną. Svarbiau gera emocija ir šaunūs prisiminimai, nei išpuoselėti kambariai. Maistą kartais gaminu kelioms dienoms į priekį, kad kitą dieną būčiau laisvesnė. Dar mėgstu gaminti tokius patiekalus, prie kurių nereikia stovėti – įdedi į orkaitę ir gali veikti ką nors malonaus."
Pica, bulvytės, saldainiai, tortas jos vaikui – pažįstami ir mėgstami patiekalai. Nors jais ir stengiamasi nepiktnaudžiauti, bet kartą ar du per savaitę šeima leidžia sau pasilepinti. Ji pati labai mėgsta bulvinius blynus, tai kas porą savaičių juos kepa. Pašnekovės požiūriu, visur reikia pusiausvyros – tiek mityboje, tiek sporte, tiek apskritai gyvenime. Saldumynai suteikia džiaugsmo, teigiamų emocijų, kurių dabar labai trūksta. Tiesa, juos moteris dažniausiai gamina pati.
Ieško sveikesnių alternatyvų
J.Ščipokė stengiasi šeimai gaminti kuo įvairesnį maistą, kad jis būtų ir naudingas, ir nenusibostų. Nesveikiems produktams ji ieško sveikesnio pakaitalo.
Ko tikrai nėra šeimos virtuvėje? Baltų kvietinių miltų. Jų atsiranda tik tris kartus per metus, kepant gimtadienių tortus. Kasdieniame gyvenime kvietiniai miltai keičiami šiek tiek sveikatai palankesniais riešutų, avižų, laukinių kviečių – speltos, viso grūdo miltais.
Ir cukraus nėra – jį stengiamasi pakeisti sevija arba saldikliais, kurie yra palankesni sveikatai: medumi, agavų, klevų sirupu, kokosų cukrumi. Pasak Jolantos, ne todėl, kad cukrus – nuodas, o kiti saldikliai – labai gerai. Jie taip pat kelia glikemijos indeksą, bet jie turi ir naudingų medžiagų, tad cukrus pakeičiamas šiek tiek naudingesniais produktais.
"Zuikio receptai" siūlo pasigaminti
Vištienos, morkų ir kokosų sriuba
1 skiltelė česnako,
2 virtos morkos,
200 g virtos pjaustytos vištienos,
1 svogūnas,
2–3 šaukštai aliejaus kepti,
1 stiklinė vandens,
400 ml kokosų pieno (lieso),
mėgstamų sėklų.
Morkas ir vištieną išvirkite ir supjaustykite. Svogūną ir česnaką susmulkinkite. Į įkaitintą puodą įpilkite aliejaus, sudėkite supjaustytą virtą vištieną, česnaką, morkas, svogūną. Lengvai apskrudinkite. Supilkite vandenį, uždenkite puodą ir 15 min. pavirkite ant silpnos ugnies. Supilkite kokosų pieną, užvirus – puodą nukelkite nuo viryklės. Masę sutrinkite smulkintuvu iki vientisos masės ir pasūdykite. Sriubą pagardinkite mėgstamomis lengvai paskrudintomis sėklomis.
Makaronų salotos
120 g viso grūdo makaronų,
1 morka,
1 indelis tuno savo sultyse,
5 pomidorai,
2 šaukštai alyvuogių aliejaus,
1 agurkas,
citrinos griežinėlis,
2 saujos salotų,
šviežio baziliko,
druskos,
pipirų,
50 g tarkuoto parmezano.
Išvirkite makaronus. Sutarkuokite morką stambia tarka. Į įkaitintą keptuvę įpilkite aliejaus, sudėkite tarkuotą morką. Patroškinkite 1–2 min. Sudėkite ir pašildykite tuną. Šiltą tuną sumaišykite su išvirusiais makaronais. Išpjaukite skystą pomidoro dalį (jos nenaudokite). 3 pomidorus supjaustykite ir sudėkite į trintuvą (maisto smulkintuvą). Taip pat įdėkite baziliko, druskos, pipirų, įpilkite alyvuogių aliejaus ir sutrinkite iki vientisos masės. Supjaustykite agurką ir 2 pomidorus norimo dydžio gabalėliais. Ruoškite salotas: stiklainio apačioje sudėkite makaronus, užpilkite juos gauta pomidorų mase, pabarstykite parmezano. Uždėkite pjaustytus pomidorus, agurkus, saują salotų ir citrinos griežinėlį.
Traški vištiena batato patale
400 g vištienos filė,
1 vidutinis batatas,
1 kiaušinis,
1 šaukštas avižų miltų,
2 šaukštai pomidorų pastos,
1 šaukštelis saldžiųjų paprikų prieskonių,
1 šaukštas sojų padažo,
druskos,
pipirų.
Vištieną supjaustykite juostelėmis ir kelias valandas pamarinuokite sojų, druskos, pipirų ir saldžiųjų paprikų marinate. Stambia trintuve sutarkuokite batatą. Į dubenį įmuškite kiaušinį, įdėkite miltų, išmaišykite. Sudėkite vištieną ir išmaišykite. Miltų ir kiaušinių mišiniu apkibusias vištienos juosteles apvoliokite tarkuota bulve. Kepkite iki 190 °C įkaitintoje orkaitėje 35–40 min. (po 20 min. vištienos juosteles apverskite, kad apskrustų abi pusės). Galima kepti keptuvėje ar karšto oro gruzdintuvėje.
Varškėčiai su saulėje džiovintais pomidorais ir špinatais
360 g varškės,
2 šaukštai tarkuoto sūrio
1 kiaušinis,
2 šaukštai viso grūdo kvietinių miltų,
1 sauja špinatų,
5 saulėje džiovinti pomidorai,
pipirų,
druskos.
Padažui:
5 šaukštai graikiško jogurto,
druskos,
pipirų.
Į dubenį sudėkite varškę, kiaušinį, sūrį ir išmaišykite. Supjaustykite saulėje džiovintus pomidorus, špinatus ir sudėkite į dubenį su varške. Taip pat suberkite miltus ir dar kartą viską išmaišykite. Formuokite varškėčius, juos apvoliokite miltuose. Kepkite keptuvėje su šlakeliu aliejaus. Pasigaminkite padažą: graikišką jogurtą sumaišykite su druska ir pipirais.
Morkų saldainiai
5 datulės (10 min. mirkytos vandenyje),
5 džiovinti abrikosai,
2 nedidelės morkos,
0,5 stiklinės kokosų drožlių,
2 šaukštai kokosų miltų,
0,5 stiklinės lazdyno riešutų,
1 šaukštelis cinamono,
1/4 šaukštelio malto imbiero.
Vieną morką supjaustykite gabalėliais, užpilkite keliais šaukštais vandens, įdėkite šaukštą klevų sirupo. Dėkite puodą ant ugnies. Kai vanduo užvirs, sumažinkite ugnį ir virkite apie 15 min., kol suminkštės. Išvirusią sutrinkite maisto smulkintuvu. Į maisto smulkintuvą sudėkite kokosų drožles, mirkytas datules, abrikosus, du šaukštus morkų tyrės, kokosų miltus, vieną sutarkuotą morką, prieskonius. Sutrinkite iki vientisos masės. Riešutus susmulkinkite ir atsargiai įmaišykite į masę. Masė turi gautis tiršta ir lipni. Jei ji kiek per skysta – įdėkite dar kelis šaukštus kokosų miltų. Rankomis formuokite norimo dydžio kamuoliukus, apvoliokite juos kokosų drožlėse ar cinamono ir kokosų cukraus mišinyje. Kamuoliukus dėkite į šaldytuvą, kad sustingtų.
Avižų dribsnių, riešutų sviesto ir datulių sausainiai
90 g avižų dribsnių,
140 g datulių be kauliukų (10 min. mirkytų vandenyje),
140 g riešutų sviesto,
90 g šokolado,
riešutų, džiovintų vaisių (jei norisi).
Maisto smulkintuvu avižas sumalkite iki miltų. Sudėkite datules, riešutų sviestą ir dar kartą viską sutrinkite iki vientisos masės. Iš gautos masės suformuokite sausainius. Garų vonelėje išlydykite šokoladą ir juo apliekite sausainius. Dėkite 20 min. į šaldymo kamerą, kad sustingtų.
Bolivinių balandų ir šokolado varškės apkepas
50 g bolivinių balandų sėklų,
500 g varškės,
2 šaukštai kokosų aliejaus,
50 g supjaustyto šokolado,
3 šaukštai klevų sirupo / medaus,
3 kiaušiniai.
Bolivinių balandų sėklas virkite apie 10–15 min., kol išbrinks ir suminkštės. Uždengtame puode leiskite joms pastovėti dar 10 min. Maisto trintuvu gerai sutrinkite varškę, kokosų aliejų, klevų sirupą. Į gautą masę įmaišykite bolivinių balandų. Atskirame dubenyje kiaušinių baltymus išplakite iki standžių putų. Atsargiai supilkite į varškės masę. Sudėkite supjaustytą šokoladą. Viską dar kartą gerai ir atsargiai išmaišykite. Gautą masę supilkite į kepimo formą (ar mažas keksiukų formeles) ir kepkite iki 180 °C orkaitėje 50–60 min.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...
-
Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...
-
Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)
Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...
-
Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės (receptai)
Dažniau valgyti žuvį ar jūros produktus – vienas paprasčiausių būdų sveikiau maitintis nesiimant drastiškų pokyčių savo mitybos įpročiuose. Kad su malonumu žuvį pietums ar vakarienei valgytų visa šeima, renkantis rūš...
-
Ant stalo – kiaulienos nugarinė (receptai)
Kas kitas vis labiau vėstant orams suteiks geresnės nuotaikos ir savijautos nei virtuvėje garuojantys maistingi ir gardūs patiekalai? Kiaulienos nugarinė – maistingas ir universalus ingredientas, puikiai tinkantis skirtingiems patiekalams gaminti. ...
-
Virtuvė pakvips obuoliais (receptai)
Obuoliai tarp rudens gėrybių – populiariausi. Ne veltui – nors daugeliui jie siejasi su saldžiais kepiniais, turbūt nėra patiekalo, kurio šie vaisiai negalėtų papildyti. Jie puikiai tinka ir padažams, salotoms, dera prie įvairių m...
-
Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu
Jau nieko nebestebina, kai maistas puošiamas džiovintomis arba šviežiomis gėlėmis, jų žiedlapiais. Kai kurios gėlės iš tiesų patiekalui suteikia išskirtinumo, tačiau ne visos yra valgomos, o kai kurių žiedai gali sukelti...
-
Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą1
Įsibėgėjant rudeniui, daugelis iš mūsų ima ruoštis šaltajam sezonui. Po gausaus derliaus daržovių konservavimas yra vienas pagrindinių virtuvės darbų. Šaltuoju sezonu mūsų organizmui itin naudingas fermentuotas maistas. ...
-
Prikelkite duoną antram gyvenimui (receptai)
Duona ir kepiniai yra kasdieniai produktai, kuriuos mėgstame šviežius, traškius ir minkštus. Tačiau vos iš jų išgaruoja drėgmė, kepiniai greitai pasensta ir pradeda kietėti. Tačiau, žinomo keliautojo ir kulinaro Vyta...
-
Humusas – tobulas mūsų organizmui (receptai)4
Įvairių pasaulio kraštų virtuves išbandyti mėgstantys lietuviai nebejotinai jau spėjo atrasti vieną pagrindinių Artimųjų Rytų virtuvės patiekalų – humusą. Šio iš avinžirnių gaminamo produkto skoninės, maistin...