- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Dažniau valgyti žuvį ar jūros produktus – vienas paprasčiausių būdų sveikiau maitintis nesiimant drastiškų pokyčių savo mitybos įpročiuose. Kad su malonumu žuvį pietums ar vakarienei valgytų visa šeima, renkantis rūšį ir galvojant apie skanius receptus, verta žinoti kelias gudrybes.
Parsinešus žuvies irpagaminus skanią vakarienę, visgi kartais nutinka, kad virtuvė ilgiau nei norėtųsi išlaiko gana specifinį žuvies kvapą. Tačiau „Iki“ mėsos technologas Gintaras Bačkovas ramina, kad yra keletas paprastų būdų, kaip jo išvengti ir mėgautis žuvimi be tokių uoslės pojūčių.
Citrina – natūralūs kvapo neutralizatorius. Vienas iš seniausių ir paprasčiausių būdų sumažinti žuvies kvapą virtuvėje – naudoti citriną. Kai ant žuvies išspaudžiame šiek tiek citrinos sulčių, sukeliame reakciją, reikšmingai sumažinančią žuvies kvapą ir netgi pagerinančią jos skonį.
Įsitikinkite žuvies šviežumu. Kuo žuvis šviežesnė, tuo mažiau ji skleidžia specifinį kvapą. Šviežia žuvis paprastai turi švelnų aromatą, neintensyvų ir neerzinantį. Todėl labai svarbu rinktis kuo šviežesnį produktą. Jeigu perkate visą žuvį, atkreipkite dėmesį, kad jos akys būtų blizgios, neapsiblaususios, oda – drėgna, spindinti, mėsa elastinga ir tvirta.
Nudokite actą arba dar daugiau citrinos. Puode užvirinkite 4 puodelius vandens su keliais griežinėliais citrinos arba ¼ puodelio acto. Šio skysčio garai sugers žuvies kvapą. Vietoj acto galite naudoti ir citrinos griežinėlius – efektas bus panašus. Po darbo taip pat rekomenduojama nuvalyti darbinį paviršių su citrinos griežinėliu arba vandenyje, su šlakeliu acto, pamirkyta šluoste – tai pašalins kvapus ir suteiks virtuvei malonų gaivos pojūtį.
Kepkite žuvį įvyniotą popieriuje arba folijoje. Kepant į „paketėlį“ įvyniotą žuvį, išlošite trigubai. Kepimo popierius ar folija ne tik neleis žuvies kvapui pasklisti, tačiau kartu ir išlaikys drėgmę patiekale. Taip galėsite būti tikri, kad žuvis liks drėgna, sultinga ir ypač skani. Toks metodas ypač rekomenduojamas dar neįgudusiems žuvies ruošėjams, nes taip žuvis iškepa tolygiai, be didelių pastangų ir netvarkos. Tiesiog įvyniokite žuvį su prieskoniais, pridėkite šiek tiek daržovių, šiek tiek sviesto ar aliejaus, ir leiskite viskam kepti uždaroje „pakuotėje“.
Virkite, o ne kepkite. Verdama žuvis neišskiria tiek daug aromatų kaip kepama. Virimas tinkamas įvairioms žuvies rūšims – nuo lašišos iki menkės. Be to, galite virti žuvį sultinyje su aromatingais prieskoniais, tokiais kaip lauro lapai, pipirai, citrina ar čiobreliai, dar labiau sumažinančiais kvapą ir suteikiančiais žuviai papildomo skonio.
Nepamirškite tinkamos ventiliacijos ir vėdinimo. Nors tai atrodo akivaizdu, kartais, pradėdami kepti, pamirštame atidaryti langą ar įjungti virtuvės gartraukį. Gerai veikianti ventiliacija yra esminis faktorius, padedantis išvengti nemalonių kvapų. Įsitikinkite, kad jūsų virtuvės gartraukis veikia tinkamai, jei reikia, atidarykite daugiau nei vieną langą, kad oras cirkuliuotų. Taip kvapas iškart išsisklaidys, o virtuvė išliks gaivi.
Naudokite stipresnius prieskonius ir žoleles. Kvapo intensyvumą galite sumažinti ir pridedant stiprius, aromatingus prieskonius ir žoleles. Česnakai, imbieras, citrinų žievelė, rozmarinas ar petražolės ne tik suteikia žuviai puikų skonį, bet ir neutralizuoja dalį jos kvapo. Prieskonių aromatai nustelbs žuvies kvapą, o jūs galėsite mėgautis sodresniais skoniais ir švelnesniu kvapu virtuvėje.
Dorados su keptomis daržovėmis orkaitėje
2 dorados,
2 šaukštai sviesto,
4 griežinėliai citrinos,
6 bulvės,
0,5 raudonosios paprikos, – 540 g (6 vnt.)
0,5 geltonosios paprikos,
keli gabalėliai cukinijos,
1 raudonasis svogūnas,
1 sauja vyšninių pomidorų,
kelios skiltelės česnako,
1 čili pipiras,
2 šaukštai kapotų petražolių,
3 šaukštai alyvuogių aliejaus,
žiupsnelis džiovinto rozmarino,
žiupsnelis pipirų,
žiupsnelis druskos.
Bulves nulupti, supjaustyti, sumaišyti su alyvuogių aliejumi ir rozmarinu. Dėti ant kepimo skardos, pašauti 200 laipsnių orkaitę ir kepti 10 min. Kol bulvės kepa – supjaustykite daržoves. Ištirpinkite sviestą ir sumaišykite su šaukštu kapotų petražolių, česnako skiltele, smulkiai pjaustytu čili pipiru. Paruoštas ir nuplautas žuvis nusausinkite. Į vidų įdėkite po kelis citrinos griežinėlius. Ir į vidų, ir ant viršaus užliekite sviesto, sumaišyto su kapotomis petražolėmis, čili ir česnako skiltele. Taip paruoštas žuvis padėkite ant bulvių ir kepkite 25–30 min.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Kūčių stalui – skanu, taupu, įdomu (receptai)
Dar neapsisprendusiems, ką dės ant kūčių salo, ar ieškantiems naujų skanaus maisto idėjų į pagalbą atskuba maisto tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė. Skaniausių liet...
-
Krypsta ir kūrėjų akys: maistas reiškia gyvenimą
Skonis, kvapas, spalva, tekstūra, konsistencija... Žmogaus jusles vienaip ar kitaip veikiantys malonumų dirgikliai kuria ištisą potyrių pasaulį, žadina asociacijas, veda prisiminimų labirintais. Šiandien į gausiame pritekliuje gyvenanči...
-
K. Pišniukaitė-Šimkienė: man patinka, kai Kalėdų stalas stebina (receptai)
Maistas ir viskas, kas su juo susiję, yra neatskiriama tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ įkūrėjos ir dviejų knygų apie maisto gaminimą autorės Kristinos Pišniukaitės-Šimkienės gyvenimo dalis. Šventinį men...
-
Saldžių dovanų idėja – iš štrudelio gimtinės (receptai)
Kavos, šokolado ir pyragaičių mėgėjai austrai itin vertina namų kepinius. Lince gyvenanti žurnalistė, J. Keplerio universiteto mokslinė darbuotoja Daiva Müllegger-Trečiokaitė taip sužavėta austrų saldumynų, kad pati savo virtuvėje i&...
-
Svarbiausia – nepaskanauti anksčiau (receptai)
Miestams puošiantis Kalėdoms, šeimininkėms mintys jau sukasi apie šventinį stalą. Ir produktų nusipirkti, ir šventine maisto gamyba užsiimti dar bus laiko, tačiau yra vienas darbas, kurį jau dabar reikėtų padaryti – ...
-
Viščiukų blauzdelės: pasaulio virtuvių įkvėpti receptai
Kai norisi gardžiais kvapais pripildyti namus, o pilvą – sočiu ir nebrangiu patiekalu, daugelis ieško receptų su viščiukų blauzdelėmis. Tai vienas nepretenzingiausių variantų vakarienei – dera su įvairiais priedais, pi...
-
Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...
-
Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...
-
Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)
Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...
-
Ant stalo – kiaulienos nugarinė (receptai)
Kas kitas vis labiau vėstant orams suteiks geresnės nuotaikos ir savijautos nei virtuvėje garuojantys maistingi ir gardūs patiekalai? Kiaulienos nugarinė – maistingas ir universalus ingredientas, puikiai tinkantis skirtingiems patiekalams gaminti. ...