- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Obuoliai tarp rudens gėrybių – populiariausi. Ne veltui – nors daugeliui jie siejasi su saldžiais kepiniais, turbūt nėra patiekalo, kurio šie vaisiai negalėtų papildyti. Jie puikiai tinka ir padažams, salotoms, dera prie įvairių mėsos patiekalų.
Jei ieškote idėjų, kaip panaudoti dosnų šiųmetį obuolių derlių, jums pravers TV3 laidos „Kotrynos burtai“ vedėjos Kotrynos Starkienės priminimas apie sentimentus žadinantį desertą – pyragėlius su obuoliais. „Maximos“ kulinarijos meistrai primena, kad obuolius kulinarijoje galima panaudoti pačiais įvairiausiais būdais.
Įdaryti obuoliai su kuskusu ir džiovintomis spanguolėmis
Redakcijos archyvo nuotr.
6 dideli obuoliai,
30 g graikinių riešutų,
70 g kuskuso,
80 ml verdančio vandens,
30 g ištirpinto sviesto,
1 šaukštas rudojo cukraus,
1 šaukštas džiovintų spanguolių,
žiupsnelis cinamono,
graikiško jogurto (patiekti).
Į nedidelę keptuvę sudėkite graikinius riešutus ir apie 4 minutes pakepkite ant žemos ugnies, nuolat maišydami. Pakepintus graikinius riešutus sudėkite į virtuvinį kombainą ir smulkiai sukapokite. Sudėkite kuskusą į karščiui atsparų indą ir užpilkite vandeniu. Palikite 5 minutėms arba tol, kol susigers visas skystis. Perpilkite kuskusą į dubenį, sumaišykite su sviestu, cukrumi, džiovintomis spanguolėmis, cinamonu ir graikiniais riešutais. Tuo metu įkaitinkite orkaitę iki 180 °C. Kepimo skardą išklokite nelimpančiu kepimo popieriumi ir paruoškite obuolius: peiliu nupjaukite kiekvieno obuolio viršų ir sudėkite ant skardos, pašalinkite sėklas ir išskobkite obuolių viduriukus. Išskobtus obuolius taip pat sudėkite ant skardos. Į obuolių vidų sudėkite pasigamintą kuskuso mišinį. Kepkite orkaitėje apie 20 minučių, tuomet ant obuolių atgal uždėkite obuolių viršūnėles. Kepkite dar 20 minučių, patiekite su šaukšteliu jogurto.
Vištiena su obuoliais
Redakcijos archyvo nuotr.
1,5 kg višta,
4 obuoliai,
60 g sviesto,
majonezo pagal skonį,
česnako, druskos, pipirų ir paprikos miltelių pagal skonį.
Į dubenį sudėkite majonezą, įspauskite česnaką, įberkite pipirų, druskos, paprikos miltelių ir išmaišykite. Paruoštu marinatu gerai ištrinkite vištą tiek viduje, tiek iš išorės. Palikite marinuotis visai nakčiai. Obuolius supjaustykite į keturias dalis, sėklas išimkite. Puse obuolių prikimškite išsimarinavusią vištą, kitą pusę atidėkite. Kepimo formą padenkite kepimo popieriumi. Įdėkite vištą ir kepkite iki 200 °C įkaitintoje orkaitėje apie 70 minučių. Vištai kepant, kelis kartus ją dar galima aplaistyti susidariusiu skysčiu. Sviestą supjaustykite mažais gabaliukais, sudėkite ant vištos, o vištą apdėkite likusiais obuoliais. Kepkite dar apie 20 minučių. Vištieną patiekite kartu su iškeptais obuoliais.
Obuolių pyragas
Redakcijos archyvo nuotr.
400 g šaldytos tešlos,
150 g cukraus,
1 šaukštelis malto cinamono,
6 puodeliai plonai pjaustytų obuolių,
1 šaukštas sviesto.
Įkaitinkite orkaitę iki 230 °C. Mažame dubenyje sumaišykite cukrų ir cinamoną. Tešlą padalykite į dvi dalis: vienu tešlos lapu išklokite kepimo formą, kitą kol kas atidėkite į šalį. Į kepimo formą, ant tešlos, sluoksniais dėkite plonais griežinėliais supjaustytus obuolius. Kiekvieną sluoksnį apibarstykite cukraus ir cinamono mišiniu. Sluoksniuokite, kol sudėsite visus obuolius. Viršutinį sluoksnį apiberkite mažais sviesto gabalėliais ir viską uždenkite likusiu tešlos lapu. Įdėkite pyragą į orkaitę ir kepkite apie 10 minučių. Tuomet sumažinkite temperatūrą iki 175 °C ir kepkite dar 30–35 minutes, iki kol tešla taps auksinės spalvos, o įdaras pradės burbuliuoti.
Sausainiai su obuoliais
Redakcijos archyvo nuotr.
200 g cukraus,
115 g sviesto,
1 kiaušinis,
180 g miltų,
0,5 šaukštelio druskos,
0,5 šaukštelio maistinės sodos,
1 obuolys.
Įkaitinkite orkaitę iki 190 °C. Skardą ištepkite sviestu. Dideliame dubenyje išplakite kiaušinius su cukrumi ir sviestu, iki kol masė taps puri. Įmaišykite miltus, druską ir maistinę sodą. Supjaustykite obuolius smulkiais gabaliukais ir sudėkite į tešlą. Tešlą šaukštu dėkite ant kepimo skardos, palikdami apie 5 cm tarpus tarp sausainių. Kepkite apie 8–10 minučių arba kol sausainiai taps šviesiai rudos spalvos. Kai sausainiai iškepus, išimkite iš skardos ir atvėsinkite ant grotelių. Laikykite dėžutėje su dangteliu.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Kūčių stalui – skanu, taupu, įdomu (receptai)
Dar neapsisprendusiems, ką dės ant kūčių salo, ar ieškantiems naujų skanaus maisto idėjų į pagalbą atskuba maisto tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė. Skaniausių liet...
-
Krypsta ir kūrėjų akys: maistas reiškia gyvenimą
Skonis, kvapas, spalva, tekstūra, konsistencija... Žmogaus jusles vienaip ar kitaip veikiantys malonumų dirgikliai kuria ištisą potyrių pasaulį, žadina asociacijas, veda prisiminimų labirintais. Šiandien į gausiame pritekliuje gyvenanči...
-
K. Pišniukaitė-Šimkienė: man patinka, kai Kalėdų stalas stebina (receptai)
Maistas ir viskas, kas su juo susiję, yra neatskiriama tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ įkūrėjos ir dviejų knygų apie maisto gaminimą autorės Kristinos Pišniukaitės-Šimkienės gyvenimo dalis. Šventinį men...
-
Saldžių dovanų idėja – iš štrudelio gimtinės (receptai)
Kavos, šokolado ir pyragaičių mėgėjai austrai itin vertina namų kepinius. Lince gyvenanti žurnalistė, J. Keplerio universiteto mokslinė darbuotoja Daiva Müllegger-Trečiokaitė taip sužavėta austrų saldumynų, kad pati savo virtuvėje i&...
-
Svarbiausia – nepaskanauti anksčiau (receptai)
Miestams puošiantis Kalėdoms, šeimininkėms mintys jau sukasi apie šventinį stalą. Ir produktų nusipirkti, ir šventine maisto gamyba užsiimti dar bus laiko, tačiau yra vienas darbas, kurį jau dabar reikėtų padaryti – ...
-
Viščiukų blauzdelės: pasaulio virtuvių įkvėpti receptai
Kai norisi gardžiais kvapais pripildyti namus, o pilvą – sočiu ir nebrangiu patiekalu, daugelis ieško receptų su viščiukų blauzdelėmis. Tai vienas nepretenzingiausių variantų vakarienei – dera su įvairiais priedais, pi...
-
Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...
-
Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...
-
Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)
Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...
-
Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės (receptai)
Dažniau valgyti žuvį ar jūros produktus – vienas paprasčiausių būdų sveikiau maitintis nesiimant drastiškų pokyčių savo mitybos įpročiuose. Kad su malonumu žuvį pietums ar vakarienei valgytų visa šeima, renkantis rūš...