Draudimo paradoksai: jokių įvykių, bet pabrango?

  • Teksto dydis:

Ar kada nors susidūrėte su situacija, kai automobilio draudimo įmoka staiga padidėjo, nors per pastaruosius metus nepatyrėte jokių eismo įvykių ar avarijų?

Kaimynų įtaka

Jonas Stulskis, autozinios.lt redaktorius, pasidalijo komentarais, nagrinėdamas daugeliui Lietuvos vairuotojų aktualius klausimus.

Kas daro įtaką draudimo kainoms? Anot J. Stulskio, jos nėra nustatomos remiantis vien jūsų asmeniniais įvykiais. Draudimo bendrovės naudoja sudėtingus algoritmus, kurie įtraukia daugybę faktorių. Tai gali būti bendri eismo įvykiai, infliacija, žalos atlyginimo išlaidos ir netgi jūsų gyvenamoji vieta.

Argi kaimynai gali būti reikšmingas veiksnys? „Jei jūsų kaimynystėje per pastaruosius metus padaugėjo eismo įvykių, tai gali paveikti draudimo įmokas. Draudimo bendrovės įvertina riziką tam tikroje teritorijoje ir pagal tai koreguoja įmokas. Jei jūsų kaimynystėje fiksuojama daugiau avarijų, draudimo įmokos gali padidėti visiems ten gyvenantiems“, – dėstė J. Stulskis.

Ekonominės sąlygos taip pat turi didelę įtaką draudimo kainoms. Infliacija, valiutų svyravimai, degalų kainų pokyčiai – visa tai veikia bendrą draudimo paslaugų kainų lygį. „Kai ekonomika nestabili, draudimo bendrovės turi atsižvelgti į padidėjusias žalos atlyginimo išlaidas. Tai gali lemti įmokų augimą, net jei jūsų asmeninė vairavimo istorija yra nepriekaištinga“, – sakė J. Stulskis.

Svarbi priežastis – konkurencija tarp draudimo bendrovių. Kartais viena bendrovė gali sumažinti kainas siekdama pritraukti daugiau klientų, tačiau kitais metais gali prireikti kainas padidinti, kad būtų kompensuotos nuolaidos.

Galimos alternatyvos

Gali atrodyti, kad technologijų pažanga turėtų mažinti draudimo kainas, tačiau tai ne visada yra tiesa.

Naujos technologijos, naudojamos automobiliuose, gali padidinti remonto išlaidas.

„Automobiliai yra aprūpinti pažangiosios vairuotojo pagalbos sistemomis, kurios gali būti brangios remontuoti. Vadinasi, net ir nedidelės avarijos gali kainuoti brangiai, todėl draudimo įmokos padidėja“, – komentavo autozinios.lt redaktorius.

Jei jūsų draudimo įmoka žymiai padidėjo, verta palyginti skirtingų bendrovių pasiūlymus.

„Nepasikliaukite tik viena draudimo bendrove. Kartais galima rasti alternatyvų su konkurencingesnėmis kainomis arba palankesnėmis sąlygomis“, – patarė J. Stulskis.

Lojalumo veiksnys

Draudimo įmokos nėra griežtai nustatytos – kartais galima derėtis dėl geresnių sąlygų.

„Jei esate ilgametis klientas ir jūsų vairavimo istorija nepriekaištinga, pasikalbėkite su savo draudikais. Dažnai jie gali pasiūlyti nuolaidų, kad neprarastų lojalių klientų“, – rekomendavo specialistas.

Kartais draudimo kainos padidėjimas gali būti susijęs su jūsų poliso sąlygų pokyčiais.

„Peržiūrėkite savo polisą ir įsitikinkite, kad sąlygos atitinka jūsų poreikius. Galbūt galite sumažinti įmokas atsisakydami tam tikrų papildomų paslaugų, kurių jums nereikia“, – siūlė J. Stulskis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nuomone

Nuomone portretas
Paprasykit bet kokio draudimo, kad paaiskintu kaip apskaiciuojama jusu busto verte. Deklaruojamas skaidrumas staiga taps didele paslaptimi. Vertes ispustos, nes didesniu imoku nori.

Jų portretas
Niekas nekontroliuoja todėl daro ką nori

namų turto

namų turto portretas
draudimas brangsta kasmet po keliolika eurų, nors nieko nenutiko, nei vėjas namą nupūtė, nei kas taburetę pavogė.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių