Priminimas daugiau nei 100 tūkst. vairuotojų: šito nepadarę, negalėsite išvažiuoti į gatves

  • Teksto dydis:

Medikai prašo valdžios atidėti vairuotojų medicininių pažymų galiojimo klausimą. Esą iki metų pabaigos jie nespės patikrinti daugiau nei 100 tūkst. vairuotojų, kuriems baigs galioti sveikatos pažymos. Bet policija į tokį medikų prašymą žiūri skeptiškai. Pasak jos, terminas ir taip jau nukeltas per toli ir atidėliotas per daug kartų. Apie tai, kas laukia metų pabaigoje ir kas grės važinėjant be galiojančios medicininės pažymos, LNK žurnalistas kalbėjosi su Policijos departamento viešosios tvarkos biuro vadovu Vytautu Grašiu.

– Kaip vertinate tai, kad jau dabar daugiau nei 100 tūkst. vairuotojų neturi galiojančių sveikatos pažymų?

– Turbūt jiems stinga noro ir informacijos susitvarkyti sveikatos pažymas, pateikti „Regitrai“ laiku, kad nekiltų jokių problemų nuo sausio 1 d. vairuojant transporto priemones. Manau, kad reikėtų paraginti vairuotojus tai kuo greičiau atlikti.

– Bet daugelis atsakys, aš jaučiuosi gerai, kam man tas popierėlis?

– Aš manau, kad tikrai ne be reikalo sugalvotas tas sveikatos patikrinimas vairuojant transporto priemonę. Tikrai būna atvejų, kai dėl sveikatos problemų įvyksta skaudžios nelaimės. Yra tokia tvarka ir asmuo, vairuojantis transporto priemonę, privalo tos tvarkos laikytis.

– Šeimos gydytojų asociacija siūlo nuo 2025 m. sausio turėsiantį įsigalioti vairuotojų teisių be sveikatos pažymos įšaldymą pratęsti. Esą sveikatos apsaugos sistema yra nepajėgi priimti tiek žmonių. Pritartumėt dar keliems mėnesiams, pusmečiui?

– Aš tikrai negaliu atsakyti už medikus, bet kiek kartų jau atidėliotas tas įsigaliojimas dėl sveikatos pažymos. Aišku, turėtų priimti sprendimą politikai šitoj vietoj, bet sveikata tikrai yra labai svarbus elementas dalyvaujant eisme.

– Šiuo atveju, tai, ką sako Šeimos gydytojų asociacija, gal geriau pratęsti terminą negu dabar medikai ims konvejeriu priiminėti vairuotojus, normaliai nepatikrins sveikatos ir ta pažyma bus tik dėl pažymos?

– Vėlgi, aš negaliu atsakyti už medikus, ar jie gali sau leisti konvejeriu tikrinti sveikatą ir išleisti asmenis sėsti prie automobilio vairo, neįsitikinę, kad jie gali tai daryti. Tikrai jau kelis kartus atidėliotas tas sprendimas, jau nuo metų pradžios kalbame apie tuos skaičius. Berods, metų pradžioje buvo daugiau nei 200 tūkst. asmenų, kuriems negaliojo sveikatos pažyma. Vėlgi, manau reikia paskubinti tuos asmenis, kuriems nebegalioja ar baigia galioti sveikatos pažyma, kad jie tas procedūras atliktų.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

– Tokių žmonių metų pabaigoje bus 183 tūkst. Kokią jūs išeitį matote iš tokios situacijos?

– Išeitis viena – pasitikrinti sveikatą.

– Kam labiausiai reikėtų suskubti? Nes mano metų vairuotojui sveikatos pažyma galioja 10 metų, paskui pradeda trumpėti. Ir su kroviniais automobiliais, taksi yra dar kitaip.

– Na, paskubėti reikėtų visiems, kuriems baigsis galioti. „Regitra“, žinau, yra supaprastinusi ir aiškiai pateikia informaciją apie tai, kada baigiasi sveikatos pažymos galiojimas. Ir tikrai reikėtų suskubti ir tą dalyką pasidaryti visiems.

– Priešingu atveju daugiau nei 100 tūkst. vairuotojų nuo sausio 1 d. nebegali išvažiuoti į gatves?

– Taip, nebegali. O išvažiavę susilauks tam tikros atsakomybės. Na, policija kažkokių specialių reidų tam, kad būtų išaiškinti tokie dalykai, nedarys, tačiau turime technologijas, kur nuskenavus vairuotojo pažymėjimą iškart matosi jo statusas. Vėlgi, vykdydami bendrąsias policines priemones, apdorodami greičio matuokliais užfiksuotus pažeidimus, tą informaciją turėsime ir asmuo, tikėtina, susilauks atsakomybės ne tik už greičio pažeidimą, bet ir už tai, kad vairavo nepasitikrinęs sveikatos.

– Kitaip tariant, jums nereikia fiziškai sustabdyti automobilio ir patikrinti vairuotojo pažymėjimo, kad jūs įsitikintumėt, jog vairuotojas, tikėtina, neturi galiojančios sveikatos pažymos?

– Jeigu vairuotojas užfiksuojamas greičio matavimo įrenginiais ar kitų pažeidimų fiksavimo sistemomis, automatiškai sistema meta, kad yra problemų su jo vairuotojo pažymėjimu ir policija mato, kokios yra problemos.

– Jeigu galioja mano vairuotojo pažymėjimas, kaip man čia žinoti dėl sveikatos pažymos? Nes tai dažniausiai nebūtinai yra susiję dalykai.

– „Regitros“ internetinėje svetainėje galima iš karto gauti tą informaciją, ar galioja jūsų sveikatos pažyma.

– Sakėt, nebus specialiųjų reidų, bet kiek jūs būsit geranoriški šiuo klausimu ir dalinsit įspėjimus? Ir kokios baudos yra?

– Įstatymų leidėjas nenumato šitoj vietoj įspėjimų. Asmuo gaus 30-50 eurų piniginę baudą. Šitoj vietoj tikrai policija ragina pasitikrinti savo sveikatos pažymos galiojimą. Jei ji nebegalios sausio 1 d., imtis visų priemonių, kad gautumėt naują pažymą ir dalyvautumėt eisme saugiai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Geras

Geras portretas
Smugis bus ekonomikai kiek kuro neparsiduos

PSd yra bet jis niekaip nesusijes su gydimu

PSd yra bet jis niekaip nesusijes su gydimu portretas
brangiai apmokamau popiereliu israsinejimas niekaip nesusijes su jusu sveikata...

ant sitos stribu gaujos

ant sitos stribu gaujos portretas
dekit skersa
VISI KOMENTARAI 18

Galerijos

Daugiau straipsnių