Ženklai traukia ir piktavalių dėmesį

Kasmet uostamiesčio gatvėse tenka atstatyti, remontuoti ar tvarkyti per šimtą kelio ženklų. Dažniausiai jie sugadinami eismo įvykių metu. Pasitaiko atvejų, kai ženklus nusuka, pašalina ar sudarko patys miestiečiai. Visiems ženklams sutvarkyti per metus išleidžiama apie 15 tūkst. eurų.

Klaipėdos savivaldybės Transporto skyriaus vyriausiasis specialistas Vidmantas Paliakas pasakojo, kad kasmet tenka tvarkyti maždaug pusantro šimto kelio ženklų.

„Yra atvejų, kai ženklus tiesiog pataisome ir jie toliau lieka stovėti, tačiau dažniausiai kelio ženklai taip sugadinami, kad tenka pirkti naujus. Tokių atvejų per metus turime maždaug 90–100“, – aiškino V. Paliakas.

Pasak specialisto, dažniausiai ženklus nusuka stiprūs vėjo gūsiai, audros. Užkliudo, sulenkia ženklus ar jų stovus pakreipia į šoną pravažiuojančios dangų valymo, atliekų surinkimo, didelių gabaritų mašinos.

Kaip teigė V. Paliakas, naujus ženklus įrengti tenka vis dažniau, kadangi jie neretai sugadinami taip, kad suremontuoti nepavyksta.

„Mieste yra vadinamosios juodosios dėmės. Tai vietos, kur daugiausia įvyksta nelaimingų eismo įvykių, tose vietose taip pat dažnai sugadinami ir kelio ženklai, atitvarai ar šviesoforai“, – paaiškino specialistas.

Būna, žmonės pajuokauja ir nuima ar nusuka į kitą pusę ženklą, būna, kad ir piktavaliai pasidarbuoja, bet čia retas atvejis.

Vieno kelio ženklo kaina vidutiniškai siekia 160 eurų, tačiau suma gali kisti priklausomai nuo ženklo dydžio.

Pasak V. Paliako, retai, bet būna, kai kelio ženklus nusuka, nuima ar kitaip pašalina patys gyventojai. Tokių situacijų dažniausiai pasitaiko prie paplūdimių, kur nesutampa vietinių gyventojų ir poilsiautojų nuomonės.

„Būna, žmonės pajuokauja ir nuima ar nusuka į kitą pusę ženklą, būna, kad ir piktavaliai pasidarbuoja, bet čia retas atvejis. Visgi pasitaiko, kai gyvenantieji prie paplūdimių ir poilsiautojai nesutaria, patraukia ar perkelia kelio ženklus ir stato tose vietose automobilius, nes esą draudimų nėra. Tačiau jau pastebėjome, kad čia – konfliktas, kurio išspręsti nepavyksta ilgą laiką ir su pareigūnų pagalba“, – teigė specialistas.

V. Paliakas pabrėžė, kad esą užfiksuoti asmenų, kurie pašalina ar kitaip sugadina ženklus, nepavyksta, todėl už ženklų taisymą ir tvarkymą dažniausiai sumoka savivaldybė.

Šiais metais Transporto skyriui skirta 230 tūkst. eurų eismo organizavimo priežiūros priemonėms.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių