Gyventojai viliojami pigesniais elektros planais: ar verta keisti tiekėją?

  • Teksto dydis:

Biržoje pingant elektrai, nepriklausomi tiekėjai skuba siūlyti pigesnius planus. Siūlo 24 centus už kilovatvalandę pasirinkus dvi laiko zonas ir 25 centus – vienai laiko zonai. Garantiniu elektros tiekimu vis dar naudojasi dešimtys tūkstančių vartotojų. Nuo šio mėnesio jiems elektra pabrangs 17 procentų. 

Turėtų suklusti tie, kas naudojasi garantiniu elektros tiekimu, nes jiems elektra nuo šiandien brangs beveik penktadaliu, tačiau yra ir gerų naujienų. Kai kurie nepriklausomi elektros tiekėjai kainas mažina. Apie tai ir pasikalbėsime su Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos pirmininku Renatu Pociumi.

– Nuo šiandien elektra brangsta beveik penktadaliu tiems, kurie yra pasirinkę garantinį tiekimą?

– Taip, garantiniame tiekime vasario mėnesį elektros energijos kaina sudarys beveik 27 centus už kilovatvalandę, tiksliau – 26,9 cento. Tai sąlygoja būtent sausio mėnesį padidėjusios biržos kainos, kurios siekia 11,7 cento už kilovatvalandę. Kaip žinia, garantinio tiekimo kainai taikomas 15 proc. koeficientas, tad su mokesčiais ir su reguliuojama dalimi sudaro 26,9 cento.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Kokia įprasta elektros kaina be pabrangimo?

– Kaip tik neseniai pasitikrinau mūsų skaičiuoklę  puslapyje skaičiuoklė.ver.lt., kur vartotojai gali labai paprastai palyginti bei pasirinkti nepriklausomų tiekėjų siūlomus pigiausius planus. Joje, pavyzdžiui, vienas iš tiekėjų dvylikai mėnesių siūlo fiksuotą sutartį, kurioje nurodoma kaina – 23 centai už kilovatvalandę. Tai – kur kas pigiau negu garantinis tiekimas, kuris, kaip ir minėjau, sudarys beveik 27 centus. Taip pat informavome vartotojus, jog garantinis tiekimas tikrai neturėtų būti pagrindinė opcija. Tai yra netvarus sprendimas. Gali būti, kad trumpuoju laikotarpiu kaina bus mažesnė, bet ilguoju laikotarpiu vartotojai  sumokės brangiau nei būdami aktyvūs ir pasirinkę nepriklausomą elektros energijos tiekėją.

– Ar galima bet kuriuo metu pasikeisti tiekėją ir ar iš karto bus skaičiuojama mažesnė kaina? O gal reikės mokėti už visą mėnesį?

– Vartotojai bet kada gali pasirinkti nepriklausomą elektros energijos tiekėją. Mes raginame, kad vartotojai būtų aktyvūs, nes elektros energijos kaina visą laiką svyruoja. Vartotojai skaičiuoklėje gali palyginti, ar turimas kontraktas su nepriklausomu elektros energijos tiekėju yra pigesnis ar brangesnis. Jeigu pamatytų, kad tiekėjas siūlo dar palankesnes sąlygas nei esamos kontrakte, mūsų parlamentas yra priėmęs įstatymą, kuris leidžia bet kada, be jokių baudų, be mokėjimų pakeisti ar nutraukti sutartį su nepriklausomu elektros energijos tiekėju. Vartotojai, sudarę 6–12 mėnesių ar kitokio laikotarpio fiksuotą sutartį, jeigu mato rinkoje, kad yra pigesnių pasiūlymų, bet kada gali nutraukti sutartį ir pasirinkti pigesni planą.

Skatiname vartotojus tuo naudotis ir ypatingi pavasarį, kuomet matom iš istorinių duomenų, kad kovo–balandžio mėnesiais įpprastai elektros energijos kaina linkusi mažėti, kadangi žiema jau praeina, mažėja elektros suvartojimas. Tai pat Skandinavijoje atsiranda daugiau hidrogamybos išteklių, o tai leidžia mažinti kainą. 

– Ar galima dabar sudaryti sutartį, užfiksuoti 23 centus, o pavasarį, kai dar labiau atpigs elektra, persirašyti ją iš naujo?

– Vartotojai drąsiai turi rinktis, nebijoti, kitaip sakant, žiūrėti, kad finansiškai būtų jiems patraukliausi pasiūlymai. Jeigu šiandien pasirinks ir, pavyzdžiui, balandžio mėnesį matys, jog tiekėjai siūlo mažesnę kainą, tai tikrai gali nutraukti sutartį ir pasirašyti naują. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Algis

Algis portretas
Tie ,, nepriklausomi elektros energijos tiekejai,,-vagys ir yra didžiausias užpakalio skausmas LT. 2023 metais taupiau pinigelius ( sakykime ir aplinką) gruodžio 31 dieną deklaravau ir apmokejau už dujas,o ....2024 metais gavau ,, ignitis,, baudą ,nes suvartojau 238 kubinius metrus dujų ( reikėjo suvartoti 301 ) ir vienašališkai ignicio buvau perkeltas į planą ,,minimalus,, Tai bausmė,kad vartojau mažiau ( bauda apie 80). Taigi klausimas dar ir s.gentvilui....uz tai, kad vartoju mažiau iškastinio kuro ..... mokėti baudas, kurios man neįgaliam - vienišam asmeniui yra labai ženklios!

Algis

Algis portretas
Kartoju ir kartoju ir kartosiu...,, nepriklausomi elektros energijos,, vagys ! Vagys įstatymo vardu! ,, ignitis,, valstybė valstybėje!

Darius

Darius  portretas
Nuo biržos kainos 12 cnt. Iki lemputės 27 cnt. Kaina išauga 15 cnt. Ar ne būtų laikas išvalyti tas šiukšlės kurios kainą sukelia. Dar nė sykio elektros neatnešė kibiru o pinegus ima.
VISI KOMENTARAI 17

Galerijos

Daugiau straipsnių