JT: gegužę Ukrainoje žuvo mažiausiai 174 civiliai, dar 690 buvo sužeista

Gegužę Ukrainoje mažiausiai 174 civiliai žuvo ir 690 buvo sužeista – tai didžiausias per vieną mėnesį JT žmogaus teisių stebėjimo misijos Ukrainoje (HRMMU) užfiksuotas civilių aukų skaičius nuo 2023 m. birželio, teigiama penktadienį paskelbtoje misijos ataskaitoje.

Žuvusių civilių skaičius nuo 2024 m. balandžio išaugo 31 proc.

Ataskaitoje nurodoma, kad didesnį civilių aukų skaičių visų pirma lėmė Rusijos Federacijos ginkluotųjų pajėgų gegužės 10 d. pradėtas Charkivo regiono puolimas. Per atakas Charkivo regione žuvo 53 proc. visų gegužę pražudytų civilių.

Nuo plataus masto Rusijos invazijos Ukrainoje pradžios jau žuvo iš viso 11 126 civiliai, dar 21 863 gyventojai buvo sužeisti, teigiama ataskaitoje.

Be to, Charkivo regione buvo apgriautą šešiasdešimt penki procentai visų per karą nukentėjusių švietimo ir sveikatos įstaigų, o ypač didelė žala padaryti Vovčianske – netoli Ukrainos sienos su Rusija esančiame Charkivo regiono mieste.

Absoliuti dauguma civilių aukų (92 proc.) ir švietimo bei sveikatos įstaigoms padarytos žalos (96 proc.) toliau fiksuojama vyriausybės kontroliuojamoje teritorijoje.

HRMMU užfiksavo 24 išpuolius prieš energetikos infrastruktūrą (19 atakų vyriausybės kontroliuojamoje teritorijoje ir 5 – Rusijos Federacijos okupuotuose kraštuose), jų metu buvo sugadintos ar apgriautos elektrą gaminančios jėgainės ir pastotės, nutrauktas elektros ir vandens tiekimas.

HRMMU taip pat užfiksavo šešis gegužę įvykdytus išpuolius prieš geležinkelio infrastruktūrą vyriausybės kontroliuojamoje teritorijoje.

 


Šiame straipsnyje: karas Ukrainojecivilių aukosRusijos invazijacharkivas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių