JAV ragina Izraelį vengti eskalacijos Libane

  • Teksto dydis:

Jungtinių Valstijų valstybės sekretorius Antony Blinkenas pirmadienį per susitikimą su Izraelio gynybos ministru paragino jo šalį vengti tolesnės eskalacijos Libane.

Gynybos ministras Yoavas Gallantas lankėsi Vašingtone, siekdamas dar kartą patvirtinti ryšių su pagrindiniu Izraelio sąjungininku stiprumą po to, kai premjeras Benjaminas Netanyahu viešai papriekaištavo JAV dėl to, kad, jo žodžiais tariant, vėluojama tiekti ginklus.

Valstybės departamente vykusiame dvi valandas trukusiame susitikime su Y. Gallantu A. Blinkenas aptarė netiesioginę Izraelio ir islamistų grupuotės „Hamas“ diplomatiją dėl susitarimo, kuris „užtikrintų visų įkaitų paleidimą ir palengvintų palestiniečių kančias“, sakė Valstybės departamento atstovas spaudai Matthew Milleris.

A. Blinkenas taip pat „pabrėžė, kad svarbu vengti tolesnio konflikto eskalavimo ir pasiekti diplomatinį sprendimą, kuris leistų Izraelio ir Libano šeimoms grįžti į savo namus“, sakoma M. Millerio pareiškime.

Izraelis ir Irano remiamas Libano kovotojų judėjimas „Hezbollah“ vis dažniau keičiasi ugnimi. Pastarąsias dvi savaites suintensyvėjo susišaudymai per sieną ir įtampa po to, kai per Izraelio aviacijos smūgį žuvo „Hezbollah“ aukšto rango vadas.

Britų dienraštis „The Telegraph“ teigė, kad „Hezbollah“ Beiruto oro uoste kaupia raketas, o informatoriai pranešė apie į oro uostą atvežtas „neįprastai dideles dėžes“.

Libano transporto ministras sekmadienį neigė, kad grupuotė ten laiko ginklus.

B. Netanyahu yra pareiškęs, kad Izraelio pajėgos baigia intensyviausią karo Gazos Ruože etapą ir persidislokuos prie šiaurinės sienos, nors šį žingsnį pavadino gynybiniu.

JAV prezidentas Joe Bidenas gegužės 31 dieną pateikė ugnies nutraukimo Gazos Ruože ir įkaitų paleidimo planą.

Karą išprovokavusį spalio 7-osios išpuolį prieš Izraelį surengęs „Hamas“ pateikė savų reikalavimų, o JAV tikisi, kad nesutarimus pavyks užglaistyti.

B. Netanyahu, kuris susidūrė su dideliais protestais, raginančiais jį pritarti susitarimui, pastarosiomis dienomis papiktino J. Bideno administraciją, kaltindamas Vašingtoną sumažinus ginklų ir šaudmenų tiekimą.

Y. Gallantas, neįvardydamas B. Netanyahu, laikėsi kitokios pozicijos.

„Tiek mūsų priešų, tiek draugų akys krypsta į JAV ir Izraelio santykius“, – sakė jis A. Blinkenui, anot Y. Gallanto biuro.

„Privalome greitai išspręsti tarpusavio nesutarimus ir laikytis išvien – taip pasieksime savo tikslų ir susilpninsime savo priešus“, – teigė Y. Gallantas.

Y. Galantas taip pat susitiko su JAV centrinės žvalgybos agentūros (CŽA) vadovu Billu Burnsu, pagrindiniu amerikiečių atstovu derybose dėl „Hamas“ įkaitų išlaisvinimo.

Prieš susitikimą su juo Y. Gallantas sakė, kad Izraelio „pagrindinis įsipareigojimas yra grąžinti įkaitus, be jokių išimčių, į jų šeimas ir namus“.


Šiame straipsnyje: IzraelisLibanaskonfliktas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių