Rusijai smogus daugiabučiui Charkive, žuvo trys žmonės

  • Teksto dydis:

Karo veiksmus intensyvinanti Rusija šeštadienį Ukrainos šiaurės rytuose esančiame Charkivo mieste subombardavo gyvenamąjį namą – naujausiais duomenimis, žuvo trys žmonės, o beveik 30 buvo sužeisti.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis paskelbė filmuotą medžiagą, kurioje matyti nuplėštas daugiabučio namo fasadas ir krateris lauke.

„Rusijos teroristai vėl smogė Charkivui valdomosiomis bombomis“, – parašė jis platformoje „Telegram“ po naujausio išpuolio antrame pagal dydį Ukrainos mieste ir paskelbė apie tris žuvusiuosius, nors gelbėtojai vis dar valo nuolaužas.

Vidaus reikalų ministras Ihoris Klymenka nurodė, kad buvo sužeisti 29 žmonės.

Srities gubernatorius Olehas Synjehubovas pranešė, kad du vaikai buvo paguldyti į ligoninę ir „buvo apgadinta tik civilinė infrastruktūra“.

Charkivas yra netoli sienos su Rusija, kuri gegužę pradėjo puolimą srityje ir užėmė nemažą teritoriją. Ji vis dažniau taikosi į miestą iš oro paleidžiamomis bombomis.

Gynybos ministras Rustemas Umerovas praėjusį mėnesį sakė, kad Rusija šiais metais Ukrainoje numetė beveik 10 tūkst. valdomųjų bombų.

„Šis Rusijos teroras su valdomosiomis bombomis privalo būti sustabdytas ir gali būti sustabdytas. Mums reikalingi tvirti mūsų partnerių sprendimai, kad galėtume sunaikinti Rusijos teroristus ir Rusijos kovinius lėktuvus ten, kur jie yra“, – pabrėžė V. Zelenskis.

Rusija taip pat paleido 16 sparnuotųjų raketų ir 13 atakos dronų į energetikos infrastruktūrą keliose srityse, pranešė Ukrainos kariuomenė.

Ukrainos energetikos ministerija teigė, kad per tris mėnesius tai buvo jau „aštuntoji masinė kombinuota Rusijos ataka prieš energetikos infrastruktūros objektus“.

Praėjus daugiau nei dvejiems metams po Rusijos invazijos, raketų ir dronų atakos sutrikdė Ukrainos elektros gamybos pajėgumus ir privertė Kyjivą įvesti periodinį elektros energijos tiekimo nutraukimą bei importuoti elektros energiją iš Europos Sąjungos.

Rusija pareiškė, kad jos pajėgos „iš oro ir jūros įvykdė grupinį smūgį tolimojo nuotolio labai tiksliais ginklais, taip pat bepiločiais lėktuvais Ukrainos energetikos objektams, kurie tiekia energiją ginklų gamybai“.

Rusijos gynybos ministerija teigė, kad smūgiai taip pat buvo nukreipti į sandėlius, kuriuose yra amunicijos ir „iš oro paleidžiamų ginklų, kuriuos Ukrainos kariuomenei tiekia Vakarų šalys“.

„Buvo pataikyta į visus numatytus taikinius“, – nurodė ministerija, smūgius pateisinusi kaip atsakomąjį smūgį už Ukrainos atakas prieš Rusijos energetikos tinklus.

Ukrainos energetikos ministerija nurodė, kad buvo apgadinta operatoriaus „Ukrenergo“ „objektų Zaporižios ir Lvivo srityse“ įranga.

Lvivo srities gubernatorius Maksymas Kozyckis sakė, kad dėl vienos Rusijos atakos kilo gaisras „svarbiame energetikos infrastruktūros objekte“.

„Ukrenergo“ pranešė, kad Zaporižioje, kur yra didžiausia Europoje atominė elektrinė, buvo sužeisti ir paguldyti į ligoninę du darbuotojai.

Pasak V. Zelenskio, per Rusijos atakas buvo sunaikinta pusė Ukrainos energetikos pajėgumų.

Jis ne kartą ragino sąjungininkus atsiųsti daugiau oro gynybos sistemų, kad būtų apsaugota gyvybiškai svarbi šalies infrastruktūra.

Pietinėje Zaporižios srityje per Rusijos apšaudymą žuvo vienas civilis ir buvo sugriauti gyvenamieji pastatai bei infrastruktūra, pranešė srities karinė administracija.

Rusija kontroliuoja dalį šios srities, įskaitant joje įsikūrusią branduolinę jėgainę.

Rusijos paskirta administracija teigė, kad per ukrainiečių atakas buvo apgadinta su elektrine sujungta pastotė, tačiau tai nepadarė poveikio branduolinei saugai.

Doneckas ir Luhanskas

Šeštadienį būta susirėmimų fronte Donecko srities teritorijoje prie Pokrovsko ir Torecko miestų, kur Maskva „toliau didina puolamųjų veiksmų tempą, dislokuodama dideles pajėgas“, pranešė Kyjivo kariuomenė.

Rusijos gynybos ministerija pranešė, kad pajėgos pagerino pozicijas Donecko ir Luhansko srityse, taip pat Charkivo srityje.

Per Rusijos apšaudymą Donecko srities fronto rajonuose žuvo penki civiliai, sakė srities vadovas Vadimas Filaškinas.

Pietinėje Chersono srityje per drono smūgį žuvo kontrolės poste buvęs policininkas, pranešė Ukrainos policija.

Rusijos valdžios Donecko srityje vadovas Denisas Pušilinas sakė, kad separatistų kontroliuojamas Donecko miestas ir netoliese esantis Gorlivkos miestas buvo intensyviai puolami iš Ukrainos.

Pasak jo, nuo raketos, paleidusios kasetinius šaudmenis, žuvo trys statybų įmonėje dirbę vyrai.

Dar trys buvo sužeisti per drono ataką prieš civilinį mikroautobusą, nurodė A. Pušilinas ir pridūrė, kad dar vienas vyras buvo sužeistas sprogus priešpėstinei minai.

Rusijos pietinėje Belgorodo srityje per netoli sienos su Ukrainos Charkivu esančios įmonės apšaudymą žuvo vienas žmogus, pranešė gubernatorius Viačeslavas Gladkovas.


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeRusijos smūgiaicharkivasžuvo žmonės

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių