Klaipėdoje pristatomas šiuolaikinis Rusijos menas

Rusijos menininkų prisistatymu Klaipėdoje ketvirtadienį startuos šiuolaikinio meno projektas „Estetika VS Informacija“.

Ruošiantis rusų meno parodai, kuri bus atidaryta penktadienį 17 val., jau šiandien Klaipėdos parodų rūmuose atsirado penkios tonos smėlio, išdygo boksai videoprojekcijoms, buvo aptarinėjamos paskutinės vernisažo detalės ir kaip rytoj vyks projekto dalyvių prisistatymai meno gerbėjams Lietuvos uostamiestyje.

Pirmieji Klaipėdos kultūrų komunikacijų centro (KKKC) organizuojamo projekto „Estetika VS Informacija“ renginiai prasidės ketvirtadienį Baroti galerijoje (Aukštoji g. 1). Joje 17 val. fotografas Igoris Muchinas rusų kalba skaitys paskaitą apie formaliuosius fotografijos principus, kuriais remiasi savo kūryboje. I.Muchinas (g. 1961) fotografo karjerą pradėjo buvusioje Tarybų Sąjungoje, išgarsėjo fotografuodamas „perestroikos“ laikotarpio roko muzikantus ir pelnė fotografo intelektualo, gerai išmanančio fotografijos tradiciją ir gebančio žiūrovą provokuoti kūrybiniam dialogui, vardą. Jo meninė kalba – tai gyvo reportažo ir klasikinės formos sintezė.

Į Klaipėdą iš Rusijos jau atvyko ir kiti projekto dalyviai. Tai ir jaunosios kartos menininkai, išgarsėję kūrybinėmis provokacijomis bei meniniu chuliganizmu, buvę “Radek” grupės nariai  Valerijus Čtakas ir Davidas Ter-Oganianas, ir konceptualiosios tapybos kūrėja Alisa Ioffe bei šių autorių guru, žymiausias Rusijos akcionizmo pradininkas, šiuolaikinio meno teoretikas Anatolijus Osmolovskis, „Maskvos formų ir figūrų teatro“ vadovas, interaktyvių instaliacijų kūrėjas Aleksandras Pepeliajevas, „Maskvos konceptualizmo“ atstovas Jurijus Albertas, mokslą ir meną sintezuojanti grupė „Kur bėga šunys“, šiemečio 67-ojo Venecijos kino festivalio specialiosios programos dalyviai grupė „Provmyza“ bei 2005-ųjų Venecijos meno bienalės dalyvis folkpankų meno grupės „Mėlynos nosys“ narys Dmitrijus Bulnyginas.                  

Visi norintys pajusti šiuolaikinio Rusijos meno pulsą ketvirtadienį 18 val. Baroti galerijoje galės susitikti su Venecijos, San Paulo, Stambulo, „Dokumentos“ ir kitose prestižiškiausiose pasaulio bienalėse Rusijos meną pristačiusiu šios parodos kuratoriumi Konstantinu Bochorovu bei kitais svečiais – projekto menininkais, stebėti trumpus jų kūrybos pristatymus, klausti ir diskutuoti.

„Kalbėdami apie Lietuvos identitetą, kultūros eksportą, Lietuvą neretai įvardijame kaip šalį tarp Rytų ir Vakarų. Neatsitiktinai „Kultūrpolis“ pristato vieno svarbiausių Rytų atstovo – Rusijos meną. Šios kontroversiškos šalies menas yra atviras, ekspresyvus bei novatoriškas, o Vakarų patirtys neištrina rusiškojo identiteto kodų“, – sakė šio projekto vadovas Ignas Kazakevičius.

Anot jo, pirmoji projekto „Estetika VS Informacija“  paroda – tai atsakymas į klausimą, kodėl Vakarų pasauliui įdomus Rusijos menas. Antrojoje projekto dalyje Maskvoje kitąmet KKKC pristatys Lietuvos, Latvijos ir Estijos menininkus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių