Šviežių sezoninių daržovių derlius: ką naujo išmėginti?

  • Teksto dydis:

Lysvėms bei parduotuvių lentynoms puošiantis gausiu sezoninių daržovių derliumi, verta išmėginti naujus patiekalų receptus, kuriais nustebinsite šeimos narius ir svečius.

„Ne viena mitybos filosofija kalba apie tai, jog valgyti atsižvelgiant į sezoniškumą, kokie vaisiai ir daržovės tuo metu dera, yra kartu ir sveika, ir nebrangu. Toks mitybos principas ypač aktualus šiuo metu, kai šviežių, maistinės vertės atžvilgiu vertingiausių, o ir nebrangių, mažiau nei eurą kainuojančių vaisių ir daržovių mūsų parduotuvėse – gausu. Todėl kviečiu gaminti iš daržovių ir jas atrasti naujai – ruošti tai, ko dar nesate ragavę“, – sako Aidas Poleninas, „Maximos“ maisto gamybos vystymo skyriaus vadovas.

Cukinijų makaronai su pomidorais

Reikės:

6 valgomųjų šaukštų alyvuogių aliejaus,

2 skiltelių česnako,

2 stiklinių špinatų,

3 valgomųjų šaukštų kaparėlių,

¼ stiklinės kanapių sėklų,

2 arbatinių šaukštelių tarkuotų citrinos žievelių,

2 arbatinių šaukštelių citrinos sulčių,

žiupsnelio druskos ir pipirų,

1 kg cukinijų,

350 g pomidorų,

saujos šviežių bazilikų.

Gaminimas. Įkaitinkite keptuvę, įpilkite šaukštą aliejaus ir apie 30 sekundžių kepinkite česnaką. Tuomet keptuvės turinį sudėkite į maisto smulkintuvą, įpilkite 3 valgomuosius šaukštus aliejaus, sudėkite špinatus, bazilikus, kaparėlius bei kanapių sėklas, supilkite citrinų sultis, suberkite tarkuotą citrinos žievelę, paskaninkite druska ir pipirais ir viską sumalkite. „Cukinijas specialiu skustuku ar peiliu supjaustykite plonais šiaudeliais. Keptuvėje įkaitinkite 1 valgomąjį šaukštą aliejaus, suberkite cukinijas, įberkite druskos ir kepkite apie minutę. Tada viską perdėkite į indą ir pagardinkite prieš tai paruoštu padažu. Keptuvėje įkaitinkite 1 valgomąjį šaukštą aliejaus, sudėkite pomidorus, paskaninkite druska ir pipirais bei kepkite apie 7 minutes. Kad pomidorai nesudegtų kepant įpilkite pora šaukštų vandens. Galiausiai pomidorus sudėkite ant cukinijų. Skanaus!“, – pasakoja A. Poleninas.

Burokėlių maltinis

Reikės:

1 stiklinės vandens,

½ stiklinės bolivinių balandų,

4 nedidelių burokėlių,

½ cukinijos,

1 didelės morkos,

1 svogūno,

4 kiaušinių,

druskos ir pipirų,

aliejaus kepimui.

Gaminimas. Pasūdykite ir užvirkite vandenį, suberkite ir išvirkite bolivines balandas. Tai truks apie 10 minučių. Sutarkuokite burokėlius, morką, svogūną. Sumaišykite susmulkintas daržoves su bolivinėmis balandomis, įmuškite kiaušinius, pagardinkite druska ir pipirais, suminkykite. Jei masė atrodo per daug sultinga, įberkite miltų ar kiek daugiau bolivinių balandų. Suformuokite paplotėlius ir kepkite iš abiejų pusių po 4 minutes.

Įdarytos bulvės

Reikės:

2 nedidelių bulvių,

2 valgomųjų šaukštų sviesto,

100 g pievagrybių,

1 nedidelio svogūno,

¼ stiklinės baltojo vyno (galima naudoti nealkoholinį),

3 valgomųjų šaukštų riebios grietinės,

½ valgomojo šaukšto tarkuoto parmezano,

70 g čederio,

keleto vyšninių pomidorų,

žiupsnelio pasmulkintų mėgstamų riešutų,

druskos ir pipirų bei aliejaus.

Gaminimas. „Orkaitę įkaitinkite iki 220°C, skardą išklokite folija. Bulves gerai nuplaukite ir subadykite šakute, aptepkite aliejumi ir orkaitėje kepkite apie 40 minučių arba tol, kol suminkštės. Keptuvėje išlydykite sviestą, sudėkite supjaustytus grybus ir, nuolat maišydami, kepinkite apie 6 minutes. Suberkite smulkiai supjaustytą svogūną, pakepinkite pora minučių, supilkite vyną ir kepkite dar 2 minutes. Tada suberkite špinatus, pakepkite maždaug minutę. Įpilkite grietinės, pagardinkite druska ir pipirais ir tuomet išjunkite viryklės kaitrą. Bulvėms suminkštėjus, įpjaukite jas išilgai ir išpjaukite bulvės gabalėlį, padarydami tarpą. Įdėkite į jį parmezano, grybų įdaro, užberkite čederio, įdėkite perpjautų mažų pomidorų, įberkite riešutų ir kepkite tol, kol sūris išsilydys“, – dalinasi A. Poleninas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
    Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas

    Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...

  • Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)

    Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...

  • Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės (receptai)

    Dažniau valgyti žuvį ar jūros produktus – vienas paprasčiausių būdų sveikiau maitintis nesiimant drastiškų pokyčių savo mitybos įpročiuose. Kad su malonumu žuvį pietums ar vakarienei valgytų visa šeima, renkantis rūš...

  • Ant stalo – kiaulienos nugarinė <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Ant stalo – kiaulienos nugarinė (receptai)

    Kas kitas vis labiau vėstant orams suteiks geresnės nuotaikos ir savijautos nei virtuvėje garuojantys maistingi ir gardūs patiekalai? Kiaulienos nugarinė – maistingas ir universalus ingredientas, puikiai tinkantis skirtingiems patiekalams gaminti. ...

  • Virtuvė pakvips obuoliais <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Virtuvė pakvips obuoliais (receptai)

    Obuoliai tarp rudens gėrybių – populiariausi. Ne veltui – nors daugeliui jie siejasi su saldžiais kepiniais, turbūt nėra patiekalo, kurio šie vaisiai negalėtų papildyti. Jie puikiai tinka ir padažams, salotoms, dera prie įvairių m...

  • Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu
    Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu

    Jau nieko nebestebina, kai maistas puošiamas džiovintomis arba šviežiomis gėlėmis, jų žiedlapiais. Kai kurios gėlės iš tiesų patiekalui suteikia išskirtinumo, tačiau ne visos yra valgomos, o kai kurių žiedai gali sukelti...

  • Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą
    Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą

    Įsibėgėjant rudeniui, daugelis iš mūsų ima ruoštis šaltajam sezonui. Po gausaus derliaus daržovių konservavimas yra vienas pagrindinių virtuvės darbų. Šaltuoju sezonu mūsų organizmui itin naudingas fermentuotas maistas. ...

    1
  • Prikelkite duoną antram gyvenimui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Prikelkite duoną antram gyvenimui (receptai)

    Duona ir kepiniai yra kasdieniai produktai, kuriuos mėgstame šviežius, traškius ir minkštus. Tačiau vos iš jų išgaruoja drėgmė, kepiniai greitai pasensta ir pradeda kietėti. Tačiau, žinomo keliautojo ir kulinaro Vyta...

  • Humusas – tobulas mūsų organizmui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Humusas – tobulas mūsų organizmui (receptai)

    Įvairių pasaulio kraštų virtuves išbandyti mėgstantys lietuviai nebejotinai jau spėjo atrasti vieną pagrindinių Artimųjų Rytų virtuvės patiekalų – humusą. Šio iš avinžirnių gaminamo produkto skoninės, maistin...

    4
  • Gaivūs desertai su paskutinėmis sezono uogomis <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Gaivūs desertai su paskutinėmis sezono uogomis (receptai)

    Besitęsiantys gana šilti orai gundo sodo ir daržo gėrybėmis. Kad paskutinių šiltojo sezono uogų atsivalgytume iki soties, jas galima  įtraukti į įvairius receptus. Maisto tinklaraščio „5 produktai“ autorė Roma L...

Daugiau straipsnių