- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
-
Garsių virtuvės šefų idėjos artėjančių Velykų stalui (receptai)
-
Garsių virtuvės šefų idėjos artėjančių Velykų stalui (receptai)
-
Garsių virtuvės šefų idėjos artėjančių Velykų stalui (receptai)
-
Garsių virtuvės šefų idėjos artėjančių Velykų stalui (receptai)
-
Garsių virtuvės šefų idėjos artėjančių Velykų stalui (receptai)
Artėjančių didžiųjų pavasario švenčių – Velykų proga – „Gardu Gardu“ laidos vedėjai paruošė keletą gurmaniškų lengvai pagaminamų patiekalų idėjų.
Linksmasis laidos vedėjas Gian Luca Demarco pagamins jūros gėrybių karalių – aštuonkojį, kurį patieks su mažomis bulvytėmis ir vyno padažu. Televizijos žiūrovai išgirs ir pamatys, kaip reikia teisingai jį išsirinkti, virti ir išdoroti. Interneto platybėse gausu patarimų ir video medžiagos, kaip tai padaryti, bet Gian Lucos paprasti patarimai tūrėtų įtikinti daugelį, kad tai ne raketų mokslas.
Tuo tarpu profesionalus konditeris Ali vėl sugrįš prie savo prancūziškos konditerijos pradmenų ir iškeps klasikinį migdolinį pyragaitį „Financier“ (liet. finansjė), praturtintą juoduoju šokoladu ir dekoruotą maskarponės sūriu su šviežiomis uogomis.
Aštuonkojis su bulvytėmis vyno padaže
Reikės:
– 1 šviežio nedidelio aštuonkojo (apie 1 kg)
– 0,5 morkos
– 0,5 saliero stiebo
– 0,5 svogūno
– 0,5 kg mažų bulvyčių
– 1 stiklinės balto sauso vyno
– Poros šakelių šviežių petražolių
– Poros šakelių šviežio rozmarino
– Ypač tyro alyvuogių aliejaus
– Šlakelio rūkyto alyvuogių aliejaus
– Žiupsnelio druskos
– Žiupsnelio maltų juodųjų pipirų
– Žiupsnelio persilado prieskonių
– 2-3 raudono vyno kamščių (nebūtina)
Gamintojų nuotr.
Giliame puode užvirti 2 litrus vandens. Įdėti daržoves: morką, salierą ir svogūną, bei virti ant vidutinės kaitros 20 minučių.
Aštuonkojį nuplauti, bet neišdaryti. Tada kelis kartus panardinti aštuonkojo kojas į verdantį sultinį, kad jos gražiai susisuktų, ir įdėti visą bei palaikyti prispaustą su šaukštu kelias minutes, kad visas liktų panardintas po vandeniu. Galima įdėti kelis raudono vyno kamščius. Sklando legendos, kad kamščiuose esantys raudono vyno taninai minkština mėsą. Pridengti puodą ir virti 20-30 minučių. Kai išverda (patikrinti su šakute, ar minkštas), nukelti nuo kaitros, pilnai uždengti ir palaikyti 5 minutes.
Bulves išvirti su lupena sūdytame vandenyje. Jei turite garinę orkaitę, sudėti jas ant kepimo popieriumi išklotos skardos, apibarstyti druska, pipirais, persilado prieskoniais, priplėšyti šviežių rozmarino šakelių ir apšlakstyti alyvuogių aliejumi. Kepti iki 180°C įkaitintoje orkaitėje 20 minučių ir nustatyti maksimalų 100% garų rėžimą.
Ištraukti aštuonkojį iš puodo ir nuvarvinti. Išpjauti prie galvos esančią akutę ir nupjauti galvą. Ją perpjauti ir išvalyti vidų. Kojų dalį apversti ir išpjauti viduriuką, nupjauti reprodukcinį organą. Tada supjaustyti norimo dydžio gabaliukais.
Išvirusias arba iškepusias bulves perpjauti per pusę. Sudėti jas į keptuvę su įkaitintu alyvuogių aliejumi. Trumpai pakepinti ir užpilti 0,5 stiklinės balto vyno, išmaišyti.
Tada sudėti supjaustytą aštuonkojį, užpilti likusiu vynu ir keletą minučių patroškinti. Užberti susmulkintų šviežios petražolės lapelių.
Patiekti lėkštėje, užpilti padažu, apibarstyti šviežiai maltais pipirais ir pašlakstyti rūkytu alyvuogių aliejumi.
Skanaus!
Migdoliniai šokolado pyragaičiai „Financier“
Pyragaičiams reikės:
– 200 g migdolų miltų
– 150 g cukraus
– 8 kiaušinių baltymų
– 80 g grietinėlės
– 80 g juodojo šokolado
– 1 arb. š. kukurūzų krakmolo
– 2 arb. š. natūralios kakavos miltelių
– Žiupsnelio druskos
Dekoravimui reikės:
– 50 g maskarponės sūrio
– 1 citrinos žievelės
– Šviežių uogų (aviečių, šilauogių ar kitų)
– Netirpios cukraus pudros
Nedideliame prikaistuvyje užvirti grietinėlę, nukelti nuo kaitros, suberti šokoladą ir maišyti kol ištirps. Palikti, kad atvėstų.
Baltymus išplakti kartu su cukrumi iki blizgių standžių putų.
Dubenyje sumaišyti birius produktus: migdolų miltus, kukurūzų krakmolą ir kakavos miltelius. Įberti mažą žiupsnelį druskos. Suberti juos atsargiai į išplaktus baltymus ir lėtai išmaišyti.
Tada iš lėto supilti pravėsusią šokolado masę ir vėl gerai išmaišyti.
Gautą masę sudėti į konditerinį maišelį ir užpildyti turimas keksiukų formeles iki pusės.
Kepti iki 170°C įkaitintoje orkaitėje 15 minučių.
Iškepusius išimti iš formelių ir atvėsinti. Tada išdėlioti juos ant porcijinių padėkliukų arba mažų lėkštučių.
Ant kiekvieno pyragėlio gražiai uždėti po arbatinį šaukštelį maskarponės sūrio, užtarkuoti citrinos žievelės. Dekoruoti šviežiomis uogomis ir apibarstyti netirpia cukraus pudra.
Skanaus!
Kaip paruošti aštuonkojį, kad jis nebūtų guminis, ir kiti naudingi patarimai bei šventinės idėjos – šį šeštadienį 9.30 val. laidoje „Gardu Gardu“ per TV3 televiziją.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)
Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...
-
Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės (receptai)
Dažniau valgyti žuvį ar jūros produktus – vienas paprasčiausių būdų sveikiau maitintis nesiimant drastiškų pokyčių savo mitybos įpročiuose. Kad su malonumu žuvį pietums ar vakarienei valgytų visa šeima, renkantis rūš...
-
Ant stalo – kiaulienos nugarinė (receptai)
Kas kitas vis labiau vėstant orams suteiks geresnės nuotaikos ir savijautos nei virtuvėje garuojantys maistingi ir gardūs patiekalai? Kiaulienos nugarinė – maistingas ir universalus ingredientas, puikiai tinkantis skirtingiems patiekalams gaminti. ...
-
Virtuvė pakvips obuoliais (receptai)
Obuoliai tarp rudens gėrybių – populiariausi. Ne veltui – nors daugeliui jie siejasi su saldžiais kepiniais, turbūt nėra patiekalo, kurio šie vaisiai negalėtų papildyti. Jie puikiai tinka ir padažams, salotoms, dera prie įvairių m...
-
Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu
Jau nieko nebestebina, kai maistas puošiamas džiovintomis arba šviežiomis gėlėmis, jų žiedlapiais. Kai kurios gėlės iš tiesų patiekalui suteikia išskirtinumo, tačiau ne visos yra valgomos, o kai kurių žiedai gali sukelti...
-
Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą1
Įsibėgėjant rudeniui, daugelis iš mūsų ima ruoštis šaltajam sezonui. Po gausaus derliaus daržovių konservavimas yra vienas pagrindinių virtuvės darbų. Šaltuoju sezonu mūsų organizmui itin naudingas fermentuotas maistas. ...
-
Prikelkite duoną antram gyvenimui (receptai)
Duona ir kepiniai yra kasdieniai produktai, kuriuos mėgstame šviežius, traškius ir minkštus. Tačiau vos iš jų išgaruoja drėgmė, kepiniai greitai pasensta ir pradeda kietėti. Tačiau, žinomo keliautojo ir kulinaro Vyta...
-
Humusas – tobulas mūsų organizmui (receptai)4
Įvairių pasaulio kraštų virtuves išbandyti mėgstantys lietuviai nebejotinai jau spėjo atrasti vieną pagrindinių Artimųjų Rytų virtuvės patiekalų – humusą. Šio iš avinžirnių gaminamo produkto skoninės, maistin...
-
Gaivūs desertai su paskutinėmis sezono uogomis (receptai)
Besitęsiantys gana šilti orai gundo sodo ir daržo gėrybėmis. Kad paskutinių šiltojo sezono uogų atsivalgytume iki soties, jas galima įtraukti į įvairius receptus. Maisto tinklaraščio „5 produktai“ autorė Roma L...
-
Tobula vakarienė: skanu, greita, taupu (receptai)
Makaronai ir sūris – žanro klasika nuo senų laikų, tad kas galėjo pagalvoti, kad šis derinys taps tokia pasauline sensacija? Prieš kelerius metus socialinius tinklus užvaldęs makaronų su kepta feta receptas virto fenomenu. Nebrangus...