Tobula vakarienė: skanu, greita, taupu (receptai)

  • Teksto dydis:

Makaronai ir sūris – žanro klasika nuo senų laikų, tad kas galėjo pagalvoti, kad šis derinys taps tokia pasauline sensacija? Prieš kelerius metus socialinius tinklus užvaldęs makaronų su kepta feta receptas virto fenomenu. Nebrangus, visiškai paprastai pagaminamas ir išraiškingo skonio – nieko keisto, kad šis patiekalas populiarumo nepraranda iki šiol.

Turime dėkoti suomei

Makaronai su kepta feta – receptas, kurį gali pagaminti net tie, kurie paprastai į virtuvę užsuka tik išsivirti kavos. Nors šio patiekalo skonis nukelia į Viduržemio jūros regioną, tačiau iš tiesų jis gimė Suomijoje.

Recepto autorystė priskiriama suomių maisto timklaraštininkei Jenni Häyrinen, kuri 2019 m. pasidalijo paprastu ir taupiu receptu. Tai buvo kažkas naujo: vienas indas, keli ingredientai ir stulbinantis rezultatas. Receptas tapo toks populiarus, kad Suomijoje vienu metu parduotuvėse iš lentynų dingo visa feta.

Šis receptas pasiekė aukštumas ne tik Europoje. 2020 m. platformoje „TikTok“ jį atrado JAV vartotoja, ir nuo tada jis tęsia savo neįtikėtiną kelionę po pasaulį.

Pigu ir paprasta

Dabar sunku surasti žmogų, kuris nebūtų girdėjęs apie makaronus su kepta feta – tai tikra socialinių tinklų žvaigždė, užkariavusi tiek maisto entuziastų, tiek paprastų smalsuolių širdis.

Tikriausiai daugelis sutiks, kad šio recepto žavesys – jo paprastumas. Patiekalui reikia vos kelių ingredientų: makaronų, pomidorų, česnakų, alyvuogių aliejaus ir, žinoma, fetos. Viso to lengvai rasite savo virtuvėje arba arčiau namų esančioje parduotuvėje – tad nereikia jokių didelių išlaidų.

Makaronai su kepta feta – tikra socialinių tinklų žvaigždė, užkariavusi tiek maisto entuziastų, tiek paprastų smalsuolių širdis.

Feta yra puikus pasirinkimas dėl savo unikalios tekstūros. Kepama orkaitėje, ji tampa kreminė, o šalia esantys pomidorai išskiria sulčių, kurios kartu su sūriu sukuria tobulą padažą. Rezultatas – aromatingi, kreminiai makaronai su sūrio ir pomidorų deriniu – patiekalas tiesiog tirpsta burnoje.

Tačiau yra dar vienas jo pranašumas – gaminimo paprastumas. Tereikia sudėti ingredientus į vieną kepimo indą, pašauti į orkaitę ir leisti vykti magijai. Nereikia stovėti prie puodų ar nuolat maišyti – patiekalas gaminasi beveik savaime.

Alternatyvos fetai

Mocarela – universalus pasirinkimas, jei norisi šiek tiek daugiau tąsumo. Kepant mocarela išsilydo ir sukuria sultingą, tačiau švelnų skonį. Jei mėgstate, kad būtų sūriau, galite papildomai pagardinti druska.

Brinza – geriausia alternatyva fetai, mat šio bulgariško sūrio tekstūra ir skonio intensyvumas panašūs į graikiško.

Rikota, švelnus itališkas sūris, puikiai dera su pomidorais. Jis ne toks aštrus kaip feta, bet tekstūra suteiks patiekalui kreminio švelnumo.

Ožkos sūris turi ryškesnį, išraiškingesnį skonį nei feta, tačiau kepant jis gerokai sušvelnėja. Tad rezultatas – išties gurmaniška ir kreminė kepto sūrio su makaronais versija.

Bri sūris yra švelnesnis, todėl, jei norite daugiau skonio intensyvumo, galite įdėti šiek tiek papildomų prieskonių, pvz., raudonėlių ar net šlakelį citrinos sulčių, kad padidintumėte rūgštumo ir skonio gilumą.


Makaronai su kepta feta

200 g fetos,

500 g vyšninių pomidorų,

0,5 šaukštelio džiovintų raudonėlių,

4 šaukštai ypač tyro alyvuogių aliejaus,

200 g makaronų,

3 skiltelės česnako,

šviežių bazilikų.

Įkaitinkite orkaitę iki 190 °C temperatūros. Į orkaitėje įkaitinto indo vidurį įdėkite fetą ir aplink suberkite nuplautus pomidorus ir česnako skilteles. Pabarstykite raudonėliais, pagardinkite druska (nedaug!) ir pipirais, apšlakstykite alyvuogių aliejumi. Dėkite į įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 30–35 min. Tuo tarpu užvirinkite vandenį, pasūdykite ir išvirkite makaronus pagal instrukcijas ant pakuotės. Nukoškite ir pasilikite ½ puodelio makaronų vandens. Šakute sutrinkite keptą fetą, pomidorus, česnaką, pabarstykite bazilikais, į indą sudėkite makaronus ir išmaišykite. Jei atrodo per sausa – įpilkite šiek tiek vandens, kuriame virė makaronai. Jei reikia, pagardinkite druska ir pipirais, įpilkite daugiau alyvuogių aliejaus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Lietuviškai užkandžių klasikai – pasaulinis titulas <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Lietuviškai užkandžių klasikai – pasaulinis titulas (receptai)

    Šaltibarščiai jau sulaukė įvertinimo svetur, atėjo laikas ir naujai lietuviškos virtuvės žvaigždei pasaulyje – aromatingai keptai duonai. Praėjusių metų pabaigoje ji sulaukė įtakingo tarptautinio maisto portalo pripažini...

  • Duona: nuo kulto iki mitų
    Duona: nuo kulto iki mitų

    Vasario 5-ąją minima Šv. Agotos, arba Duonos, diena. Deja, visuomenėje įsigalėjęs įsitikinimas, kad žengiant sveikos mitybos keliu reikėtų vengti ar net atsisakyti duonos. Ekspertė griauna apie duoną sklandančius mitus ir primena: duona &nd...

  • Skaniai ir sveikai: vaikų mityba žiemą
    Skaniai ir sveikai: vaikų mityba žiemą

    Tėvams kartais pritrūksta žinių, kaip tinkamai pasirūpinti vaiko sveikata ir kokia mityba jaunam, augančiam organizmui būtina skirtingais sezonais. Kaip užtikrinti sveiką ir subalansuotą vaiko mitybą šiuo sezonu, kokio maisto turėtų būti p...

  • Pikantiškos salotos – sveikiau
    Pikantiškos salotos – sveikiau

    Nusprendus sveikiau gyventi, nebūtina mitybą iškart keisti iš pagrindų – mažesni žingsneliai gali būti netgi sėkmingesni, nes prie ne tokių drastiškų pokyčių lengviau prisitaikyti. Pavyzdžiui, daugelyje namų tikru skan...

  • Receptas: šio patiekalo pagaminimui prireiks vos kelių minučių
    Receptas: šio patiekalo pagaminimui prireiks vos kelių minučių

    Geras maistas turi būti gaminamas greitai. Tuo įsitikinęs restorano „Ridikai“ savininkas Marius Šulcas, kuris papasakojo, kaip vištieną braziliškai galima pasigaminti vos per kelias minutes. ...

    1
  • Varškės patiekalai: pagaminsite lengvai ir itin maistinga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Varškės patiekalai: pagaminsite lengvai ir itin maistinga (receptai)

    Žiemą žvalgomės į sotesnius ir šiltesnius maisto patiekalus. Svarbiu jų ingredientu gali tapti ir nebrangiai kainuojanti varškė, panaudojama ne tik desertams, bet ir sūriems, pikantiškiems patiekalams. ...

    5
  • Šefas Justinas Kapkovičius: receptas be sielos ir liks tik receptu
    Šefas Justinas Kapkovičius: receptas be sielos ir liks tik receptu

    Ką valgyti sveika, o ką – nelabai, kaip gaminti maistą, kad jis būtų naudingas sveikatai, kaip savo virtuvėje elgtis tvariau ir tausoti produktus, kad kuo mažiau maisto tektų išmesti? Tai klausimai, į kuriuos pastaruoju metu atsakymų ie&...

    3
  • Kūčių stalui – skanu, taupu, įdomu <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Kūčių stalui – skanu, taupu, įdomu (receptai)

    Dar neapsisprendusiems, ką dės ant kūčių salo, ar ieškantiems naujų skanaus maisto idėjų į pagalbą atskuba maisto tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė. Skaniausių liet...

  • Krypsta ir kūrėjų akys: maistas reiškia gyvenimą
    Krypsta ir kūrėjų akys: maistas reiškia gyvenimą

    Skonis, kvapas, spalva, tekstūra, konsistencija... Žmogaus jusles vienaip ar kitaip veikiantys malonumų dirgikliai kuria ištisą potyrių pasaulį, žadina asociacijas, veda prisiminimų labirintais. Šiandien į gausiame pritekliuje gyvenanči...

  • K. Pišniukaitė-Šimkienė: man patinka, kai Kalėdų stalas stebina <span style=color:red;>(receptai)</span>
    K. Pišniukaitė-Šimkienė: man patinka, kai Kalėdų stalas stebina (receptai)

    Maistas ir viskas, kas su juo susiję, yra neatskiriama tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ įkūrėjos ir dviejų knygų apie maisto gaminimą autorės Kristinos Pišniukaitės-Šimkienės gyvenimo dalis. Šventinį men...

Daugiau straipsnių