Kodėl prie žuvies patiekalų tinka tik baltas vynas?

Japonų mokslininkai maisto ir vyno derinimo taisyklėms rado mokslinį paaiškinimą. Takayuki Tamura kartu su kolegomis iš Mercian korporacijos produktų tyrimo laboratorijos nusprendė išsiaiškinti, ar nykščio taisyklė, kad žuvies patiekalai ir raudonas vynas nedera, turi mokslinį pagrindą.

Eksperimente dalyvavo 7 vyno ekspertai. Jie galėjo rinktis iš 38 raudonojo arba 26 baltojo vyno. Jie atrinko vyną, kuris suteikia nemalonų skonį valgant jūros šukutes. 

Ištyrus šiuos vynus paaiškėjo, kad taip vyksta dėl didelio geležies kiekio, esančio raudoname vyne. Jeigu jame geležies kiekis viršijo 2mg litre, patiekalas įgaudavo rūgštų skonį. Mokslininkai atliko ir kitą eksperimentą - pamerkus jūros gėrybes į didesnį geležies kiekį turintį raudoną vyną, atsiskleidė nemalonus žuvies kvapas. Tuo tarpu pamerkus į vyną su mažesniu kiekiu geležies - kvapas buvo normalus. Mokslininkams nepavyko išskirti medžiagų jūros šukutėse, kurios reaguoja su raudonu vynu, tačiau jie įtaria, kad tai gali būti kažkuri nesočioji riebioji rūgštis. Matyt, kažkokiu būdu atsiranda sugedusios žuvies kvapas.

Geležies kiekis vyne priklauso nuo vynuogyno dirvožemio, o taip pat nuo vynuogių rinkimo ir apdorojimo būdo. Lyginant vynus, dažniausiai didesniu geležies kiekiu pasižymi raudonieji vynai. Iki šiol vyno gamintojai nekreipė didelio dėmesio į šio elemento kiekį vyne.

Takayuki Tamura teigia, kad tyrimo išvados nustebino - buvo tikėtasi, kad nemalonų skonį gali sukelti polifenoliai (viena didžiausių antioksidantų grupių) arba sieros dioksidas - jų kiekis vyne didesnis nei geležies.

„Su mokslininkais ginčytis sunku, o gal net neverta. Bet kaip gerą kokybę ir balansą mėgstanti vyno mėgėja išdrįsiu pareikšti savo nuomonę. Šio mokslinio tyrimo esmė yra gan keista, sugalvok tu man! , - sako „Vyno klubo“ ir Lietuvos someljė asociacijos steigėja Rasa Sužiedelienė. -Šukutė su raudonuoju vynu gal ir netinka, nors Burgundijoje, tikrai rasite puikių derinių su lengvesniu vynu. Yra skirtingų jūros gėrybių, žuvų: lengvesnės ir sunkesnės „mėsos“, turinčių daugiau - mažiau baltymų.Taip pat yra įvairiausių raudonųjų vynų - lengvesnės ir sudėtingesnės struktūros, švelnesnių ar aitresnių taninų, įvairaus rūgšties kiekio ir t.t. Maistas ir vynas derinami pagal daugelį kriterijų: aromatą, skonio savybes, pojūtį burnoje, poskonyje, paruošimo būdą, padažą, vietinę virtuvę ir dar dešimtys kitų. Galbūt ne visi cheminiai elementai, esantys maiste ir vyne jungiasi teisingai, tačiau tai neleidžia daryti tokių kategoriškų išvadų kaip kad išdėstytos šiame darbe

R. Sužiedelienė linkusi kritikuoti tyrimą dėl nedidelės tyrimo apimties ir griežtų tyrimo išvadų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Laukia itin margas ir turtingas rudens–žiemos sezonas
    Laukia itin margas ir turtingas rudens–žiemos sezonas

    Nors ruduo netrukus skatins iš spintų traukti šiltesnius drabužius, šie deriniai neturėtų būti monotoniški. Stilistės Robertos Čyžiūtės teigimu, mados pasaulyje šį rudenį ir žiemą dominuos skirtingų tekstūrų ...

  • Kaip apsaugoti plaukus nuo žalingo aplinkos poveikio?
    Kaip apsaugoti plaukus nuo žalingo aplinkos poveikio?

    Plaukai yra tarsi drobė, ant kurios žmogus gali piešti savo gyvenimo momentus. Ar tai būtų atsitiktinis garbanų sušukavimas, ar griežtas, rafinuotas stilius – kiekviena diena suteikia galimybę keisti ir formuoti savo išvaizd...

    1
  • Stilingo rudens atradimai kartu su „Mega“
    Stilingo rudens atradimai kartu su „Mega“

    Ką vilkėti? Kuo avėti? Kaip puoštis? Tokių klausimų įsibėgėjant rudeniui vis dažniau sulaukia mados kūrėjai ir stilistai. Šį rudenį žalią šviesą jie dega individualizmui ir rudenišką įvaizdį kviečia kurti mados b...

  • Kokią įtaką mūsų imunitetui daro naudojama kosmetika?
    Kokią įtaką mūsų imunitetui daro naudojama kosmetika?

    Kosmetika gali turėti įtakos imunitetui. Natūralūs produktai ir cheminės medžiagos siekiant stiprinti imunitetą. Kokias priemones rinktis. ...

    1
  • Mados malonumai
    Mados malonumai

    Šįkart, mieli skaitytojai, kai mus jau ištiko rugpjūčio šviesa (čia toks nuostabus terminas iš amerikiečių rašytojo modernisto Williamo Folknerio kūrybos – ar pastebėjote, kad rugpjūtį šviesa krinta kit...

  • „Fyodor Golan“ aukštosios mados paroda Rygoje
    „Fyodor Golan“ aukštosios mados paroda Rygoje

    Lūkesčiai – sunkiai prognozuojamas dalykas: kartais tikiesi patekti į Žydrąją pakrantę, o atsiduri Šventojoje. Tačiau būna ir atvirkščiai: tikiesi nedidelio saldainiuko, o esi apdovanojamas tortu, fejerverku ir paskatinamąja prem...

  • Iš emigracijos grįžusi Ramunė svajoja hobį paversti verslu
    Iš emigracijos grįžusi Ramunė svajoja hobį paversti verslu

    Ramunė Lekavičienė, mazgine technika pinanti ne tik namų dekoro pinikus, bet ir drabužius, netgi baldus, prisistato kaip žmogus, svajojantis suderinti hobį su darbu, nes grįžusi po emigracijos trokšte trokšta širdžiai mielos veik...

    3
  • Grožis ir praktiškumas: mados įžvalgos
    Grožis ir praktiškumas: mados įžvalgos

    Tikriausiai daugelis (ypač moterų, bet ne tik) esame išgyvenę perdėto dėmesio drabužiams laikotarpį, kai atrodė, kad reikia jų daug ir visokių: madingų, senų iš blusturgių, atiduotų. Vylėmės, kad kažkokiai progai tikrai pritaikys...

    1
  • Grožiui nereikia storos piniginės: J. Lopez dalijasi patarimais kiekvienai kišenei
    Grožiui nereikia storos piniginės: J. Lopez dalijasi patarimais kiekvienai kišenei

    Jungtinių Amerikos Valstijų dainininkė, aktorė ir stiliaus ikona Jennifer Lopez visada mielai dalijasi savo sveikatingumo ir grožio paslaptimis, kurias garsi moteris sužino iš tarptautiniu mastu pripažintų specialistų. ...

    10
  • Bibliotekininkės kolekcijoje rankinukai suskirstyti pagal temas
    Bibliotekininkės kolekcijoje rankinukai suskirstyti pagal temas

    Jei susiruošėte pakeliauti po Rokiškio rajoną, būtinai užsukite į Tervydžius. Ten, greta Tervydžių dendrologinio parko, rasite žalsvą sodybą, kurioje vasaroja dar nefiksuoto Lietuvos rekordo savininkė Nemira Statulevičienė. Jos kole...

    7
Daugiau straipsnių