- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
-
Poilsis: apsilankę distilerijoje ir Padvaisko dvare turiningai praleisite laiką ir atitrūksite nuo kasdienybės.
-
Savaitgalio planas – Padvaisko valdos
-
Savaitgalio planas – Padvaisko valdos
-
Savaitgalio planas – Padvaisko valdos
-
Savaitgalio planas – Padvaisko valdos
-
Savaitgalio planas – Padvaisko valdos
-
Savaitgalio planas – Padvaisko valdos
-
Savaitgalio planas – Padvaisko valdos
-
Savaitgalio planas – Padvaisko valdos
-
Savaitgalio planas – Padvaisko valdos
-
Savaitgalio planas – Padvaisko valdos
-
Savaitgalio planas – Padvaisko valdos
-
Savaitgalio planas – Padvaisko valdos
-
Savaitgalio planas – Padvaisko valdos
-
Savaitgalio planas – Padvaisko valdos
-
Savaitgalio planas – Padvaisko valdos
-
Savaitgalio planas – Padvaisko valdos
-
Savaitgalio planas – Padvaisko valdos
-
Savaitgalio planas – Padvaisko valdos
-
Savaitgalio planas – Padvaisko valdos
-
Savaitgalio planas – Padvaisko valdos
-
Savaitgalio planas – Padvaisko valdos
-
Savaitgalio planas – Padvaisko valdos
-
Savaitgalio planas – Padvaisko valdos
-
Savaitgalio planas – Padvaisko valdos
-
Savaitgalio planas – Padvaisko valdos
-
Savaitgalio planas – Padvaisko valdos
-
Savaitgalio planas – Padvaisko valdos
-
Savaitgalio planas – Padvaisko valdos
-
Savaitgalio planas – Padvaisko valdos
-
Savaitgalio planas – Padvaisko valdos
-
Savaitgalio planas – Padvaisko valdos
-
Savaitgalio planas – Padvaisko valdos
-
Savaitgalio planas – Padvaisko valdos
Pailsėti ir paįvairinti kasdienybę – į Padvaisko dvarą ir distileriją. Laikas čia sustoja!
Nueina ilgą kelią
Pasakojimą apie Arvydo Padvaisko distileriją Vilniaus rajone pradėsime nuo Normandijos. Turtingas šimtų rūšių obuolių, regionas šiaurinėje Prancūzijos dalyje nuo neatmenamų laikų garsėja ne vynu, o kalvadosu. Ilgą laiką laikytas prasčiokų, Normandijos kaimų karčemų gėrimu, kalvadosas triumfavo, kai savo romane „Triumfo arka“ jį apdainavo Erichas Maria Remarkas. Nuo tada kalvadosas – mėgstamas prancūzų ir kitų šalių bohemos gėrimas. Teisę vadintis kalvadosu turi tik nesaldinto sidro distiliuotas obuolių brendis, pagamintas iš Kalvadoso apylinkėse vaisius nokinančių obelų. Kitur, kitokiu būdu ar iš kitokios žaliavos distiliuoti gėrimai vadinami obuolių sidro distiliatu – apple brandy arba applejack. Prieš 100 metų iškilusiame įspūdingame Jelenskių dvaro pastate Glitiškėse, kur ir įsikūrė A. Padvaisko distilerija, pastaruosius kelerius metus brandinamas dviejų rūšių obuolių vyno disitiliatas, per trumpą laiką sulaukęs pripažinimo net Azijoje.
Justinos Lasauskaitės nuotr.
„Distilerijoje gaminame dviejų rūšių gėrimus – obuolių vyno spiritą ir obuolių vyno brendį. Jie skiriasi ir skoniu, ir spalva, – distilerijos įkūrėjas, kaimo turizmo sodybos ir čiužinių fabriko „Padvaiskas ir Ko“ vadovas A. Padvaiskas į rankas paėmė jau paruoštus gaminius.
Tiesa, kol įgauna tokį pavidalą, gėrimas nueina ilgą kelią. Nuo pat pradžios iki kol buteliai sudedami į dėžes, juo žingsniuoja ir pats A. Padvaiskas, duotąjį gyvenimo etapą vadinantis vienu įdomiausių.
Rezultatą diktuoja meistras
Viskas prasideda tarsi Ievos ir Adomo istorijoje – nuo obuolio. Saldaus, kartaus, saldžiai kartaus ir rūgštaus. Tam, kad būtų pagamintas unikalus aukštos kokybės sidras, būtina maišyti visas šias rūšis. Skaičiuojama, kad vienam gėrimo buteliui pagaminti reikia maždaug 11 l sidro, o jam – apie 12 kg obuolių.
Skaičiuojama, kad vienam gėrimo buteliui pagaminti reikia maždaug 11 l sidro, o jam – apie 12 kg obuolių.
Pradinio gamybos etapo metu obuoliai smulkinami ir spaudžiami, sultys fermentuojamos be mielių. Į A. Padvaisko distileriją atkeliauja paruoštas obuolių sulčių koncentratas. Neskiestas, savo konsistencija jis primena tirštą medų. Sumaišius 1 l sirupo su 9 l tyro vandens, gaunama 10 l obuolių sulčių. Pagrindinis gamybos etapas – distiliacija. Prancūzijoje istoriniais alembikais atliekama dviguba distiliacija. Dėl modernių ir labai išmanių įrenginių A. Padvaisko distilerijoje pakanka vieno etapo, kurio metu išgaunamas 85 ° stiprumo obuolių spiritas.
Justinos Lasauskaitės nuotr.
„Spiritas išpilstomas į ąžuolo ir šilkmedžio statines arba į nerūdijančio plieno talpyklas, į kurias panardinami specialūs maišai su ąžuolo ir šilkmedžio gabalėliais. Tada prasideda brandinimas“, – iš maišo pasėmęs saują ąžuolo skiedrų, kurias vadina čipsais, A. Padvaiskas įkvėpė sodraus jų aromato.
Justinos Lasauskaitės nuotr.
Griežtų taisyklių, kaip turi būti brandinamas gėrimas, nėra. Viskas priklauso nuo meistro žinių, sugebėjimo ir fantazijos. Svarbiausias uždavinys – įgyvendinti svajonę, kurią jis nešioja galvoje. Jaunesniam gėrimui būdingas stiprus vaisių skonis, vyresniam – tabako, vanilės ar riešutų skonių atspalviai. Obuolių sidro distiliato stiprumas – ne mažiau kaip 40 proc. ir ne daugiau kaip 50 proc. Etiketės ant A. Padvaisko gėrimų liudija apie 45 proc. stiprumą. Tie, kurie neišmano, veikiausiai pasakys, kad galutinis rezultatas – žaliavos ir laiko tandemas. Žinovai, lenkdami pirštus, išvardys bent kelis svarbius veiksnius, lemiančius gėrimų kokybę. Jiems antrina ir A. Padvaiskas. Svarbi statinių medžiaga, jų talpa, brandinimo patalpų ventiliacija, santykinės drėgmės lygis, temperatūra, meistro žinios ir patirtis.
Justinos Lasauskaitės nuotr.
Poilsis įspūdingame dvare
Distilerijos svečiai su obuolių vyno gėrimo gamybos procesu gali susipažinti iš arčiau. Pirmiausia vietos šeimininkas A. Padvaiskas suka ratą pirmame aukšte, tarp įrenginių, ąžuolo ir šilkmedžio statinių. Vėliau kviečia užsukti ir į antrą aukštą. Čia įrengta nedidelė kavinaitė ir muziejus, kuriame saugomos senos, anuomet vaistinėje naudotos stiklinės talpyklos ir kiti daiktai: svarstyklės, medicininės švirkštų kaitinimo dėžutės.
Justinos Lasauskaitės nuotr.
„O štai čia – mūsų senieji distiliatoriai. Vienas jų vokiškas, dabartinių distiliatorių pirmtakas“, – visus, susipažinusius su distilerija, potyrių kelionę A. Padvaiskas kvietė pratęsti Širvio ir Mūsios ežerų bičiulystėje įsikūrusiame Padvaisko dvare.
Justinos Lasauskaitės nuotr.
2011-aisiais statytoje autentiškoje aukštaitiškoje sodyboje tarsi sustoja laikas, todėl čia laukiami visi, pavargę nuo kasdienės rutinos. Dvare įrengta 20 kambarių.
Justinos Lasauskaitės nuotr.
Kiekvienas jų ne tik su patogumais, bet ir su tam tikra istorija. Antai, viename kambaryje – A. Padvaisko močiutės siuvinėta staltiesė, kitame – rankų darbo lovatiesė, už solidžią sumą pirktas senelio radijo imtuvas, įrėmintos istorinių laikraščių iškarpos, nuotraukos ir nedidelis muziejus svetainės spintoje. Jame – senos knygos, fotoaparatai, kvepalų buteliukai, politikų skulptūrėlės ir kiti daiktai, laiką atsukantys keliomis dešimtimis metų atgal.
Justinos Lasauskaitės nuotr.
Saugant svečių privatumą ir ramybę, visi apartamentai yra išdėstyti atokiau nuo pagrindinio pastato, kuriame organizuojamos konferencijos ir privačios šventės.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
VMVT uždraudė į Lenkiją išvežti neprižiūrėtus ir išsekusius gyvulius3
Gegužės 9 d. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) pareigūnai uždraudė išvežti galvijus, kurie turėjo patekti į galvijų auginimo ūkį Lenkijoje. ...
-
Žiniasklaida: iš „Amber Grid“ pasitraukė dar trys už GIPL priežiūrą atsakingi darbuotojai
Lietuvos dujų perdavimo sistemos operatorę „Amber Grid“ paliko dar trys specialistai, kurie buvo atsakingi už magistralinio Lietuvos ir Lenkijos dujotiekio (GIPL) priežiūrą, penktadienį skelbia naujienų portalas „15min“. ...
-
Klaipėdoje už 21 mln. eurų „Infes“ rekonstruos Atgimimo aikštę26
Klaipėdoje ruošiamasi rekonstruoti miesto centre esančią Atgimimo aikštę. Darbus už 21 mln. eurų atliks statybų bendrovė „Infes“, penktadienį pranešė Klaipėdos savivaldybė. ...
-
Kruonio HAE už 3,6 mln. eurų baigtas pirmojo agregato kapitalinis remontas3
Energetikos grupės „Ignitis grupė“ antrinė įmonė „Ignitis gamyba“ už 3,6 mln. eurų baigė Kruonio hidroakumuliacinės elektrinės (KHAE) pirmojo agregato kapitalinį remontą. ...
-
Autobuse – ir liftas, ir garsinė sistema4
Kaune pristatyti naujieji tarpmiestiniai autobusai, visiškai pritaikyti ir keleiviams, turintiems specialiųjų poreikių. Autobusuose įrengti liftai, garsinės sistemos ir ryškūs ekranai, tad kiekvienas keleivis galės oriai planuoti savo keli...
-
Megadieniai – nuolaidos ir pramogos „Megoje“!1
Bateliai ir rankinė? Akiniai nuo saulės ir maudymosi kostiumėlis? Kvepalai? Stalo žaidimas? O gal žiedas su deimantu? Kiek žmonių, tiek gali būti skirtingų norų ir pirkinių, todėl kiekvieną gegužę prekybos ir laisvalaikio centras „Mega&ldq...
-
Prezidento Valdo Adamkaus gimnazija plečia erdves: projektuoja naują pradinukų korpusą su sporto sale15
Stipri Aleksoto plėtra sparčiai augina mokyklų ir darželių paklausą tarp šio mikrorajono gyventojų. Kasmet vis didesnio populiarumo sulaukianti Prezidento Valdo Adamkaus gimnazija ruošiasi dar didesnei plėtrai. Kauno miesto savivaldybė &...
-
Š. Tarutis: baikime gąsdinti – kaip įtampa veikia išties „karštų“ pasaulio taškų būsto rinkas
Pastaruoju metu net būsto rinkos apžvalgos pradedamos nuo karo grėsmės aspekto, lyg ta grėsmė būtų atsiradusi ką tik ir tapusi neišvengiama. Strateginės komunikacijos, psichologinių operacijų ir kovos su propaganda ekspertai vienbalsiai sako...
-
Seimas lauks Vyriausybės išvados dėl verslų, susijusių su Rusija, šalinimo iš pirkimų
Seimas lauks Vyriausybės išvados dėl parlamentarų pradėtų svarstyti pataisų, kuriomis iš valstybinių viešųjų pirkimų siūloma eliminuoti verslus, kurie tiesiogiai ar netiesiogiai remia agresiją prieš Ukrainą – veik...
-
Vilniaus Konstitucijos prospekte įsikurs Šiaulių bankas4
„Right Bank Development Fund“ plėtojamas verslo centras sostinės Konstitucijos pr. 14A pildosi būsimais nuomininkais. Nors pastato statybas planuojama baigti kitų metų pabaigoje, jau sudarytas pirmasis nuomos sandoris su didžiausiu lietuvi&sc...