Drąsi idėja, pakeitusi Žemųjų Šančių veidą

  • Teksto dydis:

Beveik dešimtmetį plėtotas įspūdingas nekilnojamojo turto (NT) objektas pagaliau baigiamas. Dar vadinamas „Juozapavičiaus 13“ kvartalu, šis projektas pelnė ir kauniečių, ir profesionalų bendruomenės pripažinimą. Beveik visi gyvenamieji būstai ir komercinės patalpos jau parduoti, o tuos, kurie mėgsta laukti paskutinės akimirkos, projekto plėtotojai kviečia į atvirų durų dienas.

Dešimt metų atgal

Važiuojant A. Juozapavičiaus prospektu Panemunės link, netoli tilto užtenka pasukti kelis metrus į dešinę ir prieš akis atsiveria neįtikėtinas vaizdas: modernus, elegantiškas, išskirtinėmis fasado detalėmis puoštas kvartalas priverčia pasijusti lyg būtum ne Kaune, o šiuolaikiniame Europos didmiestyje.

Į neįtikėtiną atmosferą panardina įspūdingi pastatų eksterjero sprendimai, svečią ištinka jaukumo, netikėtumo ir prabangios elegancijos pojūtis. O dar prieš dešimtmetį projekto autorių idėjos daugeliui atrodė lyg iš fantastikos srities.

A. Aleksandravičiaus nuotr.

Žemieji Šančiai. Buvusios vadinamosios caro laikų kareivinės, arklidės, sandėliai, kurių kelios pastatų eilės driekėsi per visą kvartalą. Apleisti, gamtos ir žmonių suniokoti statiniai daug metų merdėjo, tarsi laukdami pelnytos pabaigos.

Šviesaus atminimo architektas Algimantas Kančas buvo vienas pirmųjų, atkreipęs dėmesį į šį istorinį lobyną, tapusį neatsiejama gynybinės tvirtovės dalimi ir suteikusį šiai Kauno daliai išskirtinį veidą. Kai antrajame ir trečiajame pastatų aukštuose lyg niekur nieko pradėjo augti beržai, vaizdas pradėjo panašėti į apokaliptinio filmo kadrus.

A. Aleksandravičiaus nuotr.

Laimei, entuziastai ir NT projektų plėtotojai buvo atkaklūs ir tikėjo, kad šiai vietai dar galima suteikti renesanso sparnus. Vienas po kito statiniai atgijo ir tarsi sužydėjo naujomis spalvomis. Ilgiausiai savo laiko laukė arčiausiai tilto įsikūręs kvartalas. Net 5 ha teritorija su apleistais statiniais priminė kemsyną. Tokį vaizdą išvydę projekto „Juozapavičiaus 13“ autoriai nenuleido rankų ir kibo į darbus. Buvo 2014-ieji.

Šiuo metu kvartale likę 42 laisvi butai ir vienos komercinės patalpos. Butų kainos – nuo 2 800 iki 3 100 eurų už kv. m.

 

Prireikė nemažai metų, kad iš apleisto ploto teritorija virstų prestižiniu ir patogiu kvartalu, kuriame viskas pasiekiama ranka – prekybos centras, darželis, mokykla, verslo patalpos. Palengva, žingsnis po žingsnio, buvo rekonstruojami seni statiniai ir statomi nauji. Taip čia visu savo grožiu suspindo pastatas su 43 butais, administracinėmis patalpomis ir sporto klubu. Be to, kvartale buvo įrengta 40 dviaukščių kotedžų, pastatyti du nauji gyvenamieji namai su 18 butų.

A. Aleksandravičiaus nuotr.

Įvertino visi

Šį kvartalą suprojektavo žinomas architektas Gintautas Natkevičius. 2017 m. šis projektas gavo Lietuvos nekilnojamojo turto plėtros asociacijos apdovanojimą. „Juozapavičiaus 13“ autoriai buvo įvertinti už darnią plėtrą, o pats projektas įvardytas kaip geriausias daugiafunkcis kvartalas Lietuvoje. 2021 m. šios asociacijos organizuotame konkurse kvartalas išrinktas geriausiu iš geriausių savo gyvavimo laikotarpio NT projektų.

Apdovanojimą teikę specialistai įvertino ne tik architektūros pasiekimus, bet ir kvartalo vietą. Gyvenamieji namai išsidėstę vos penkių minučių atstumu iki Nemuno krantinės pasivaikščiojimo takų, poilsiui ir laisvalaikiui skirtų pievelių ir išpuoselėtos aplinkos.

A. Aleksandravičiaus nuotr.

„Kai pradėjome šį projektą, daugelis manęs klausė: kur tu lendi?“ – ne kartą kalbinamas žurnalistų prisiminė kvartalo vystytojas Valdas Eidukas.

Pasak jo, pirmieji žingsniai plėtojant kvartalą buvo nelengvi. Pirmiausia teko iškuopti kalnus šiukšlių, šabakštynų, išspręsti daugybę organizacinių klausimų. Nors miesto plane buvo parodytos komunikacijos, tačiau statytojams iš esmės teko projektuoti ir tiesti visiškai naujas.

Bėgant metams, projekto iniciatoriai suprato: nepaisant skeptikų, drąsi idėja atgaivinti Žemuosius Šančius pasiteisino. Sutvarkius aplinką, savo eilės sulaukė gyvenamieji ir biurų pastatai, vaikų darželis, mokykla, prekybos centras.

A. Aleksandravičiaus nuotr.

Darbai jau baigti

Kaip sakė viena iš projekto iniciatorių UAB „Avadi“ dizainerė Angelija Eidukienė, šiuo metu baigtas paskutinis šio projekto etapas – du naujos statybos daugiabučiai penkiaaukščiai namai. Čia įrengti butai su balkonais, aukštomis lubomis, rekuperacinėmis ir kondicionavimo sistemomis, bendro naudojimosi liftu, erdviomis laiptinėmis. Pirmajame aukšte įrengtos komercinės patalpos ir požeminė automobilių stovėjimo aikštelė. Kiekvienas butas turi vietą joje ir elektromobilių įkrovimo lizdą. Visų skaitiklių duomenys bus nuskaitomi nuotoliniu būdu.

A. Aleksandravičiaus nuotr.

Iš viso kvartale buvo rekonstruoti keturi pastatai, kuriuose įrengta 40 išskirtinių dviejų aukštų būstų. Kiekvienas būstas turi tik jam priklausantį žemės sklypą ir automobilio stovėjimo vietą kieme. Taip pat buvo pastatyti du nauji namai, kuriuose įrengti nedideli, iki 48 kv. m dydžio butai.

A. Aleksandravičiaus nuotr.

„Tai išskirtine elegancija ir prabanga dvelkiantys namai. Juose išsaugotos autentiškos carinei statybai būdingos architektūros detalės – raudonų plytų mūras, unikalios arkos, aukštos lubos, dideli langai ir plačios įeigos į būstus. Visi šie elementai puikiai suderinti su šiuolaikinei statybai būdingomis naujovėmis – „Corten“ sienų danga, kuria uždengtas antras kotedžų aukštas. „Corten“ – tai konstrukcinis plienas, atsparus atmosferos veiksniams, bėgant laikui, jis įgauna rūdijimo efektą ir harmoningai dera raudonų plytų mūro pastatuose“, – pabrėžė dizainerė.

Beje, atvirų durų renginyje „Angelija ART“ meniniai darbai bus eksponuojami kvartalo erdvėse. Atvirų durų diena vyks birželio 15 d.

A. Aleksandravičiaus nuotr.

Perspektyvi vieta verslui

Projekto iniciatoriai nusprendė, kad pirmuosiuose naujojo kvartalo pastatų aukštuose būtų įrengtos biurų ir administracinės patalpos. Šią idėją netruko įvertinti verslo atstovai.

Vieni iš būsimų naujakurių – Vilniuje daugiau kaip dešimtmetį veikianti „Sapiegos klinika“.

„Kodėl būtent čia? Dėl šio kvartalo šiuolaikiškumo, modernios atmosferos ir infrastruktūros, kuri puikiai atitinka mūsų vertybes ir požiūrį į šiuolaikinę dermatologiją. Ilgai ieškojome vietos Kaune, kuri atspindėtų mūsų identitetą. Šis kvartalas mums primena garsųjį Paupio rajoną Vilniuje, kuriame taip pat yra įsikūrusi viena iš mūsų klinikų. Jo unikali aplinka ir inovatyvumas puikiai dera su mūsų teikiamomis paslaugomis, kurios glaudžiai siejasi su estetika ir modernumu“, – sakė klinikos įkūrėja ir vadovė Kristina Budnikienė.

A. Aleksandravičiaus nuotr.

Anot jos, „Juozapavičiaus 13“ turi keletą svarbių pranašumų: tai – patogus susisiekimas, nes vieta lengvai pasiekiama ir viešuoju, ir asmeniniu transportu, tai ypač svarbu klinikos pacientams.

„Kvartalo infrastruktūra kuria ypatingą atmosferą, kuri dera su mūsų klinikos vizija. Dermatologijoje, ypač estetinėje dermatologijoje, svarbus visapusiškas dėmesys detalėms, todėl siekiame, kad mūsų aplinka tai atspindėtų. Moderni eklektika ir rafinuotumas puikiai atitinka mūsų estetiką“, – pabrėžė pašnekovė.

Ji pridūrė, kad pastato, kuriame įsikurs klinikos filialas, unikalumas ir viso kvartalo dizainas suteikia papildomos vertės.

Naują kliniką, kuri užims beveik 500 kv. m plotą, atidaryti planuojama iki šių metų pabaigos. Čia bus teikiamos inovatyvios dermatologijos, estetinės ir lazerinės dermatologijos, taip pat kosmetologijos paslaugos.

Šiuo metu kvartale likę 42 laisvi butai ir vienos komercinės patalpos. Butų kainos – nuo 2 800 iki 3 100 eurų už kv. m.

A. Aleksandravičiaus nuotr.


Buvo laikomi arkliai

Teritorijoje esantys statiniai yra dalis Kauno tvirtovės, jie buvo pastatyti 1886–1896 m. carinės kariuomenės reikmėms. Čia buvo įsikūrusi 28 artilerijos brigada, o statiniuose buvo sukoncentruotos arklidės, vežiminės, sandėliai, intendantūros sandėlis. Mūrinėse arklidėse iš viso buvo galima laikyti daugiau kaip 100 arklių. Teritorijoje taip pat buvo ir skalbykla. Tarpukariu kareivinės atiteko Lietuvos kariuomenei. Teritorijos paskirtis išliko ir sovietmečiu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

>kranto

>kranto portretas
dabar Ž Šančius valdo "berazumė" seniūnaitė, kuriai svarbu, kad prie Nemuno ganytūsi ožkos, kaimo kelio nebūtų, šančių trobos toliau gyvuotų....Ką išsirenkat - tą turit...Šlovė Šančių bomžynui...

Kranto

Kranto  portretas
Reikia naujo kelią per krantinė,

Tautvis

Tautvis portretas
Idomu idomu!!!
VISI KOMENTARAI 28

Galerijos

Daugiau straipsnių