Bus reikalaujama Vaiko teisių apsaugos kontrolierės atstatydinimo

Pirmadienį Vilniuje prie Vaiko teisių apsaugos kontorieriaus įstaigos bus rengiamas piketas, kurio metu bus reikalaujama Editos Žiobienės atstatydinimo.

Planuojama piketo pradžia 12 val. Jo metu susirinkusiųjų bus prašoma pasirašyti po Seimo pirmininkei Irenai Degutienei adresuota peticija, kurioje reikalaujama kuo skubiau iš užimamų pareigų atstatydinti E.Žiobienę, šiame poste paiketusią Rimantę Šalaševičiūtę.

Dėl nieko neveikimo kilusiame pedofilijos skandale R.Šalaševičiūtę pakeitusi E.Žiobienė, Drąsiaus Kedžio ir jo dukrelės rėmėjų nuomone, iki šiol nieko nenuveikė šioje srityje. Anot jų, ji net nesugebėjo tinkamai reaguoti į po Kėdainių rajono apylinkės teismo sprendimą, kuriuo D.Kedžio dukra buvo skubiai grąžinama motinai Laimutei Stankūnaitei.

Visą savaitę naujoji Vaiko teisių apsaugos kontrolierė nesugebėjo net paskambinti Kauno miesto ir rajono vaiko teisių apsaugos tarnyboms, kurios Venckų ir Kedžių namus apsupus teismo sprendimu nepatenkintiems žmonėms net nežinojo kaip šioje situacijoje elgtis.

Aistrų įkarštyje R.Šalaševičiūtė portalui teigė, kad naujoji Vaiko teisių apsaugos kontrolierė tik pradėjus Garliavoje rinktis protestuotojams, turėjo pasinaudoti savo teisėmis ir prie bendro stalo susisodinusi Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos ir abiejų vaiko teisių tarnybos atstovus ieškoti išeities iš susidarusios padėties.

Tuo tarpu E.Žiobienė net neapsilankiusi Garliavoje ir nepakalbėjusi su ten esamais žmonėmis ar mergaitės artimaisiais, savo interviu tik tvirtino, kad teismo sprendimas turi būti vykdomas, o Vaiko teisių apsaugos kontrolierė kištis į šią situaciją negali, nes esą jos įgaliojimai to nenumato, o esami  įstatymai yra netobuli.

Šie E.Žiobienės pasisakymai sulaukė ir D.Kedžio šalininkų dėmesio. Jau kelias dienas internete platinamas peticijos tekstas, kuriame teigiama, kad Vaiko teisių apsaugos kontrolierė visiškai nieko neveikė sprendžiant mažametės D.Kedžio dukrelės apsaugos problemas, ginant ją nuo galimai pedofilams ją pardavinėjusios motinos L.Stankūnaitės.

I.Degutienei adresuotojoje peticijoje taip pat teigiama, kad E.Žiobienė neatitinka Lietuvos Respublikos vaikų teisių apsaugos kontrolierei keliamų reikalavimų, nes nesugeba naudotis ir taikyti Vaikų teisių apsaugą reglamentuojančių teisės aktų.

Kontrolierė kritikuojama ir dėl Civilinio kodekso pažeidimų, ginant bei saugant D.Kedžio dukrelės vaiko teises.

„E.Žiobienė, po 2010-05-14 neteisėtos Kėdainių rajono apylinkės teismo nutarties, kuria visiškai neatsiklausiant vaiko ir taip pažeidžiant Civilinio Proceso Kodekso 380 str. reikalavimus D.Kedžio dukrelė buvo grąžinta trauktinai baudžiamojon atsakomybėn motinai, neturinčiai nei gyvenamosios vietos, nei pajamų šaltinio, komentavo, jog teismo sprendimus reikia vykdyti“, - rašoma viešai platinamoje peticijoje.

D.Kedžio šalininkams labai užkliuvo vienoje televizijų gegužės 17 d. E.Žiobienės ištarta frazė, kad net ir pati blogiausia motina, net ir alkoholikė vaikui yra geresnė nei pats geriausias globėjas, todėl esą reikia grąžinti vaiką D.Kedžio dukrelę motinai L.Stankūnaitei. Peticijos autorių nuomone, taip Vaiko teisių apsaugos kontrolierė pademonstravo, jog „neturi kompetencijos spręsti vaikų teisių apsaugos klausimus, o naudojasi savo tarnybine padėtimi nenustatytais asmeniniais tikslais“.

Taip  pat, kaip teigiama peticijoje, E.Žiobienė užuot gynusi vaiko interesus, pradėjo vaiko senelių Kedžių bei globėjų – Venckų - šeimų persekiojimą, pradėjo grasinti baudomis šioms šeimoms bei žmonėms, gynusiems mergaitę.

Anot peticijos autorių, Vaiko teisių apsaugos kontrolierė visiškai nekreipia dėmesio nei į mergaitės interesus, nei i jos aiškiai išreikštą norą gyventi su globėja Neringą Venckiene, nei į nevykdomą Vilniaus apygardos teismo sprendimą, kuriame pasakyta, kad įtarimai L.Stankūnaitei nepareikšti nepagrįstai.

„Savo įžūliais pasisakymais bei neveikimu E.Žiobienė pademonstravo visišką įstatymų nepaisymą, veikė siekdama vien asmeninių, o ne valstybinių tikslų, parodė, jog ji nemoka ir negeba taikyti Lietuvos Respublikos teisės aktų, reglamentuojančių vaikų teisių apsaugą. Ši vaikų teisių kontrolierė taip pat nėra susipažinusi su Vaikų teisių apsaugos konvencija, prie kurios yra prisijungusi Lietuvos Respublika, taip pat su LR Konstitucija, garantuojančia vaikystės apsaugą. Todėl šitoks nekompetetingas asmuo neturi teisės užimti pareigų, kurios skirtos ginti pačių mažiausių mūsų valstybės piliečių interesus“, - rašoma peticijoje.

I.Degutienės prašoma atleisti E.Žiobienę iš užimamų pareigų bei perduoti jos atsakomybės klausimą svarstyti ikiteisminio tyrimo įstaigai, išsiaiškinant, kokių tikslų vedama E.Žiobienė piktnaudžiavo savo tarnybine padėtimi bei viršijo savo įgaliojimus.


Šiame straipsnyje: KedysŽiobienė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių