Rytų ir Vidurio Europą siaubia audra „Boris“: vaizdai atima žadą, o piko dar nematyti

  • Teksto dydis:

Rumunijoje per potvynius, kuriuos sukėlė audra „Boris“, į Vidurio ir Rytų Europą atnešusi smarkių liūčių ir sukėlusi didelių sutrikimų, žuvo keturi žmonės, šeštadienį pranešė gelbėjimo tarnybos.

Nuo ketvirtadienio ciklonas „Boris“ į kai kurias Austrijos, Čekijos, Vengrijos, Rumunijos ir Slovakijos dalis atnešė stiprius vėjus ir neįprastai smarkias liūtis.

„Vėl susiduriame su klimato kaitos padariniais, kurie vis labiau pasireiškia Europos žemyne ir turi dramatiškų pasekmių“, – pareiškė Rumunijos prezidentas Klausas Iohannisas (Klausas Johanisas).

„Turime toliau stiprinti savo gebėjimus numatyti ekstremalius orų reiškinius“, – pridūrė jis.

Rumunijoje labiausiai nukentėjusiame pietrytiniame Galacio regione, kur buvo apgadinta 5 tūkst. namų, buvo rasti keturi kūnai.

Devyniolikoje šalies rajonų buvo išgelbėti šimtai žmonių, pranešė gelbėjimo tarnybos ir paskelbė vaizdo įrašą, kuriame matyti užtvindyti namai kaime prie Dunojaus upės.

„Tai epinio masto katastrofa“, – sakė Galacio regione įsikūrusio Slobozija Konakio kaimo meras Emilis Dragomiras ir pridūrė, kad kaime užlieta 700 namų.

Vėliau šioje vietovėje turėtų apsilankyti ministras pirmininkas Marcelis Ciolacu (Marčelis Čolaku), o prezidentas K. Iohannis išreiškė „užuojautą gedinčioms šeimoms“.

Daugiau – LNK vaizdo įraše:

Čekijoje, kur penktadienį užregistruota beveik 2,9 tūkst. incidentų, daugiausia dėl nuvirtusių medžių ir potvynių, kovai su stichija ir padariniais mobilizuota apie 100 tūkst. ugniagesių gelbėtojų.

Šeštadienį beveik 50 tūkst. namų neturėjo elektros energijos, pranešė Čekijos elektros energijos bendrovė CEZ. Šeštadienio rytą buvo evakuota ligoninė pietrytiniame Brno mieste.

„Žemė dabar yra prisotinta, todėl visas lietaus vanduo liks paviršiuje“, – socialiniame tinkle „X“ parašė aplinkos ministras Petras Hladikas.

Gyventojams siūlomi nemokami maišai smėlio, kad jie galėtų sutvirtinti savo namus.

„Audra dar nepasiekė piko“

Kaimyninė Slovakija sostinėje Bratislavoje paskelbė nepaprastąją padėtį.

Tuo tarpu Lenkijoje vyriausybė perspėjo, kad šeštadienio popietę ir vakare situacija pietvakariuose bus sudėtingiausia.

Valdžios institucijos uždarė Golkovicių pasienio punktą su Čekija po to, kai upei apsėmus krantus buvo uždaryti keli keliai ir sustabdytas traukinių eismas geležinkelio linijoje, jungiančioje Prudniką su Nysa.

Austrijos pietuose buvo užfiksuotas 146 kilometrų per valandą vėjo greitis.

Sostinėje Vienoje ugniagesiai gelbėtojai nuo penktadienio apie 150 kartų vyko į pagalbą ir valė audros nuolaužų užblokuotus kelius bei siurbė vandenį iš rūsių, pranešė vietos žiniasklaida.

Kancleris Karlas Nehammeris (Karlas Nehameris) perspėjo, kad Štirijos regione keturi tūkstančiai namų yra be elektros energijos, o „audra dar nepasiekė piko“.

Kalnuotose vakarų vietovėse sniegas sustabdė eismą, o gelbėjimo tarnybos ieško vyro, kuris nuslinkus lavinai paskelbtas dingusiu.

Kai kurias Tirolio vietoves užklojo iki metro sniego danga, o tai yra išskirtinė situacija rugsėjo viduriui, juolab kad dar praėjusią savaitę temperatūra siekė iki 30 laipsnių Celsijaus.


Šiame straipsnyje: audraaudra Borisliūtys

NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
BERAŠČIAI ŽURNALIŪGOS. ŽODIO PIKAS LIETUVIŲ KALBOJE NĖRA...IŠ KUR REDAKCIJA ATRANDA TOKIUS DRBILUS ???
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių