Premjeras Li Qiangas: Kinija ir Naujoji Zelandija turi vengti kliūčių santykiuose

  • Teksto dydis:

Reto vizito į Naująją Zelandiją metu Kinijos premjeras Li Qiangas (Li Čiangas) ketvirtadienį pažadėjo glaudžiau bendradarbiauti prekybos srityje ir sakė, kad abiejų šalių skirtumai „neturėtų tapti bedugne“.

Li Qiangas pradėjo šešių dienų kelionę po Naująją Zelandiją ir Australiją – svarbias prekybos partneres, kurios abi reiškia susirūpinimą dėl didėjančios Kinijos įtakos pietinėje Ramiojo vandenyno dalyje.

„Natūralu, kad ne visada dėl visko sutariame, – teigė Li Qiangas žurnalistams po dvišalio susitikimo su Naujosios Zelandijos premjeru Christopheriu Luxonu (Kristoferiu Laksonu). – Tačiau tokie skirtumai neturėtų tapti bedugne, užkertančia kelią mūsų tarpusavio mainams ir bendradarbiavimui.“

Li Qiangas, kuris Kinijos politinėje hierarchijoje yra antras po prezidento Xi Jinpingo (Si Dzinpingo), nuo 2017 metų yra aukščiausio rango pareigūnas, atvykęs oficialiais reikalais į kurią nors iš minėtų šalių.

Prieš susitikimą Ch. Luxonas sakė, kad į darbotvarkę įtraukti „abiem šalims svarbūs regioniniai klausimai“.

Naujoji Zelandija, ilgą laiką laikyta viena artimiausių Kinijos partnerių regione, vis drąsiau kritikuoja Pekino vaidmenį pietinėje Ramiojo vandenyno dalyje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių