Baltarusijos teismas už akių nuteisė 20 metų kalėti tremtyje gyvenantį opozicijos veikėją

  • Teksto dydis:

Baltarusijos teismas už akių nuteisė 20 metų laisvės atėmimo bausme tremtyje gyvenantį aukščiausio rango opozicijos veikėją.

Minsko teismas vėlai ketvirtadienį paskelbė nuosprendį į Lietuvą pasitraukusios opozicijos lyderės Sviatlanos Cichanouskajos patarėjui Franakui Viačorkai, pripažinęs jį kaltu dėl išdavystės ir prezidento įžeidimo.

F. Viačorka gyvena Vilniuje, į kurią daugelis opozicijos veikėjų, įskaitant S. Cichanouską, pabėgo po ginčytinų 2020 metų prezidento rinkimų, kuriuose S. Cichanouskaja varžėsi su autoritariniu prezidentu Aiaksandru Lukašenka.

Nuo 1994-ųjų  Baltarusiją valdantis A. Lukašenka buvo paskelbtas rinkimų nugalėtoju, tačiau rezultatai buvo laikomi suklastotais. A. Lukašenkos perrinkimą šeštajai kadencijai opozicija ir Vakarų šalys pasmerkė kaip nesąžiningą.

Po A. Lukašenkos perrinkimo šalyje kelis mėnesius vyko protestai, kurie savo mastu ir trukme neturėjo precedento. Buvo sulaikyta daugiau kaip 35 tūkst. žmonių, tūkstančiai buvo sumušti.

Šalyje likę opozicijos veikėjai, įskaitant Nobelio taikos premijos laureatą, teisių gynimo grupės „Viasna“ įkūrėją Alesį Bialiackį, buvo įkalinti.

F. Viačorka siekė, kad jam būtų leista vaizdo ryšiu duoti parodymus teisme, tačiau jo prašymas buvo atmestas.

„Tai buvo ne teismas, o farsas, ir visi man pateikti kaltinimai buvo sufabrikuoti“, – sakė jis naujienų agentūrai AP.



NAUJAUSI KOMENTARAI

panašiu TEISMO sprendimu, turėtų" paskatinti" ir

panašiu TEISMO sprendimu, turėtų" paskatinti" ir portretas
BALTARUSIJOS "prezidentę" CIKANOVSKA - be prasmės tūnančią Lietuvoje

Nuteise

Nuteise  portretas
Tai tegu. pasiima abu i viena kamera pasodina,nes kaip cia zmones raso jie vistiek abu.........o zmones zino viska. Batia pasiimk savo valstybes perversmininkus ir pats juos sherk

ALGIRDAS.

ALGIRDAS. portretas
Kodėl Lietuvos GEBELSAI TYLI APIE PROTUSEVIČIAUS , ŠITIEK BLOGIO SUKURTA DĖL JO , O JIS PASIRODĖ ESANTIS IŠGAMA , TAPO BATKOS ŠALININKU
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių