JAV Aukščiausiasis Teismas paliko draudimą smurtautojams turėti šaunamąjį ginklą

  • Teksto dydis:

Jungtinių Valstijų Aukščiausiasis Teismas penktadienį paliko galioti federalinį įstatymą, draudžiantį turėti šaunamąjį ginklą asmenims, kuriems taikomi apribojimai dėl smurto artimoje aplinkoje.

„Kai teismas nustato, kad asmuo kelia realią grėsmę kito asmens fiziniam saugumui, jis gali būti laikinai nuginkluotas pagal Antrąją pataisą“, – rašė Aukščiausiojo Teismo pirmininkas Johnas Robertsas (Džonas Robertsas). 

„Nuo pat įkūrimo į šalies reglamentą dėl šaunamųjų ginklų buvo įtrauktos nuostatos, kuriomis siekiama neleisti asmenims, kurie kelia fizinės žalos grėsmę kitiems, piktnaudžiauti šaunamaisiais ginklais. Byloje nagrinėjamas įstatymas puikiai atitinka šią tradiciją“, – teigė jis.

Jungtinėse Valstijose, šalyje, kurioje šaunamųjų ginklų yra daugiau nei žmonių, šaudymai yra dažnas reiškinys. Mėginimai suvaržyti teises į ginklus visada sulaukia griežto politinio pasipriešinimo.

Ginkluoto smurto archyvas pernai užregistravo daugiau nei 40 tūkst. su ginklų panaudojimu siejamų mirčių. 

Tai buvo pirmoji byla, susijusi su teisėmis į ginklus, nagrinėta teisme, kuriame konservatoriai turi balsų daugumą, po praėjusiais metais priimto svarbaus sprendimo, kuriuo buvo sušvelninti ginklų apribojimai.

Praėjusiais metais priimtame sprendime šalies aukščiausiasis teismas nurodė, kad leis tik pagrįstas Antrosios pataisos teisės nešiotis ginklą išimtis ir remsis istoriniais precedentais reguliuojant šaunamuosius ginklus.

Sprendime žemesnės instancijos teismams palikta užduotis nustatyti, ar taikomi ginklų apribojimai atitinka šaunamųjų ginklų reglamentavimo Jungtinėse Valstijose nuo XVIII amžiaus pabaigos iki XIX amžiaus „istoriją ir tradicijas“.

Remdamasis šiuo sprendimu, ultrakonservatyvus apeliacinis teismas kovą nusprendė, kad federalinis įstatymas, draudžiantis turėti ginklą asmenims, kuriems taikomi apribojimai dėl smurto artimoje aplinkoje, prieštarauja Konstitucijai, nes nėra istorinio precedento.

JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) penktadienį pasveikino Aukščiausiojo Teismo sprendimą, kuriuo patvirtintas draudimas smurtautojams šeimoje turėti šaunamąjį ginklą, ir pažadėjo siekti griežtesnių ginklų apribojimų, kad būtų apsaugotos moterys.

„Dėl šiandien priimto sprendimo smurtą artimoje aplinkoje patyrusios aukos ir jų šeimos nariai ir toliau galės tikėtis itin svarbios apsaugos, kaip tai buvo daroma pastaruosius tris dešimtmečius“, – sakoma demokrato pareiškime.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nuomonė

Nuomonė portretas
Moterims būtina uždrausti naudotis virtuviniais peiliais ir kočėlais.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių