Kinijos premjeras Li Qiangas pradėjo savo kelionę po Naująją Zelandiją ir Australiją

  • Teksto dydis:

Kinijos premjeras Li Qiangas (Li Čiangas) ketvirtadienį atskrido į Velingtoną, pradėdamas kelionę po Naująją Zelandiją ir Australiją, kur pirmiausia kalbėjo apie prekybą ir šalių draugystę.

Šis retas vizitas vyksta tuo metu, kai Naujoji Zelandija ir Australija kovoja su Pekino įtaka Ramiojo vandenyno regione.

Kinijos politinėje hierarchijoje Li Qiangas yra antras pagal rangą po prezidento Xi Jinpingo (Si Dzinpingo), tačiau jis yra pirmasis tokio aukšto rango kinų pareigūnas, apsilankęs Naujojoje Zelandijoje nuo 2017 metų. Tikimasi, kad per šią diplomatinę kelionę Li Qiangas apsilankys ir Australijoje.

Li Qiangas per 6 dienų vizitą aplankys penkis skirtingus miestus, susitiks su dviem ministrais pirmininkais, surengs derybas su daugeliu verslo lyderių ir vykdys vadinamą „pandų diplomatiją“ dėl šių gyvūnų išsaugojimo.

Triukšminga minia pasitiko Li Qiangą, kai jo kortežas įvažiavo į viešbutį „Intercontinental“ Naujosios Zelandijos sostinės Velingtono centre.

Džiūgaujantys šalininkai mušė būgnus ir mojavo transparantais, o mažesnė protestuotojų grupė norėjo apžiūrėti jo automobilį.

Netrukus po nusileidimo Li Qiangas paskelbė pareiškimą, kuriame pabrėžė „vaisingus verslo su Kinija rezultatus“.

Li Qiangas sakė, kad siekia atnaujinti Kinijos ir Naujosios Zelandijos „tradicinę draugystę“, užsimindamas apie prekybos, turizmo ir investicijų skatinimo galimybes.

Per septynerius metus, praėjusius nuo Li Qiango pirmtako kelionės po žemyną, Kinijos santykiai su minėtomis valstybėmis smarkiai pasikeitė.

Naujoji Zelandija, ilgą laiką laikyta viena artimiausių Kinijos partnerių regione, vis drąsiau kritikuoja Pekino vaidmenį pietinėje Ramiojo vandenyno dalyje.

Australija, reaguodama į augančią Kinijos karinę galią, suartėjo su Jungtinėmis Valstijomis.

Nepaisant to, Kinija vis dar yra didžiausia Australijos ir Naujosios Zelandijos eksporto rinka.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių