Nepaprastoji padėtis Kretoje: reikalauja vartoti kuo mažiau vandens

Rekordiškai ankstyva, karšta ir sausa vasara privertė skelbti nepaprastąją padėtį viename derlingiausių Kretos salos regionų – Mesaros lygumoje. Dėl sausros, neūkiškumo ir vandens vagysčių pagrindinė užtvanka beveik ištuštėjo. Vandens trūksta ir vietos gyventojams, ir graikams, ir tiems, kurie nusipirko čia vasarnamius.

Pastarosiomis dienomis Kretoje, ypač pietinėje jos pakrantėje, temperatūra laikosi apie 35 laipsnius karščio ir labai nedaug nukrinta naktį.  

Dėl tokio karščio retas turistas ryžtasi eiti į pliažą vidury dienos. Blogiausia, kad toks karštis laikosi jau daugiau kaip mėnesį, o Kretos kalnuose nelyja arba lyja labai mažai.

Kretos valdžia reikalauja, kad ūkininkai ir gyventojai vartotų kuo mažiau vandens, bet dabar jo neretai tiesiog nėra.

„Vasarą dažnai pasitaiko atvejų, kai vanduo iš čiaupo bėga labai retai arba visai nebėga. Pavyzdžiui, jau daugiau kaip keturios savaitės, kai oro temperatūra tokia aukšta, kad net sunku ištverti lauke“, – pasakojo gyventoja.

Dėl per mažų investicijų į vandens ūkį ir dėl gana masiškai pasitaikančių vandens vagysčių, pagrindinis šio regiono vandens rezervuaras kalnuose – Faneromeni užtvanka – beveik ištuštėjo.  

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Vietos valdžia paskelbė nepaprastąją padėtį, bet net ir gavus papildomą finansavimą iš Graikijos vyriausybės, neaišku, iš kur pavyks gauti papildomo vandens.

Dėl panašios padėties visame Viduržemio jūros regione, Pietų Europos valstybės priverstos statyti daug elektros suvartojančias jūros vandens gėlinimo gamyklas, nors kiekvieno jų pagaminto kubinio metro savikaina gali siekti apie vieną eurą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių