Pekinas: JAV ir Japonija kuria įsivaizduojamus priešus

  • Teksto dydis:

Pekinas pirmadienį pareiškė, kad JAV ir Japonija „kuria įsivaizduojamus priešus“, šioms šalims pasipiktinus Kinijos veiksmais Pietų Kinijos jūroje.

„Mes raginame JAV ir Japoniją nedelsiant liautis kišusis į Kinijos vidaus reikalus ir liautis kūrus įsivaizduojamus priešus“, – pareiškė Užsienio reikalų ministerijos atstovas Lin Jianas.

Po sekmadienį Japonijos sostinėje įvykusių derybų JAV ir šeimininkai pasmerkė Pekino „destabilizuojančius veiksmus“ Pietų Kinijos jūroje, taip pat pasmerkė stiprėjantį Rusijos karinį bendradarbiavimą su Kinija ir Šiaurės Korėja.

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas, gynybos sekretorius Lloydas Austinas ir jų kolegos iš Japonijos „pakartojo griežtai prieštaraujantys KLR (Kinijos Liaudies Respublikos) neteisėtoms jūrinėms pretenzijoms, susigrąžintų objektų militarizavimui ir grėsmingai bei provokacinei veiklai Pietų Kinijos jūroje“, sakoma bendrame pareiškime.

Kinijos „destabilizuojantys veiksmai šiame regione apima nesaugius susidūrimus jūroje ir ore, pastangas trukdyti kitoms šalims eksploatuoti išteklius jūroje, taip pat pavojingą pakrančių apsaugos ir jūrų milicijos laivų naudojimą“, priduriama komunikate.

Pareigūnai apkaltino Kiniją, kad ši „vis dažniau bando vienašališkai jėga ar prievarta pakeisti status quo Rytų Kinijos jūroje“ ir kad Kinijos „užsienio politika siekia pertvarkyti tarptautinę tvarką savo naudai kitų sąskaita“.

Lin Jianas pirmadienį pareiškė, kad bendrame pareiškime „neatsižvelgiama į faktus, painiojama teisinga ir neteisinga, piktybiškai kėsinamasi į Kinijos užsienio politiką“.

Jis pridūrė, kad komunikate „grubiai kišamasi į Kinijos vidaus reikalus, piktybiškai puolama ir šmeižiama Kinija jūrų klausimais, pateikiamos neapgalvotos pastabos apie normalią Kinijos karinę plėtrą ir gynybos politiką, perdėtai keliamas triukšmas dėl Kinijos grėsmės ir piktybiškai didinama įtampa regione“.

„Kinija smerkia ir griežtai pasisako prieš tai“, – teigė Lin Jianas.

Jungtinių Valstijų, Japonijos, Australijos ir Indijos užsienio reikalų ministrai anksčiau pirmadienį pareiškė, kad jiems „didelį susirūpinimą kelia padėtis Rytų ir Pietų Kinijos jūrose“, taip išreikšdami netiesioginį priekaištą Pekinui.

„Mes ir toliau reiškiame rimtą susirūpinimą dėl ginčijamų objektų militarizavimo ir prievartos bei bauginimo manevrų Pietų Kinijos jūroje“, – sakoma bendrame komunikate, paskelbtame po derybų Tokijuje.


Šiame straipsnyje: KinijaJAVJaponijasantykiai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių