Venesuelos prezidentas N. Maduro perrinktas trečiajai kadencijai

  • Teksto dydis:

Venesuelos prezidentas Nicolas Maduro buvo perrinktas trečiajai šešerių metų kadencijai, sekmadienį surinkęs 51,2 proc. balsų, paskelbė rinkimų taryba.

Nacionalinės rinkimų tarybos (CNE) pirmininkas Elvis Amoroso žurnalistams nurodė, kad opozicijos kandidatas Edmundo Gonzalezas Urrutia surinko 44,2 proc. balsų.

Vis dėlto opozicijos koalicija pirmadienį atmetė prezidento pergalę rinkimuose, teigdama, kad ji surinko 70 proc. balsų, o ne 44 proc., kaip nurodė rinkimų institucija.

„Norime pasakyti visai Venesuelai ir pasauliui, kad Venesuela turi naują išrinktąjį prezidentą, ir tai yra Edmundo Gonzalezas Urrutia“, – žurnalistams sakė opozicijos lyderė Maria Corina Machado ir pridūrė: „Mes laimėjome.“

Nepriklausomos apklausos prognozavo, kad sekmadienio balsavimą laimės opozicija ir bus užbaigtas 25 metus trunkantis „čavizmas“ – populistinis judėjimas, kurį pradėjo N. Maduro pirmtakas socialistas ir mentorius Hugo Chavezas.

Apie rezultatų nepatikimumą jau pasisakė ir užsienio lyderiai.

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas pirmadienį Japonijoje sakė, kad „esame rimtai susirūpinę, kad paskelbti rezultatai neatspindi Venesuelos žmonių valios ir balsų“.

„Itin svarbu, kad kiekvienas balsas būtų suskaičiuotas sąžiningai ir skaidriai, kad rinkimų pareigūnai nedelsdami pasidalytų informacija su opozicija ir nepriklausomais stebėtojais ir kad rinkimų institucijos paskelbtų išsamią balsų suvestinę, – teigė A. Blinkenas. – Tarptautinė bendruomenė tai labai atidžiai stebi ir atitinkamai reaguos.“

Čilės prezidentas Gabrielis Boricas pareiškė, kad Venesuelos rinkimų institucijos paskelbtais rezultatais, pagal N. Maduro su 51,2 proc. balsų paskelbtas nugalėtoju, „sunku patikėti“.

„N. Maduro režimas turi suprasti, kad jo skelbiamais rezultatais sunku patikėti“, – parašė G. Boricas socialiniame tinkle „X“.

Jis reikalavo, kad „protokolai ir procesas būtų visiškai skaidrūs ir kad vyriausybei neįsipareigoję tarptautiniai stebėtojai atsiskaitytų už rezultatų tikrumą“, ir pridūrė, kad Čilė „nepripažins jokių rezultatų, kurių neįmanoma patikrinti“.

Kosta Rikos prezidentas Rodrigo Chavesas taip pat atmetė rezultatus, kuriais Venesuelos prezidento rinkimų nugalėtoju paskelbtas N. Maduro, ir pavadino juos suklastotais.

„Kosta Rikos vyriausybė kategoriškai atmeta Nicolaso Maduro paskelbimą Venesuelos Bolivaro Respublikos prezidentu, kurį laikome suklastotu“, – „X“ sakė R. Chavesas.

Lojalus rinkimų aparatas

61 metų N. Maduro praėjus kelioms minutėms po pranešimo apie rezultatus kreipėsi į šalininkus, sakydamas: „Bus taika, stabilumas ir teisingumas.“

Venesuela kadaise buvo turtinga naftos valstybė, kurios BVP per dešimtmetį sumažėjo 80 proc. ir privertė emigruoti daugiau kaip septynis milijonus iš 30 mln. piliečių.

Nuo 2013 metų einantis šias pareigas, N. Maduro kaltinamas dėl kritikų kalinimo ir opozicijos persekiojimo, šalyje stiprėjant autoritarizmui.

E. Gonzalezas Urrutia pakeitė populiariąją opozicijos lyderę M. C. Machado  po to, kai N. Maduro lojali valdžia neleido jai dalyvauti rinkimuose.

M. C. Machado, kuri plačiai agitavo už savo patikėtinį, vėlai sekmadienį paragino rinkėjus budėti savo rinkimų apylinkėse „lemiamomis balsų skaičiavimo valandomis“, nes visuotinai baimintasi sukčiavimo.

N. Maduro remiasi lojaliu rinkimų aparatu, kariuomenės vadovybe ir valstybės institucijomis, veikiančiomis pagal nusistovėjusią politinio protegavimo sistemą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių