Maljorkoje 12 tūkst. žmonių protestavo prieš perteklinį turizmą

  • Teksto dydis:

Apie 12 tūkst. maljorkiečių sekmadienį išėjo į Palmos gatves protestuoti prieš perteklinį turizmą ir reikalauti pakeisti turizmo modelį, kuris, pasak jų, kenkia Ispanijos Viduržemio jūros salai.

Demonstrantai, kurių šūkis „Pakeiskime kursą ir nustatykime turizmo apribojimus“, suformavo ryškiaspalvių vėliavų ir transparantų jūrą, žygiuodami lankomiausiomis miesto gatvėmis ir dalyvaudami naujausiuose masiniuose protestuose prieš perteklinį turizmą Ispanijoje.

„Jums prabanga, o mums vargas“, – rašoma viena plakate.

„Tai ne turizmo fobija, tai skaičiai: 1 232 014 gyventojų, 18 milijonų turistų“, – skelbiama kitame.

Protesto akciją sušaukė apie 80 organizacijų ir socialinių grupių, norinčių apriboti pernelyg intensyvų turizmą Balearų salyne, kuriame išsidėsčiusios trys pagrindinės salos – Maljorka, Menorka ir Ibisa.

Jų teigimu, dėl dabartinio turizmo modelio viešosios paslaugos tapo nepakeliama našta, daroma žala gamtiniams ištekliams, o vietos gyventojams vis sunkiau gauti būstą.

Pasak centrinės vyriausybės atstovo Balearų salose, vietos žiniasklaida pranešė, kad prie protestų prisijungė apie 12 tūkst. žmonių, nors organizatoriai nurodė didesnį skaičių – apie 50 tūkstančių.

Pernai Balearų salas aplankė rekordinis skaičius žmonių iš Ispanijos žemyninės dalies ir užsienio (17,8 mln.). Šiemet tikimasi sulaukti dar daugiau lankytojų.

Naujausia demonstracija surengta po gegužės pabaigoje įvykusios masinės protesto akcijos trijose pagrindinėse Balearų salose. Tuomet į gatves su šūkiu „Mūsų salos neparduodamos“ išėjo keli milijonai žmonių, reikalaudami apriboti perteklinį turizmą.

„Praktiniu požiūriu tai yra teisėta ekonominė veikla. Tačiau, kaip ekonominė veikla, galiausiai ji turėtų būti reguliuojama taip pat kaip ir, pavyzdžiui, viešbučiai“, – visuomeninei televizijai TVE sakė architektas ir urbanistikos ekspertas Jose Maria Ezquiaga.

Pasak jo, turistams skirtų butų nuomai turėtų pritarti vietos gyventojų asociacijos.

„Vietos nekilnojamojo turto savininkai turėtų nustatyti žaidimo taisykles ir nuspręsti, ar tam tikri formatai yra priimtini, ar ne“, – pažymėjo jis.

Turizmo ir verslo ekspertas Manuelis de la Calle teigė, kad turizmo mokesčio įvedimas galėtų būti viena iš išeičių.

„Tai vienas iš galimų sprendimų, kuriuos būtų galima įgyvendinti. Tai nesumažins turizmo srauto, tačiau bus gauta lėšų, kurios gali būti nukreiptos į turizmo valdymą arba kitas galimybes padėti vietos gyventojams“, – sakė jis televizijai TVE.


Šiame straipsnyje: Maljorkaturizmasprotestas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Bomžai

Bomžai  portretas
sugalvojo planą kaip ir jiems pasipelnyti:))
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių