JAV įšaldė daugiau kaip 95 mln. dolerių paramą Sakartvelui

  • Teksto dydis:

Jungtinės Valstijos trečiadienį paskelbė įšaldančios daugiau kaip 95 mln. dolerių (87,6 mln. eurų) paramą Sakartvelo vyriausybei dėl, Vašingtono teigimu, antidemokratinių veiksmų, turint omenyje neseniai priimtą įstatymą, kuris primena represinius Rusijos teisės aktus.

„Sakartvelo vyriausybės antidemokratiniai veiksmai ir melagingi pareiškimai yra nesuderinami su narystės ES ir NATO normomis“, – sakoma valstybės sekretoriaus Antony Blinkeno pareiškime.

Valdančiosios partijos „Sakartvelo svajonė“ inicijuotas „užsienio įtakos“ įstatymas gegužę buvo priimtas nepaisant kelias savaites trukusių beprecedenčių protestų ir įspėjimų, kad šiuo įstatymu bus pakirstos Tbilisio pastangos įstoti į Europos Sąjungą.

Įstatymu, kurį kritikai vadina parengtu pagal Rusijos teisės aktus, naudojamus disidentams slopinti, reikalaujama, kad nevyriausybinės organizacijos ir žiniasklaidos priemonės, gaunančios daugiau kaip 20 proc. finansavimo iš užsienio, įsiregistruotų kaip „užsienio įtakos agentai“.

Parlamentas įstatymą priėmė atmetęs prezidentės veto.

Sakartvelo vyriausybė gina įstatymą ir teigia, kad juo siekiama tik didesnio skaidrumo dėl nevyriausybinių organizacijų finansavimo iš užsienio.

Tačiau valdančioji partija kaltinama tuo, kad išmuša šalį iš europinės integracijos kurso ir kreipia ją atgal į Rusijos orbitą.

Troškimas tapti ES ir NATO nare yra suformuluotas Sakartvelo konstitucijoje, o apklausos rodo, kad jį remia daugiau kaip 80 proc. šalies gyventojų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių