Irakiečių pareigūnas: JAV smūgiai nepadeda užtikrinti ramybės

  • Teksto dydis:

JAV smūgiai, kurių taikiniais anksti trečiadienį tapo Irano remiamų kovotojų naudojamos vietos Irake, „nepadeda užtikrinti ramybės“, sakė vienas aukšto rango Irako pareigūnas ir pridūrė, kad jie taip pat yra „šiurkštus Irako suvereniteto pažeidimas“.

„JAV pusė turėtų didinti spaudimą, kad būtų sustabdytas (Izraelio) puolimas Gazos Ruože, o ne taikytis į Irako nacionalinės organizacijos bazes ir jas bombarduoti“, – teigė nacionalinio saugumo patarėjas Qassemas al Aaraji (Kasimas Aaradžis) pranešime socialiniame tinkle „X“.

Jis turėjo omenyje „Hashed al Shaabi“ (Liaudies mobilizacijos pajėgas) – Irano remiamų buvusių sukarintų grupuočių aljansą, dabar integruotą į reguliariąsias ginkluotąsias pajėgas.

JAV pajėgos taikėsi į Irano remiamų kovotojų naudojamus objektus Irake, atsakydamos į išpuolius prieš amerikiečių personalą toje šalyje ir Sirijoje,  antradienį pareiškė gynybos sekretorius Lloydas Austinas (Loidas Ostinas).

„JAV karinės pajėgos sudavė būtinus ir proporcingus smūgius trims objektams, kuriuos Irake naudojo Irano remiama „Ketaeb Hezbollah“ sukarinta grupuotė ir kitos su Iranu susijusios grupuotės“, – sakoma L. Austino pareiškime.

„Šie tikslūs smūgiai yra tiesioginis atsakas į virtinę Irano remiamų sukarintų grupuočių eskaluojamų išpuolių prieš JAV ir koalicijos personalą Irake ir Sirijoje“, – sakė jis, turėdamas omenyje tarptautinį aljansą prieš džihadistų grupuotę „Islamo valstybė“ (IS).

Šie smūgiai buvo surengti praėjus vos kelioms dienoms po to, kai į JAV karius Vakarų Irake buvo paleistos raketos per išpuolį, dėl kurio Pentagonas apkaltino Teherano remiamus kovotojus.

Anot Irako šaltinių, JAV smūgiai buvo nukreipti prieš „Ketaeb Hezbollah“ – kovotojų grupuotę, susijusią su buvusia sukarinta grupuote „Hashed al Shaabi“ – Džurf as Sachro teritorijoje į pietus nuo sostinės Bagdado ir Kajimo regione prie sienos su Sirija.

Pasak vieno Irako vidaus reikalų ministerijos pareigūno ir buvusio „Hashed al Shaabi“ nario, per bombardavimus Kajimo sektoriuje žuvo du žmonės ir du buvo sužeisti.

JAV smūgiai surengti tvyrant būgštavimams, kad regione gali išplisti Gazos Ruože tebesitęsiantis Izraelio ir Irano remiamo palestiniečių islamistų judėjimo „Hamas“ karas.

JAV centrinė vadavietė nurodė, kad smūgiai buvo nukreipti prieš „Kataeb Hezbollah“ „raketų ir vienkartinių atakos bepiločių orlaivių (dronų) štabą, sandėliavimo ir mokymų vietas“.

JAV ir sąjungininkų pajėgos Irake ir Sirijoje nuo spalio vidurio, Pentagono duomenimis, yra tapusios daugiau kaip 150 išpuolių taikiniais.

Šie tikslūs smūgiai yra tiesioginis atsakas į virtinę Irano remiamų sukarintų grupuočių eskaluojamų išpuolių prieš JAV ir koalicijos personalą Irake ir Sirijoje.

Atsakomybę už šiuos išpuolius prisiėmė „Islamo pasipriešinimas Irake“ – su Iranu susijusių kovotojų aljansas, kuris nepritaria JAV paramai Izraeliui konflikte Gazos Ruože.

Vašingtonas „Ketaeb Hezbollah“ laiko teroristine grupuote, kuriai taikomos sankcijos, ir pastarosiomis savaitėmis ji jau buvo tapusi sprogdinimų taikiniu. Grupuotė viešai rėmė „Islamo pasipriešinimą Irake“.

„Paleista atakos dronų“

Antradienį keli dronai buvo paleisti į vieną Irake esančią oro pajėgų bazę, kurioje dislokuoti JAV kariai, ir jie padarė žalos bei sužeidė žmonių, pranešė vienas JAV kariuomenės pareigūnas.

Į Ain al Assado bazę vakarinėje Anbaro provincijoje „buvo paleista atakos dronų“, naujienų agentūrai AFP sakė JAV kariuomenės pareigūnas, dėl temos jautrumo kalbėjęs su anonimiškumo sąlyga.

„Naujausiais duomenimis, yra sužeistųjų ir žalos infrastruktūrai“, – teigė pareigūnas ir pridūrė, kad daugiau informacijos kol kas neturi.

Tuo metu vienas Irako saugumo pareigūnas sakė, kad buvo numuštas vienas į bazę besitaikęs dronas.

Pareiškime „Islamo pasipriešinimas Irake“ prisiėmė atsakomybę už du antradienį prieš bazę įvykdytus išpuolius dronais ir nurodė, kad jie buvo vykdomi remiant palestiniečius Gazos Ruože.

Šeštadienį į tą pačią bazę buvo pasiųsta bent keliolika raketų.

Baltųjų rūmų patarėjo nacionalinio saugumo klausimais pavaduotojas Jonas Fineris (Džonas Faineris) sekmadienį tą išpuolį pavadino labai rimtu ir teigė, kad buvo panaudoti „balistinių raketų pajėgumai, kurie kėlė realią grėsmę“.

Vašingtonas, keršydamas už išpuolius, yra kelis kartus smogęs Irano remiamoms grupuotėms.

Irako ministras pirmininkas Mohamedas Shia al Sudani (Mohamedas Šija Sudanis) dabar ragina tarptautinę koaliciją palikti šalį, sakydamas, kad dislokavimas turi būti nutrauktas siekiant užtikrinti šalies saugumą.

Irake yra maždaug 2,5 tūkst. amerikiečių karių, o Sirijoje – apie 900.

Nuo karo Gazos Ruože pradžios Viduriniuose Rytuose padažnėjo smurto protrūkių, į kuriuos įsitraukė Irano remiami „Hamas“ sąjungininkai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kas

Kas  portretas
čia per negro snukis???
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių