Švedijos kariuomenė: Rusijos bombonešis pažeidė Švedijos oro erdvę

  • Teksto dydis:

Rusijos bombonešis Su-24 pažeidė Švedijos oro erdvę netoli strategiškai svarbios Gotlando salos ir pasitraukė tik pakilus dviem švedų naikintuvams JAS-39, šeštadienį pranešė Švedijos kariuomenė.

Incidentas įvyko penktadienį, trys mėnesiai po Švedijos įstojimo į NATO atsisakius du šimtmečius vykdytos karinio neprisijungimo politikos.

„Penktadienį po pietų rusų Su-24 [...] pažeidė Švedijos oro erdvę į rytus nuo pietinio Gotlando pakraščio. Švedų aviacijos mūšio vadavietė įspėjo rusų orlaivį žodiniu signalu“, – nurodė švedų ginkluotosios pajėgos.

Signalo nebuvo paisoma, orlaivis nepakeitė savo kurso ir tada jį iš Švedijos oro erdvės išvarė du „JAS-39 Gripen“, pranešė kariuomenė ir pridūrė, kad oro erdvės pažeidimas truko trumpai.

„Rusų veiksmai yra nepriimtini ir parodo pagarbos mūsų teritoriniam vientisumui trūkumą“, – sakė Švedijos oro pajėgų vadas Jonas Wikmanas (Jonas Vikmanas).

Pasibaigus Šaltajam karui Švedija apkarpė karines išlaidas. Tik po 2014 metais Maskvos įvykdytos Ukrainai priklausančio Krymo pusiasalio aneksijos Švedijos parlamentas uždegė žalią šviesą gynybos išlaidų didinimui.

2017 metais Švedija grąžino privalomąją karinę tarnybą, o 2018-ųjų sausį vėl dislokavo įgulą Gotlando saloje Baltijos jūroje.

2022-ųjų vasarį Rusijos pradėta didelio masto invazija į Ukrainą paskatino Švediją priimti istorinį sprendimą įstoti į NATO.

Praėjusį kartą Rusija Švedijos oro erdvę pažeidė 2022 metų kovą, kai



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tikiuosi VSD registruoja

Tikiuosi VSD registruoja portretas
visus čia,lietuviškai rašančius vietinius putinasosus.Laikas jiems pautus džiovint, penktakoloniniams utėliams

Lyg ne px kad pazeide ha ha

Lyg ne px kad pazeide ha ha portretas
.

Jūs degradai. Nieko nepadarys Rusijai

Jūs degradai. Nieko nepadarys Rusijai portretas
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių