Azerbaidžano prezidentas paskelbė pirmalaikius parlamento rinkimus

  • Teksto dydis:

Penktadienį Azerbaidžano prezidentas Ilhamas Alijevas paskelbė pirmalaikius įstatymų leidžiamosios valdžios rinkimus rugsėjo mėnesį. Siekiama, kad balsavimas nesutaptų su COP29 klimato konferencija, vėliau šiais metais vyksiančia Baku.

Įstatymų leidėjai praėjusią savaitę paprašė I. Alijevo paleisti šalies parlamentą ir surengti rinkimus dviem mėnesiais anksčiau nei numatyta, kad rinkimai nesutaptų su svarbia tarptautine klimato konferencija. COP29 konferencija naftos turtingoje šalyje vyks lapkričio 11–22 dienomis.

Penktadienį I. Alijevas paskelbė įsaką paleisti parlamentą, kuriame dominuoja jo vadovaujama „Yeni“ (Naujoji) Azerbaidžano partija. Įsake sakoma, kad rinkimai turi būti surengti rugsėjo 1 dieną.

Manoma, kad rinkimai dar labiau sustiprins I. Alijevo valdžią. Nė vieni iš Azerbaidžane vykusių rinkimų, jau du dešimtmečius valdant I. Alijevui, tarptautinių stebėtojų nebuvo pripažinti laisvais ir sąžiningais. Baku sulaukė griežtos Vakarų kritikos dėl politinių oponentų persekiojimo ir nepriklausomos žiniasklaidos slopinimo.

62 metų I. Alijevas geležiniu kumščiu valdo buvusią sovietinę respubliką nuo 2003 m., kai pirmą kartą buvo išrinktas mirus tėvui, sovietinių laikų Azerbaidžano komunistų lyderiui ir buvusiam KGB generolui Heidarui Alijevui.

I. Alijevas labai populiarus dėl Azerbaidžano karinės pergalės prieš armėnų separatistų pajėgas, tris dešimtmečius kontroliavusias armėnų gyvenamą Kalnų Karabacho regioną. Pernai Baku per žaibišką puolimą atkovojo kalnuotą anklavą, visi jo gyventojai armėnai – daugiau nei 100 tūkst. žmonių – pabėgo į Armėniją.

Azerbaidžane valdžia sutelkta į prezidento rankas, parlamento vaidmuo valstybėje prie Kaspijos jūros ribotas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių