- Jūratė Žuolytė
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Du vyrai, atskleidę netikėtas alaus panaudojimo virtuvėje galimybes, įrodė: lietuvių mėgstamas gėrimas tinkamas gerti ne tik su kepta duona.
Alaus restorane "Žemaičių smuklė" virė darbas. Bendrovės "Švyturys-Utenos alus" generalinį direktorių Rolandą Viršilą kulinarijos paslapčių mokė virtuvės virtuozas Arūnas Oželis. Kaip jiems sekėsi, įvertino į gurmanišką degustaciją gausiai susirinkę svečiai.
Su alumi galima pagaminti daugybę patiekalų: lašišą su šparagais ir kreminiu alaus padažu, aluje troškintą avieną, alaus sriubą su svogūnais ir sūrio skrebučiu ir begalę kitų. R.Viršilas su A.Oželiu parodė, kaip reikia gaminti vištų kepenėlių paštetą su "Ekstra Draught" alaus ir obuolių sulčių putėsiais, aluje troškintus baravykus, kiaulienos suktinukus su sūriu ir špinatais kvietinio alaus padaže.
Puikiai nusiteikęs R.Viršilas virtuvėje jautėsi laisvai, tačiau vėliau prisipažino, kad be A.Oželio pagalbos užduotis pagaminti tokius patiekalus jam būtų buvusi neįmanoma. "Reikia turėti kūrėjo, virėjo gyslelę, o man jos dar tikrai trūksta. Tačiau šiandien pasitreniravęs bandžiau gaminti ir, regis, man pavyko. Bet kuo daugiau bandysiu, tuo labiau tobulėsiu ir priartėsiu prie tos tiesos", – šypsojosi bendrovės "Švyturys-Utenos alus" vadovas.
"Seniau daugiau gamindavau, dabar nebespėju, – apgailestavo R.Viršilas. – Tačiau šie bandymai mane įkvėpė. Dabar pabandysiu pasigaminti namie patiekalų su alumi pats. Paprasčiausias ir lengviausias pasirodė troškintų grybų receptas, nuo to ir pradėsiu", – žadėjo jis.
225 metų jubiliejų švenčiantys "Švyturio" aludariai renginyje pristatė ir tradicinę "Švyturio" alaus kolekciją. Susirinkę svečiai galėjo daugiau sužinoti apie šių gėrimų istoriją, kaip alų derinti su maistu, degustavimo taisykles. "Visuomet pradėkite ragauti nuo silpniausio alaus, jei darysite atvirkščiai, nepajusite tikrojo gėrimo skonio", – patarė aludarė Džuljeta Armonienė.
Aluje troškinti baravykai (2 porcijos)
Reikės:
4 didelių šviežių baravykų (galima ir šaldytų – apie 250 g), 2 mažų svogūnų, 4 mažų morkų, 2 salierų stiebų, 200 ml nepasterizuoto šviesiojo alaus, raudonėlių, grybų sultinio, 150 g 35 proc. riebumo grietinėlės, aliejaus kepti, pipirų, virtų bulvių garnyrui.
Gaminimas:
Grybus nuplaukite, nuvalykite ir supjaustykite vidutinio dydžio gabaliukais. Alų užvirinkite, į jį sudėkite grybus, pasūdykite grybų sultiniu, įberkite pipirų ir pavirinkite, kol išvirs grybai. Svogūnus nulupkite, smulkiai supjaustykite. Mažas morkytes nuvalykite ir supjaustykite griežinėliais. Daržoves pakepinkite aliejuje, supilkite grietinėlę, įberkite raudonėlių, sudėkite supjaustytus salierų stiebus ir virinkite, kol pradės tirštėti. Baravykus išgriebkite iš alaus ir sudėkite į pradėjusį tirštėti padažą. Jei padažas per tirštas, praskieskite baravykų nuoviru. Patiekite su virtomis bulvėmis.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
L. Adomaičio žmona: per visus santuokos metus atskirai buvome vos savaitę
Dainininkas Linas Adomaitis pristatė ilgai lauktą naująjį albumą „Stebuklas“, jis ypatingas ne tik kaip artėjančių švenčių simbolis, bet ir Lino 30 metų scenoje įamžinimas. ...
-
Vandens bijanti V. Siegel priėmė iššūkį: noriu sau įrodyti, kad viskas įmanoma6
„Kaip spėsiu? Nežinau, kažkaip. Bet labai noriu“, – plačiai šypsojosi Viktorija Siegel. Ji – naujausia karšto ir ekstremalaus „LNK iššūkio. Pagauk bangą!“ dalyvė, pakeitusi dėl kojos traum...
-
Jau nuo rytojaus – keturi L. Vaikules koncertai visoje Lietuvoje2
Jau rytoj į Lietuvą sugrįžta viena garsiausių Latvijos atlikėjų Laima Vaikule. Aksominio balso savininkė, pelnytai tituluojama stiliaus ikona, šį sykį dainininkė surengs net keturis koncertus su Latvijos bigbendu, kviestiniais solistais ir ba...
-
Kauno sporto halėje po 20 metų pertraukos ir vėl skambėjo „G&G Sindikatas“7
Lapkričio 23-iąją Kauno sporto halėje įvyko ilgai lauktas „G&G Sindikato“ koncertas, kuris subūrė pilnutėlę salę lietuviško repo gerbėjų. Šis koncertas buvo ypatingas dėl dviejų sentimentalių progų: grupė sugr...
-
Gimtadienį švenčiantis A. Užkalnis užsiminė apie naujus santykius16
Per savo gimtadienį, lapkričio 26-ąją, žurnalistas Andrius Užkalnis prasitarė – jo širdis nebe vieniša. ...
-
Europinė premjera: Toto Cutugno ir grupės „L’italiano“ šou Palangoje ir Vilniuje!1
Pirmą kartą Lietuvoje įvyks europinė muzikinio šou iš Italijos premjera: oficialus Toto Cutugno pagerbimo reginys, lydimas italų muzikinės grupės „L’italiano“. ...
-
Šalia aviakatastrofos vietos gyvenanti Mia: tikėkimės, jog tai – žmogiška klaida, o ne siųsta žinutė24
Ankstų pirmadienio rytą sostinėje įvyko tragedija – DHL krovininis lėktuvas nukrito šalia gyvenamojo namo. Įvykio metu žuvo ispanų kilmės pilotas, o kiti įgulos nariai patyrė sužalojimų. Katastrofos liudininkai neslėpė sumiši...
-
J. Statkevičiaus mama Vanda: Prancūzijoje jis būtų milijonierius!29
„Paryžiuje jo visi laukia, o čia niekas nenori, niekas nesidomi ta mada. Žmonės gaili pinigų, nepalaiko, tai kaip jam gyventi? Prancūzijoje jis seniai būtų milijonierius“, – jau šį pirmadienio vakarą LNK gyvenimo būdo laidoj...
-
V. Radzevičius: turiu diktatoriškų polinkių – jei ką sugalvoju, tai ir darau
Žurnalistas, keliautojas, gastronomas Vytaras Radzevičius naujame TV3 sezone ir toliau vaidina pagrindinį realybės šou „Vytaro ferma“ herojų – miestietį, bandantį atrasti savo vietą kaime, plėsti šeimos ūkį ir netgi m...
-
Kalėdinė magija jau gaubia pasaulio miestus
Nepaisant visos komercijos, Kalėdų magija jau gaubia įvairiausius pasaulio miestus – nuo Kopenhagos ir Vienos iki tolimojo Honkongo ir net Tokijo. Nors iki tikrųjų Kalėdų dar visas mėnuo, jų gerbėjai jau švenčia. ...