- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Kaip ir kiekvieną rudens šeštadienio rytą linksmai nusiteikę charizmatiškieji virtuvės profesionalai žiūrovus pakvies gardžių vėlyvųjų pusryčių. Laidoje nestigs ir užkrečiančio juoko, ir smagių Gian Lucos lietuvių kalbos naujadarų.
Šį kartą temperamentingasis italas primins žiūrovams apie nepelnytai pamirštas ropines daržoves bei pasiūlys netikėtą sprendimą, kaip jas paruošti, kad valgytų net vaikai. Taigi, puiki ir maistinga vėlyvųjų pusryčių idėja – šiltos ropių salotos su omletu. Tiek spalvinė gama, tiek šefų pasimėgavimas patiekalu turėtų įtikinti visus žiūrovus išbandyti.
Saldžiojoje laidos dalyje Ali pademonstruos, kaip išsikepti įspūdingo dydžio makaronsus ir pavadins juos „makaronada“. Matyt garsųjį konditerį televizinė partnerystė su Gian Luca taip pat pradeda įtakoti naujų lietuviškų žodžių sudarinėjime. Taigi, lazdyno riešutų „makaronada“ su plikytu kremu ir šviežiomis avietėmis turėtų taip pat nepalikti abejingų.
Kokios daržovės Italijoje buvo naudojamos vienuolynuose, kaip vaistai, bei kitos kulinarinės ir konditerinės istorijos – šį šeštadienį 9.30 val. televizijos laidoje „Gardu Gardu“! per TV3!
Šiltos ropinių daržovių salotos su omletu
Salotoms reikės:
• 1 pakelio įvairių salotų lapų mišinio
• 1 kaliaropės
• 1 pasternoko šaknies
• Žiupsnelio persilado prieskonių
• Ypač tyro alyvuogių aliejaus
• Šlakelio juodojo bazaminio acto
Omletui reikės:
• 5-6 kiaušinių
• Saujelės tarkuoto parmezano sūrio
• Ypač tyro alyvuogių aliejaus
• Žiupsnelio druskos
• Žiupsnelio maltų juodųjų pipirų
Nulupti ropines daržoves ir supjaustyti labai plonais griežinėliais. Keptuvėje įkaitinti alyvuogių aliejų, įberti žiupsnelį persilado prieskonių ir apkepinti daržovių griežinėlius iš abiejų pusių. Iškepusius dėti ant popierinio rankšluosčio, kad sugertų aliejaus perteklių.
Kiaušinius išplakti su druska, pipirais ir tarkuotu parmezano sūriu. Ant to pačio aliejaus, kur kepė ropinės daržovės, iškepti omletą. Kepti ant silpnos kaitros ir nemaišyti. Iškepusį omletą padalinti į 4 porcijas.
Lėkštėse serviruoti sluoksniais: apačioje išdėlioti keptas ropines daržovės, tada dėti omleto gabaliukus ir ant viršaus – salotų lapus. Pašlakstyti alyvuogių aliejumi ir juoduoju balzaminiu actu.
Skanaus!
Lazdyno riešutų „makaronada“ su šviežiomis avietėmis
Sausainiams reikės:
• 4 kiaušinių baltymų
• 15 g cukraus
• 125 g lazdyno riešutų su odele
• 225 g cukraus pudros
• 15 g miltų
Plikytam kremui reikės:
• 200 ml pieno
• 2 kiaušinių trynių
• 30 g cukraus
• 20 g kukurūzų krakmolo
• 1 arb. š. cukraus pudros su vanilės sėklytėmis
• 15 g sviesto
• 50 g natūralios lazdyno riešutų pastos
Papuošimui reikės:
• Šviežių aviečių
• Žiupsnelio cukraus pudros
Į elektrinį smulkintuvą suberti miltus, cukraus pudrą ir lazdyno riešutus. Viską sumalti iki miltų konsistencijos.
Kiaušinių baltymus išplakti kartu su cukrumi iki standžių putų. Į baltymų masę po truputį berti sumaltus birius produktus ir iš lėto maišyti iki vientisos masės. Gautą masę sudėti į konditerinį maišelį ir jo pagalba ant kepimo popieriumi išklotos skardos formuoti vienodo skersmens (stiklinės dydžio), apskritimo formos sausainius. Kepti 15 minučių iki 140°C įkaitinoje orkaitėje.
Iškepusius išimti iš skardos, kad gerai atvėstų.
Trynius išplakti kartu cukrumi ir kukurūzų krakmolu.
Prikaistuvyje užvirti pieną ir po truputį pilti jį į trynių masę bei nuolat plakti. Gautą masę grąžinti atgal į prikaistuvį, sumažinti kaitrą, įdėti sviestą, įberti vanilinės cukraus pudros ir maišyti, kol ištirps bei kremo masė taps blizgi. Nukelti nuo kaitros, supilti į dubenį ir uždengti paviršių maistine plėvele. Padėti į šaldytuvą, kad visiškai atvėstų.
Atvėsusį kremą sumaišyti su natūralia lazdyno riešutų pasta iki vientisos masės. Gautą masę sudėti į konditerinį maišelį.
Sausainius padalinti į dvi lygias dalis ir vienos dalies sausainius išdėlioti viršumi į apačią. Ant jų ties krašteliu išdėlioti apskritimu avietes. Aviečių viduriuką konditerinio maišelio pagalba užpildyti kremu. Pabarstyti cukraus pudra ir uždengti likusiomis sausainių puselėmis be aviečių.
Skanaus!
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Viščiukų blauzdelės: pasaulio virtuvių įkvėpti receptai
Kai norisi gardžiais kvapais pripildyti namus, o pilvą – sočiu ir nebrangiu patiekalu, daugelis ieško receptų su viščiukų blauzdelėmis. Tai vienas nepretenzingiausių variantų vakarienei – dera su įvairiais priedais, pi...
-
Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...
-
Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...
-
Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)
Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...
-
Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės (receptai)
Dažniau valgyti žuvį ar jūros produktus – vienas paprasčiausių būdų sveikiau maitintis nesiimant drastiškų pokyčių savo mitybos įpročiuose. Kad su malonumu žuvį pietums ar vakarienei valgytų visa šeima, renkantis rūš...
-
Ant stalo – kiaulienos nugarinė (receptai)
Kas kitas vis labiau vėstant orams suteiks geresnės nuotaikos ir savijautos nei virtuvėje garuojantys maistingi ir gardūs patiekalai? Kiaulienos nugarinė – maistingas ir universalus ingredientas, puikiai tinkantis skirtingiems patiekalams gaminti. ...
-
Virtuvė pakvips obuoliais (receptai)
Obuoliai tarp rudens gėrybių – populiariausi. Ne veltui – nors daugeliui jie siejasi su saldžiais kepiniais, turbūt nėra patiekalo, kurio šie vaisiai negalėtų papildyti. Jie puikiai tinka ir padažams, salotoms, dera prie įvairių m...
-
Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu
Jau nieko nebestebina, kai maistas puošiamas džiovintomis arba šviežiomis gėlėmis, jų žiedlapiais. Kai kurios gėlės iš tiesų patiekalui suteikia išskirtinumo, tačiau ne visos yra valgomos, o kai kurių žiedai gali sukelti...
-
Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą1
Įsibėgėjant rudeniui, daugelis iš mūsų ima ruoštis šaltajam sezonui. Po gausaus derliaus daržovių konservavimas yra vienas pagrindinių virtuvės darbų. Šaltuoju sezonu mūsų organizmui itin naudingas fermentuotas maistas. ...
-
Prikelkite duoną antram gyvenimui (receptai)
Duona ir kepiniai yra kasdieniai produktai, kuriuos mėgstame šviežius, traškius ir minkštus. Tačiau vos iš jų išgaruoja drėgmė, kepiniai greitai pasensta ir pradeda kietėti. Tačiau, žinomo keliautojo ir kulinaro Vyta...