- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Vis sparčiau artėjant didžiosioms metų šventėms, kurios Lietuvoje neatskiriamos nuo žuvies, italų virtuvės šefas Gian Luca Demarco TV3 laidos „La maistas“ žiūrovus pakvies į ypatingą ūkį. Ne ką mažiau gomurį džiuginantis bus ir jo ruoštas patiekalas, kuris į namus padės įsileisti ir šiek tiek itališko prieskonio.
Šįkart Gian Lucai toli važiuoti neprireiks – „Žuvies paštas“ įsikūręs Vilniuje. Ūkio ir parduotuvės savininkas Vladas aiškins, kad toks pavadinimas pasirinktas neatsitiktinai: „Žuvis, kurią užsakote, pas jus į namus atkeliauja lygiai taip pat, kaip laiškas.“
Nemažai metų pradirbęs Norvegijoje ir čia pripratęs prie geros žuvies, grįžęs į Lietuvą, Vladas ir pats nusprendė užsiimti žuvimi. Čia jis ir jo žmona pasiskirstė darbais – Vladas žuvį augina, o žmona atsakinga už jos perdirbimą, receptų kūrimą. Ir nors vaikams įprastai žuvis nepatinka, Vlado žmonai pavyko atrasti tokio kotleto receptą, kuris žavi net juos.
Kaip aiškins Vladas, taip yra dėl to, jog jis neturi specifinio žuvies kvapo. „Dalis vaikų netgi būna apgauti, kad tai – ne žuvis, o mėsa. Šis baltas melas tikrai praeina“, – juoksis Vladas.
Vladas aprodys Gian Lucai, kur ir kaip auginamos žuvis, papasakos, kodėl skirtingose žuvies augimo stadijose jas reikia maitinti skirtingais laikais, bei atskleis, ko šamai bijo labiausiai.
Įkvėptas to, ką pamatė, grįžęs į savo kulinarinę studiją Gian Luca gamins raviolius, įdarytus šamu ir gardintais pistacijų padažu.
Pirmiausiai jis pradės nuo tešlos. Pasirodo, kad jo šeima į ravioliams skirtą tešlą kartais įdeda vienu kiaušiniu daugiau, kad ši būtų minkštesnė. Taip pat tokią masę geriausiai minkyti šaltomis rankomis. Tai jam primins ir vieną linksmą istoriją – kadangi vaikystėje jo rankos visuomet būdavo karštos, prieš imdamasis kažką gaminti, Gian Luca visuomet delnus turėdavo laikyti po šaltu vandeniu.
Raviolių įdarui Gian Luca naudos šamo faršą, žalias alyvuoges ir saulėje džiovintus pomidorus, o prie šio patiekalo priderins pistacijų pesto. Šiam prireiks alyvuogių aliejaus, daug česnako, baziliko, parmezano, ir, žinoma, pagrindinio ingrediento – pistacijų.
Kaip auginama žuvis ir kaip dažnai ją reikia maitinti? Kaip paruošti tobulą tešlą ravioliams? Galiausiai, kaip pagaminti greitą užkandį su ikrų užtepėle, kuris nepaliks abejingų?
Laida „La maistas“ – sekmadieniais, 9.30 val., per TV3.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...
-
Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...
-
Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)
Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...
-
Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės (receptai)
Dažniau valgyti žuvį ar jūros produktus – vienas paprasčiausių būdų sveikiau maitintis nesiimant drastiškų pokyčių savo mitybos įpročiuose. Kad su malonumu žuvį pietums ar vakarienei valgytų visa šeima, renkantis rūš...
-
Ant stalo – kiaulienos nugarinė (receptai)
Kas kitas vis labiau vėstant orams suteiks geresnės nuotaikos ir savijautos nei virtuvėje garuojantys maistingi ir gardūs patiekalai? Kiaulienos nugarinė – maistingas ir universalus ingredientas, puikiai tinkantis skirtingiems patiekalams gaminti. ...
-
Virtuvė pakvips obuoliais (receptai)
Obuoliai tarp rudens gėrybių – populiariausi. Ne veltui – nors daugeliui jie siejasi su saldžiais kepiniais, turbūt nėra patiekalo, kurio šie vaisiai negalėtų papildyti. Jie puikiai tinka ir padažams, salotoms, dera prie įvairių m...
-
Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu
Jau nieko nebestebina, kai maistas puošiamas džiovintomis arba šviežiomis gėlėmis, jų žiedlapiais. Kai kurios gėlės iš tiesų patiekalui suteikia išskirtinumo, tačiau ne visos yra valgomos, o kai kurių žiedai gali sukelti...
-
Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą1
Įsibėgėjant rudeniui, daugelis iš mūsų ima ruoštis šaltajam sezonui. Po gausaus derliaus daržovių konservavimas yra vienas pagrindinių virtuvės darbų. Šaltuoju sezonu mūsų organizmui itin naudingas fermentuotas maistas. ...
-
Prikelkite duoną antram gyvenimui (receptai)
Duona ir kepiniai yra kasdieniai produktai, kuriuos mėgstame šviežius, traškius ir minkštus. Tačiau vos iš jų išgaruoja drėgmė, kepiniai greitai pasensta ir pradeda kietėti. Tačiau, žinomo keliautojo ir kulinaro Vyta...
-
Humusas – tobulas mūsų organizmui (receptai)4
Įvairių pasaulio kraštų virtuves išbandyti mėgstantys lietuviai nebejotinai jau spėjo atrasti vieną pagrindinių Artimųjų Rytų virtuvės patiekalų – humusą. Šio iš avinžirnių gaminamo produkto skoninės, maistin...