- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Dažnai sukame galvą, kaip pamaitinti vyrą ir vaikus per ilgai negaištant prie viryklės ir pernelyg neišlaidaujant. Atsakymą į klausimą, ką gaminti, galima rasti pasidarius į konservų atsargų. Verdami be mėsos, tačiau tikrai pasotinantys!
Makaronų ir tunų apkepas
Makaronai ir tunas – derinys, kuris nepalieka abejingų, teigia kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė ir siūlo išbandyti apkepą su šiais dviem produktais. Jis patiks visiems – nuo mažiausių valgytojų iki senolių. Reikės visai paprastų produktų, o padažą į kitą lygį pakels slaptas ingredientas – pora šaukštelių Dižono garstyčių. Geriausia, kad sočiam patiekalui visai šeimai pagaminti nereikės nė pusvalandžio.
400 g makaronų,
1 svogūnas,
2 česnako skiltelės,
3 tunų skardinės,
100 g fermentinio sūrio,
200 g šviežio tepamojo sūrio,
citrinos sulčių,
260 g konservuotų kukurūzų arba žirnelių,
2 šaukšteliai Dižono garstyčių,
1 šaukštas alyvuogių aliejaus,
druskos,
pipirų.
Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C (grilio funkcija). Makaronus išvirkite pasūdytame vandenyje, tačiau virkite 2 min. trumpiau nei nurodyta ant pakuotės. Svogūną susmulkinkite ir lengvai pakepkite keptuvėje su aliejumi. Svogūnas turi tik suminkštėti, karamelizuoti jo nereikia. Sudėkite išspaustą česnaką ir dar porą minučių pakepinkite. Tada į keptuvę dėkite nusausintą tuną, tepamąjį sūrį, pusę tarkuoto fermentinio sūrio ir du samtelius vandens, kuriame virė makaronai. Maišykite, kol sūris išsilydys ir susidarys kreminis padažas. Jei reikia, įpilkite dar makaronų vandens. Į padažą įmaišykite šiek tiek citrinos sulčių ir Dižono garstyčių, pagardinkite druska ir daug pipirų. Supilkite makaronus, kukurūzus ir kreminį tunų padažą į kepimo indą. Išmaišykite ir ant viršaus užberkite likusį fermentinį sūrį. Kepkite maždaug 10 min., kol sūris taps aukso spalvos ir traškus.
Maistingieji falafeliai
Prisijaukinę augalinį maistą ir bent keletą kartų per savaitę įtraukę į meniu augalinių patiekalų ne tik paįvairinsite savo mitybą, bet ir gerokai sumažinsite išlaidas produktams, įsitikinusi dietistė Indrė Trusovė. Pasak jos, gaminant augalinius patiekalus svarbiausia, kad lėkštėje netrūktų baltymų, sudėtinių angliavandenių ir gerųjų riebalų.
250 g konservuotų arba virtų avinžirnių,
40 g kukurūzų miltų,
60 g svogūnų,
60 g morkų,
1 šaukštelis česnakų granulių,
1 žiupsnelis druskos,
juodųjų pipirų,
vandens,
kokosų aliejaus kepti.
Avinžirnius sutrinkite šakute arba maisto smulkintuvu iki vientisos masės. Svogūnus labai smulkiai sukapokite ir truputį pakepinkite, suberkite į avinžirnių masę. Ten pat suberkite tarkuotas morkas, prieskonius, kukurūzų miltus ir gerai išmaišykite. Jei masė per tiršta, įpilkite šlakelį vandens. Šlapiomis rankomis formuokite nedidelius kotletukus ir apkepinkite juos gerai įkaitintoje keptuvėje kokosų aliejuje – po kelias minutes iš abiejų pusių. Falafeliai nuostabiai dera su jogurtiniu dzadzikiu ar gvakamolės padažu, puikiai tinka patiekti su salotomis, kruopomis ar tortilijomis.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...
-
Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...
-
Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)
Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...
-
Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės (receptai)
Dažniau valgyti žuvį ar jūros produktus – vienas paprasčiausių būdų sveikiau maitintis nesiimant drastiškų pokyčių savo mitybos įpročiuose. Kad su malonumu žuvį pietums ar vakarienei valgytų visa šeima, renkantis rūš...
-
Ant stalo – kiaulienos nugarinė (receptai)
Kas kitas vis labiau vėstant orams suteiks geresnės nuotaikos ir savijautos nei virtuvėje garuojantys maistingi ir gardūs patiekalai? Kiaulienos nugarinė – maistingas ir universalus ingredientas, puikiai tinkantis skirtingiems patiekalams gaminti. ...
-
Virtuvė pakvips obuoliais (receptai)
Obuoliai tarp rudens gėrybių – populiariausi. Ne veltui – nors daugeliui jie siejasi su saldžiais kepiniais, turbūt nėra patiekalo, kurio šie vaisiai negalėtų papildyti. Jie puikiai tinka ir padažams, salotoms, dera prie įvairių m...
-
Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu
Jau nieko nebestebina, kai maistas puošiamas džiovintomis arba šviežiomis gėlėmis, jų žiedlapiais. Kai kurios gėlės iš tiesų patiekalui suteikia išskirtinumo, tačiau ne visos yra valgomos, o kai kurių žiedai gali sukelti...
-
Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą1
Įsibėgėjant rudeniui, daugelis iš mūsų ima ruoštis šaltajam sezonui. Po gausaus derliaus daržovių konservavimas yra vienas pagrindinių virtuvės darbų. Šaltuoju sezonu mūsų organizmui itin naudingas fermentuotas maistas. ...
-
Prikelkite duoną antram gyvenimui (receptai)
Duona ir kepiniai yra kasdieniai produktai, kuriuos mėgstame šviežius, traškius ir minkštus. Tačiau vos iš jų išgaruoja drėgmė, kepiniai greitai pasensta ir pradeda kietėti. Tačiau, žinomo keliautojo ir kulinaro Vyta...
-
Humusas – tobulas mūsų organizmui (receptai)4
Įvairių pasaulio kraštų virtuves išbandyti mėgstantys lietuviai nebejotinai jau spėjo atrasti vieną pagrindinių Artimųjų Rytų virtuvės patiekalų – humusą. Šio iš avinžirnių gaminamo produkto skoninės, maistin...