Kas neragavo šparaginių pupelių? (receptai)

Yra daug šparaginių pupelių veislių, visų jų žalios neperaugusios ankštys tinkamos vartoti šviežios, gaminti garnyrams, troškiniams, dėti į sriubas ar užšaldyti žiemai. Prinokusios pupelės išlukštenamos ir vartojamos kaip paprastos pupelės.

Yra daug šparaginių pupelių veislių, visų jų žalios neperaugusios ankštys tinkamos vartoti šviežios, gaminti garnyrams, troškiniams, dėti į sriubas ar užšaldyti žiemai. Prinokusios pupelės išlukštenamos ir vartojamos kaip paprastos pupelės.

Šparaginių pupelių ankštys gali būti žalios, geltonos ar žalios su raudonais dryželiais spalvos. Tai – maistingas ir naudingas maisto produktas, nebrangus ir lengvai paruošiamas. Šiose pupelėse yra daug vitamino C, skaidulų ir geležies, gausu vitaminų A, D, E, B1, B2, B6, B12, PP, folio rūgšties, natrio, magnio, fosforo. kalio, kalcio, cinko, seleno ir jodo.

Prieš gaminant kokį nors patiekalą, pupelių ankštims nupjaustomi galiukai, jei reikia, išlupama sukietėjusi gyslelė palei ankšties ilgį, tada jos apverdamos pasūdytame vandenyje.
Beveik kiekvienas turi savo mėgstamą šparaginių pupelių paruošimo receptą, kadangi jos tinka beveik visur – kepti, troškinti, marinuoti, dėti į salotas ar užkandėlėms gaminti.

Šparaginių pupelių troškinys

Reikės:
500 g šparaginių pupelių,
500 g bulvių,
juodųjų pipirų,
1 morkos,
2 svogūnų,
300 g dešros arba dešrelių,
druskos,
50 g sviesto,
poros šaukštų grietinės,
mėgstamų prieskonių (šafrano, raudonėlių, kario ar pan.).

Paruošimo būdas

Šparaginių pupelių ankštis, supjaustytas į dvi ar tris dalis, apvirti pasūdytame vandenyje, kol pasidarys minkštesnės. Išvirti kubeliais supjaustytas bulves.
Keptuvėje ant sviesto pakepinti susmulkintą svogūną, sutarkuotą morką ir supjaustytas dešreles. Į keptuvę sudėti šparagines pupeles bei bulves ir patroškinti apie 5 min.
Tada dėti grietinę, galima paskaninti mėgstamais prieskoniais. Išmaišyti ir dar patroškinti kelias minutes.

Šparaginių pupelių ir šoninės suktinukai

Reikės:
20 juostelių parūkytos, plonai supjaustytos kiaulienos šoninės,
druskos,
200 g geltonųjų šparaginių pupelių,
200 g žaliųjų šparaginių pupelių.

Paruošimo būdas

Šparagines pupeles nuplauti, nupjauti kotelius ir sudėti į pasūdytą verdantį vandenį. Pavirti 20–25 minutes, nukošti ir šiek tiek atvėsinti.
Imti po 4–5 šparagines pupeles (pamaišyti, kad kiekviename ritinėlyje būtų žalios ir geltonos spalvos) ir įvynioti į parūkytą šoninės juostelę.
Ritinėlius galima apkepti ant keptuvės, apskrudinti kepsninėje arba įdėti į įkaitintą orkaitę, kol šoninė gražiai apskrus.
Puikiai tinka kaip šiltas užkandis, galima patiekti prie mėsos ar vištienos kepsnio.

Vištiena su šparaginėmis pupelėmis

Reikės:
500 g viščiukų blauzdelių,
1 valgomojo šaukšto grūdėtųjų garstyčių,
2 valgomųjų šaukštų alyvuogių aliejaus,
2 valgomųjų šaukštų balzaminio acto,
1 apelsino,
1 citrinos,
1 arbatinio šaukštelio aitriosios paprikos,
druskos (pagal skonį),
juodųjų pipirų,
500 g šviežių arba šaldytų šparaginių pupelių,
balzaminio padažo.

Paruošimo būdas

Mėsą nuo viščiukų blauzdelių nupjaustyti, nors galima marinuoti ir visas blauzdeles, tik tuomet reikės šiek tiek daugiau laiko. Vištieną reikia apibarstyri juodaisiais pipirais.

Tada reikia paruošti vištienai marinatą. Jis gaminamas taip: apelsino ir citrinos žieveles nutarkuoti ir sumaišyti su išspaustomis apelsinų sultimis, aliejumi, garstyčiomis, balzaminiu actu, aitriąja paprika.

Marinatu užpilti mėsą ir palaikyti apie valandą. Jei marinuojamos sveikos blauzdelės, marinate jas reikia laikyti pusvalandžiu ilgiau. Pamarinuotą vištieną reikia iškepti ant grotelių.
Šparagines pupeles apvirti pasūdytame vandenyje arba pakaitinti garuose. Apšlakstyti balzaminiu padažu. Tie, kurie neskaičiuoja kalorijų ir nebijo maistingesnio patiekalo, gali apvirtas šparagines pupeles apkepinti svieste. Kad būtų skaniau, jas galima  apibarstyti džiūvėsėliais.

Ant kepsninės keptą vištieną patiekti su šparaginių pupelių garnyru.

Šparaginės pupelės pomidorių padaže žiemai

Reikės:
1 kg šparaginių pupelių,
700 g pomidorų,
200 g svogūnų,
200 g morkų,
ryšelio petražolių,
150 ml aliejaus,
3 arbatinių šaukštelių druskos,
2 arbatinių šaukštelių cukraus,
2 valgomųjų šaukštų 9 proc. acto,
1 žiupsnelio juodųjų pipirų,
4 lauro lapų.

Paruošimo būdas

Nupjaustyti šparaginių pupelių galiukus ir susmulkinti jas maždaug 4–5 cm dydžio gabalėliais. Nuplauti.

Puode užvirinti vandenį ir penkioms minutėms įmesti į jį pupeles. Nukošti.

Nuluptus svogūnus supjaustyti pusžiedžiais. Keptuvėje įkaitinti 100 ml aliejaus ir iki geltonumo pakepinti svogūnus. Morkas ir petražolės šaknį (jei mėgstate) nulupti, nuplauti, supjaustyti šiaudeliais, sudėti į keptuvę su likusiu įkaitintu aliejumi ir troškinti dešimt minučių.

Petražoles supjaustyti. Pomidorus nuplauti, panardinti į verdantį vandenį ir nulupti, tuomet sutrinti stambia trintuve arba elektriniu daržovių trintuvu.

Tyrę supilti į emaliuotą puodą ir dėti ant ugnies. Užvirinti ir virti 15 minučių. Suberti druską ir cukrų, supilti actą. Sudėti svogūnus, smulkintas petražoles, troškintas morkas, pagardinti kvapiaisiais pipirais ir laurų lapeliais. Viską gerai išmaišyti.

Sumesti šparagines pupeles ir dar kartą išmaišyti. Užvirinti ir virti 15 minučių. Išpilstyti į stiklainius, paliekant du cm iki viršaus.

Pridengti dangteliais, sustatyti stiklainius į puodą su karštu vandeniu ir kaitinti lengvai verdančiame vandenyje 20–30 minučių. Sandariai užsukti dangtelius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Paprasciau

Paprasciau portretas
Isvirti sparagines pupeles pasudytame vandenyje su Bohnenkraut, vandeni nupilti ir uzdejus sviesto dar pakaitinti. Skanu vienos ir prie mesos.

once

once portretas
o pupeles tesloje --labai skanu pupeles reikia pavirti su ankstim 5min poto isemus atvesint daryti tirstoka tesla pamirkyti ir ant aliejaus ka-epti kol apgels gerokai --skanaus!
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

  • Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
    Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas

    Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...

  • Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
    Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas

    Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...

  • Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)

    Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...

  • Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės (receptai)

    Dažniau valgyti žuvį ar jūros produktus – vienas paprasčiausių būdų sveikiau maitintis nesiimant drastiškų pokyčių savo mitybos įpročiuose. Kad su malonumu žuvį pietums ar vakarienei valgytų visa šeima, renkantis rūš...

  • Ant stalo – kiaulienos nugarinė <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Ant stalo – kiaulienos nugarinė (receptai)

    Kas kitas vis labiau vėstant orams suteiks geresnės nuotaikos ir savijautos nei virtuvėje garuojantys maistingi ir gardūs patiekalai? Kiaulienos nugarinė – maistingas ir universalus ingredientas, puikiai tinkantis skirtingiems patiekalams gaminti. ...

  • Virtuvė pakvips obuoliais <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Virtuvė pakvips obuoliais (receptai)

    Obuoliai tarp rudens gėrybių – populiariausi. Ne veltui – nors daugeliui jie siejasi su saldžiais kepiniais, turbūt nėra patiekalo, kurio šie vaisiai negalėtų papildyti. Jie puikiai tinka ir padažams, salotoms, dera prie įvairių m...

  • Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu
    Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu

    Jau nieko nebestebina, kai maistas puošiamas džiovintomis arba šviežiomis gėlėmis, jų žiedlapiais. Kai kurios gėlės iš tiesų patiekalui suteikia išskirtinumo, tačiau ne visos yra valgomos, o kai kurių žiedai gali sukelti...

  • Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą
    Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą

    Įsibėgėjant rudeniui, daugelis iš mūsų ima ruoštis šaltajam sezonui. Po gausaus derliaus daržovių konservavimas yra vienas pagrindinių virtuvės darbų. Šaltuoju sezonu mūsų organizmui itin naudingas fermentuotas maistas. ...

    1
  • Prikelkite duoną antram gyvenimui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Prikelkite duoną antram gyvenimui (receptai)

    Duona ir kepiniai yra kasdieniai produktai, kuriuos mėgstame šviežius, traškius ir minkštus. Tačiau vos iš jų išgaruoja drėgmė, kepiniai greitai pasensta ir pradeda kietėti. Tačiau, žinomo keliautojo ir kulinaro Vyta...

  • Humusas – tobulas mūsų organizmui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Humusas – tobulas mūsų organizmui (receptai)

    Įvairių pasaulio kraštų virtuves išbandyti mėgstantys lietuviai nebejotinai jau spėjo atrasti vieną pagrindinių Artimųjų Rytų virtuvės patiekalų – humusą. Šio iš avinžirnių gaminamo produkto skoninės, maistin...

    4
Daugiau straipsnių