Grilio padažų įvairovė: lietuviai mėgsta ir Azijos, ir Amerikos skonius

  • Teksto dydis:

Lietuvoje maisto kepimas ant grotelių tampa vis populiaresnis ir skatina ieškoti naujų, dar neragautų skonių. Prekybos tinklo „Lidl“ atlikto tyrimo duomenimis, šiltuoju metų laiku šeši iš dešimties šalies gyventojų grilina bent kartą per dvi savaites, o net pusė respondentų nurodė, kad nuolat ieško naujų idėjų patiekalams.

Norintiems didesnės įvairovės, į pagalbą skuba virtuvės šefė, BBQ mama vadinama Halina Bovševič – ji sako, kad naujam skoniui sukurti nebūtina iš esmės keisti patiekalus ar pagrindinius jų ingridientus – įdomūs ir gerai priderinti padažai gali visiškai atnaujinti pažįstamo patiekalo skonį ir sukurti visai naujų potyrių skonio receptoriams.

Pašnekovės teigimu, Lietuvoje patiekalų paskaninimui žmonės neretai vis dar naudoja paprasčiausią pomidorų padažą. Kartais jį maišo su majonezu, garstyčiomis ir patiekia ne tik prie grilintos mėsos, bet ir daržovių. Tačiau vis daugiau lietuvių atranda ir naujus skonius. Vienas iš labiausiai mėgstamų padažų – Kaukaze itin populiari adžika, kurią gamina iš daugybės žolelių, paprikos bei prieskonių. Kaip pasakoja virtuvės šefė, pavyzdžiui, jautienos kepsnius lietuviai gardina ir olandišku arba „Bearnaise“ padažais, kurie yra gaminami iš kiaušinių trynių.

Halina Bovševič / „Lidl“ nuotr.

„Lietuvoje žmonės mėgsta ir gana egzotišką, Maroke, Argentinoje bei Brazilijoje populiarų iš žolelių gaminamą „chimichurri“ padažą. Daug dėmesio sulaukia ir iš tolimosios Azijos atėję saldžiarūgščiai padažai, pavyzdžiui, sojos, medaus ir mirino (ryžių vyno) pagrindu gaminamas „teriyaki“. Būtent šį padažą mūsų tautiečiai naudoja paskaninti ne tik makaronus, žuvį, krevetes, bet ir keptą mėsą. Tiesa, jį galima naudoti ir mėsos marinavimui“, – teigia H. Bovševič.

Atsiranda naujų BBQ padažo variacijų

Kaip patį mėgstamiausią lietuvių priedą grilinimui virtuvės šefė įvardija vis labiau populiarėjantį barbekiu padažą, kuris yra gaminamas iš pomidorų pastos, sojos, vorčesterio padažo, medaus ir dūmintos paprikos. Tačiau prekybos tinklo „Lidl“ atlikto tyrimo rezultatai parodė, jog vis daugiau ant grotelių mėsą ar daržoves kepantys tautiečiai domisi naujausiomis ne tik grilinimo, bet ir griliaus padažų gaminimo tendencijomis bei drąsiai jas pritaiko.

„Žmonės ilgai naudojo tik klasikinį barbekiu padažą. Tačiau griliaus kultūra vystėsi, grilio mėgėjai pamatė, kad jį galima naudoti ir marinavimui, ir kaip glajų kepimo pabaigoje, tad pradėjo atsirasti nauji skoniai. Dabar jų yra įvairiausių – pavyzdžiui, vyšnių, abrikosų, rūkytų slyvų, viskio ir net „kokakolos“ skonių. Lietuviai mėgsta BBQ padažą paįvairinti įmaišydami bruknių ar spanguolių, čiobrelių, rozmarino. Vieni mėgsta saldžiau, kiti – aštriau. Tik reikia atsiminti, kad rūgščiame padaže marinuoti mėsą reikia trumpiau, saldesniame – ilgiau“, – supažindina Lietuvos Barbekiu kepėjų asociacijos prezidentė.

„Lidl“ nuotr.

Barbekiu padažas – ir vištienai

Kaip netradicinį sprendimą grilinimo sezonui H. Bovševič mini ir Lietuvoje itin neįprastą baltą barbekiu padažą, kuris gaminamas iš majonezo, česnako, krienų, juodųjų pipirų, žaliosios citrinos sulčių, druskos ir sviesto.

„Jį sukūrė vieno restorano šefas specialiai šios įstaigos savininkų dukrai, kuri nevalgė nei pomidorų, nei pomidorų padažo. Baltu BBQ padažu marinuodavo vištienos sparnelius ir patiekdavo jį prie jau iškepto patiekalo“, – pasakoja pašnekovė.

Anot jos, yra daugybė barbekiu padažo variacijų, kurias gali kurti kiekvienas. Kad pagautų įkvėpimas, ji siūlo tris grilinimo sezono paįvairinimui skirtus receptus.

Savo gamybos BBQ padažas

Reikės:

0,5 litro sojos padažo „dark“;

100 ml Vorčesterio padažo;

1 česnako galvos;

300 g medaus;

1 litro klasikinio kečupo;

maltos džiovintos kalendros;

džiovinto baziliko;

20 g rūkytos paprikos;

200 g džiovintų slyvų be kauliukų.

Gaminimas: viską sumaišykite ir virkite apie 30 minučių.

Nevirtas aštrus daržovių padažas

Reikės:

3 svogūnų galvų;

3 raudonų paprikų;

2 galvų česnako;

1 balto poro;

100 g petražolių;

100 g krapų;

100 g šviežių kalendrų;

100 g šviežių bazilikų;

1 l natūralaus pomidorų padažo;

2 vnt. čili pipiriukų;

cukraus;

druska pagal skonį;

5 rūšių pipirų;

2 šaukštų paprikos pastos;

1 vnt. citrinos.

Gaminimas: viską susmulkinkite su smulkintuvu ir naudokite iškart.

Baltas BBQ padažas

Reikės:

100 g majonezo;

50 g sviesto;

30 g krienų;

2 skiltelių česnako;

vienos žaliosios citrinos sulčių;

druskos ir cukraus pagal skonį;

penkių rūšių pipirų prieskonių.

Gaminimas: ištirpintą sviestą sumaišykite su česnaku, krienais, majonezu ir žaliųjų citrinų sultimis. Padažą kaitinkite iki užvirimo, pagardinkite druska, cukrumi ir penkių rūšių pipirų prieskoniais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Virtuvės šefai mokosi mėsą ir žuvį keisti augalais
    Virtuvės šefai mokosi mėsą ir žuvį keisti augalais

    Amsterdame būsimi kulinarai mokėsi gaminant maistą restorane nenaudoti mėsos ar žuvies, ją keisti augaliniais produktais. Ekspertų teigimu, tokių virėjų paklausa tik didės, praneša LNK. ...

  • Joninių vakarėliui – vaišės šiek tiek kitaip <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Joninių vakarėliui – vaišės šiek tiek kitaip (receptai)

    Artėjantis ilgasis Joninių savaitgalis neabejotinai daugeliui taps grilio fiesta, kad ir koks oras būtų. Tad jau dabar ne viena šeimininkė suka galvą, ką pasiruošti ir pasiimti į gamtą, kad ir prie puodų darbuotis daug netektų, ir urzg...

    1
  • Šefas A. Ivanauskas: šventės prasideda prie vaišių stalo <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Šefas A. Ivanauskas: šventės prasideda prie vaišių stalo (receptai)

    Ką veiksite per Jonines? Kūrensite laužus, ieškosite paparčio žiedo ir naktinėsite? „Nors prieš šventes visi sako, kad ne pavalgyti renkamės, gyvenimas nuolat patvirtina, kad visos šventės prasideda prie vaiši...

  • Vasaros valgiaraštyje – skanūs eksperimentai <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Vasaros valgiaraštyje – skanūs eksperimentai (receptai)

    Vasara diktuoja savo mitybos režimą – nesinori mėsos, jokio sunkaus maisto. Kartais užtektų sriubos, lengvo užkandžio, bet ką čia sugalvojus? Sutikite, dažnai susiduriame su šiuo galvosūkiu. Norėdami jį palengvinti, pasidomėjome, k...

    2
  • Iš špinatų – netgi desertas <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Iš špinatų – netgi desertas (receptai)

    Ne vienas pripažins – vaikystėje špinatų ragaudavo nenoriai. Tačiau suaugę daugelis atrado jų kulinarines galimybes ir pamėgo špinatų patiekalus. Salotos, makaronai, padažai ar glotnučiai su špinatais gerai žinomi, tačiau...

  • Kepsninių sezonas: lavinkime grilinimo įgūdžius <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Kepsninių sezonas: lavinkime grilinimo įgūdžius (receptai)

    Kepimas ant žarijų – ne tik maisto ruošimo būdas, bet ir kulinarijos menas. Be to, tai dar viena galimybė pabūti gamtoje, praleisti laiką su artimais žmonėmis. Norint juos nustebinti puikiais skoniais reikia žinoti keletą taisyklių ir g...

    2
  • Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? (receptai)

    Pavasaris ištraukė mus iš namų į sužaliavusią gamtą, tad ne vienas jau atidarė ir grilinimo sezoną – juk lauke gaminti ir valgyti visada skaniausia. Tiesa, norit šeimą nustebinti įspūdingesniu kepsniu, reikia iš ank...

    1
  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    11
Daugiau straipsnių