- LNK inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį skonį.
Kaip pasigaminti chalvą, papasakojo sodybos „Molinė saulėgrąža“ šeimininkė Elžbieta Karaliūtė.
– Ko reikia chalvos gaminimui?
– Reikia dviejų puodelių lukštentų saulėgrąžų, puodelio cukraus, pusės puodelio vandens ir dviejų šaukštų aliejaus.
Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:
– O kaip ją pasidaryti?
– Pirmiausia, sausoje keptuvėje reikia pakepinti saulėgrąžas iki auksinės spalvos. Jeigu nenorite ilgai stovėti prie keptuvės, tai galite įdėti į 180 laipsnių įkaitintą orkaitę ir pakepti penkias-šešias minutes. Svarbiausia, kad jos būtų gelsvos, auksinės. Pakepus saulėgrąžas paliekame jas pravėsti, nes jas reikės malti kombaine jau pravėsusias. Malti galima ir mėsmale, bet tuomet ilgiau užtruksite.
LNK stop kadras
Šiandien pasakoju jums apie griliažinės chalvos gamybą, todėl jos nereikia sumalti iki visiškų miltų, truputį paliksime arba pačiame gale dar įpilsime saulėgrąžų.
Kai jau saulėgrąžos būna sumaltos, bet dar ne iki galo, reikia įdėti porą šaukštų aliejaus. Naudokite saulėgrąžų aliejų. Aliejaus reikia tam, kad sulipintų saulėgrąžas ir jos taptų kaip šlapias smėlis. O tada jau galima galutinai gaminti chalvą.
Į puodą įpilkite pusę stiklinės vandens. Kai vanduo užverda, reikia pilti stiklinę cukraus. Jeigu nemėgstate cukraus, galima jį keisti medumi.
Subėrus cukrų į puodą, verdame cukraus ir vandens sirupą iki kol sirupas tampa klampus, tokia skysta karamelė. tada sirupą pilame ant sumaltų saulėgrąžų ir išmaišome. Reikia paskubėti maišyti, kad jos suliptų, nes sirupas greitai atvėsta.
LNK stop kadras
Galiausiai į bet kokį indą įdedame kepimo popierių, o į jį – chalvos masę. Įdedame į šaldytuvą, paliekame per naktį, o ryte jau galime mėgautis.
LNK stop kadras
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Šefas Justinas Kapkovičius: receptas be sielos ir liks tik receptu1
Ką valgyti sveika, o ką – nelabai, kaip gaminti maistą, kad jis būtų naudingas sveikatai, kaip savo virtuvėje elgtis tvariau ir tausoti produktus, kad kuo mažiau maisto tektų išmesti? Tai klausimai, į kuriuos pastaruoju metu atsakymų ie&...
-
Kūčių stalui – skanu, taupu, įdomu (receptai)
Dar neapsisprendusiems, ką dės ant kūčių salo, ar ieškantiems naujų skanaus maisto idėjų į pagalbą atskuba maisto tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė. Skaniausių liet...
-
Krypsta ir kūrėjų akys: maistas reiškia gyvenimą
Skonis, kvapas, spalva, tekstūra, konsistencija... Žmogaus jusles vienaip ar kitaip veikiantys malonumų dirgikliai kuria ištisą potyrių pasaulį, žadina asociacijas, veda prisiminimų labirintais. Šiandien į gausiame pritekliuje gyvenanči...
-
K. Pišniukaitė-Šimkienė: man patinka, kai Kalėdų stalas stebina (receptai)
Maistas ir viskas, kas su juo susiję, yra neatskiriama tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ įkūrėjos ir dviejų knygų apie maisto gaminimą autorės Kristinos Pišniukaitės-Šimkienės gyvenimo dalis. Šventinį men...
-
Saldžių dovanų idėja – iš štrudelio gimtinės (receptai)
Kavos, šokolado ir pyragaičių mėgėjai austrai itin vertina namų kepinius. Lince gyvenanti žurnalistė, J. Keplerio universiteto mokslinė darbuotoja Daiva Müllegger-Trečiokaitė taip sužavėta austrų saldumynų, kad pati savo virtuvėje i&...
-
Svarbiausia – nepaskanauti anksčiau (receptai)
Miestams puošiantis Kalėdoms, šeimininkėms mintys jau sukasi apie šventinį stalą. Ir produktų nusipirkti, ir šventine maisto gamyba užsiimti dar bus laiko, tačiau yra vienas darbas, kurį jau dabar reikėtų padaryti – ...
-
Viščiukų blauzdelės: pasaulio virtuvių įkvėpti receptai
Kai norisi gardžiais kvapais pripildyti namus, o pilvą – sočiu ir nebrangiu patiekalu, daugelis ieško receptų su viščiukų blauzdelėmis. Tai vienas nepretenzingiausių variantų vakarienei – dera su įvairiais priedais, pi...
-
Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...
-
Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...
-
Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)
Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...