- LNK inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį skonį.
Kaip pasigaminti chalvą, papasakojo sodybos „Molinė saulėgrąža“ šeimininkė Elžbieta Karaliūtė.
– Ko reikia chalvos gaminimui?
– Reikia dviejų puodelių lukštentų saulėgrąžų, puodelio cukraus, pusės puodelio vandens ir dviejų šaukštų aliejaus.
Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:
– O kaip ją pasidaryti?
– Pirmiausia, sausoje keptuvėje reikia pakepinti saulėgrąžas iki auksinės spalvos. Jeigu nenorite ilgai stovėti prie keptuvės, tai galite įdėti į 180 laipsnių įkaitintą orkaitę ir pakepti penkias-šešias minutes. Svarbiausia, kad jos būtų gelsvos, auksinės. Pakepus saulėgrąžas paliekame jas pravėsti, nes jas reikės malti kombaine jau pravėsusias. Malti galima ir mėsmale, bet tuomet ilgiau užtruksite.
LNK stop kadras
Šiandien pasakoju jums apie griliažinės chalvos gamybą, todėl jos nereikia sumalti iki visiškų miltų, truputį paliksime arba pačiame gale dar įpilsime saulėgrąžų.
Kai jau saulėgrąžos būna sumaltos, bet dar ne iki galo, reikia įdėti porą šaukštų aliejaus. Naudokite saulėgrąžų aliejų. Aliejaus reikia tam, kad sulipintų saulėgrąžas ir jos taptų kaip šlapias smėlis. O tada jau galima galutinai gaminti chalvą.
Į puodą įpilkite pusę stiklinės vandens. Kai vanduo užverda, reikia pilti stiklinę cukraus. Jeigu nemėgstate cukraus, galima jį keisti medumi.
Subėrus cukrų į puodą, verdame cukraus ir vandens sirupą iki kol sirupas tampa klampus, tokia skysta karamelė. tada sirupą pilame ant sumaltų saulėgrąžų ir išmaišome. Reikia paskubėti maišyti, kad jos suliptų, nes sirupas greitai atvėsta.
LNK stop kadras
Galiausiai į bet kokį indą įdedame kepimo popierių, o į jį – chalvos masę. Įdedame į šaldytuvą, paliekame per naktį, o ryte jau galime mėgautis.
LNK stop kadras
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...
-
Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...
-
Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)
Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...
-
Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės (receptai)
Dažniau valgyti žuvį ar jūros produktus – vienas paprasčiausių būdų sveikiau maitintis nesiimant drastiškų pokyčių savo mitybos įpročiuose. Kad su malonumu žuvį pietums ar vakarienei valgytų visa šeima, renkantis rūš...
-
Ant stalo – kiaulienos nugarinė (receptai)
Kas kitas vis labiau vėstant orams suteiks geresnės nuotaikos ir savijautos nei virtuvėje garuojantys maistingi ir gardūs patiekalai? Kiaulienos nugarinė – maistingas ir universalus ingredientas, puikiai tinkantis skirtingiems patiekalams gaminti. ...
-
Virtuvė pakvips obuoliais (receptai)
Obuoliai tarp rudens gėrybių – populiariausi. Ne veltui – nors daugeliui jie siejasi su saldžiais kepiniais, turbūt nėra patiekalo, kurio šie vaisiai negalėtų papildyti. Jie puikiai tinka ir padažams, salotoms, dera prie įvairių m...
-
Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu
Jau nieko nebestebina, kai maistas puošiamas džiovintomis arba šviežiomis gėlėmis, jų žiedlapiais. Kai kurios gėlės iš tiesų patiekalui suteikia išskirtinumo, tačiau ne visos yra valgomos, o kai kurių žiedai gali sukelti...
-
Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą1
Įsibėgėjant rudeniui, daugelis iš mūsų ima ruoštis šaltajam sezonui. Po gausaus derliaus daržovių konservavimas yra vienas pagrindinių virtuvės darbų. Šaltuoju sezonu mūsų organizmui itin naudingas fermentuotas maistas. ...
-
Prikelkite duoną antram gyvenimui (receptai)
Duona ir kepiniai yra kasdieniai produktai, kuriuos mėgstame šviežius, traškius ir minkštus. Tačiau vos iš jų išgaruoja drėgmė, kepiniai greitai pasensta ir pradeda kietėti. Tačiau, žinomo keliautojo ir kulinaro Vyta...
-
Humusas – tobulas mūsų organizmui (receptai)4
Įvairių pasaulio kraštų virtuves išbandyti mėgstantys lietuviai nebejotinai jau spėjo atrasti vieną pagrindinių Artimųjų Rytų virtuvės patiekalų – humusą. Šio iš avinžirnių gaminamo produkto skoninės, maistin...