Burokėlių renesansas: neįprasti patiekalai iš lietuviškų daržovių

  • Teksto dydis:

Burokėliai – dažnai, tačiau visai nepelnytai užmirštama daržovė, kurioje gausu vitaminų bei mineralinių medžiagų. Net patyrusi šeimininkė greičiausiai ant vienos rankos pirštų galėtų suskaičiuoti visus jos gaminamus patiekalus iš burokėlių.

Prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Aistė Rasmussen pataria dažniau į savo maisto racioną įtraukti šias daržoves ir pradžiai išmėginti liesą daržovių sriubą iš burokėlių, kukurūzų bei ridikų, šiltas rudens daržovių salotas bei pasimėgauti natūralių sulčių žėlinukais.

Burokėlių ir kukurūzų sriuba

Burokėlių sriuba arba kitaip – barščiai, bene populiariausia tradicinė lietuviška sriuba, kurios pagaminimui įprastai naudojamas riebesnis, avienos ar kitos mėsos sultinys. Norintys pasigaminti lengvesnę sriubą su burokėliais gali išbandyti „daržovienę“ su lengvu daržovių ar vištienos sultiniu.

„3 nedidelius virtus burokėlius nuplaukite ir supjaustykite didesniais kubeliais. Kukurūzų burbuoles nulupkite ir supjaustykite 5 cm griežinėliais. Baltąjį ridiką, kelias bulves bei morką nuskuskite ir supjaustykite panašiais kubeliais kaip ir burokėlius. Visus produktus sudėkite į puodą ir užpilkite daržovių ar vištienos sultiniu – virkite apie valandą ant mažos ugnies“, – pataria kulinarė.

Natūralių sulčių žėlinukai

Saldumynai dažniausiai patenka į tą maisto kategoriją, kurios produktų stengiamės suvartoti kuo mažiau. Bene didžiausi saldumynų gerbėjai – vaikai, todėl natūralu, kad saldumynai jiems renkami itin atsakingai. Šį kartą maisto ekspertė siūlo pasigaminti natūraliomis sultimis praturtintus žėlinukus.

„Iš šviežių burokėlių bei obuolių išspauskite po 300 ml sulčių. Į puodą suberkite 700 g cukraus, supilkite 2 šaukštelius šviežių citrinos sulčių, 170 g pektino, naudojamo džemų gamybai, bei šviežiai spaustas burokėlių ir obuolių sultis. Ant mažos ugnies pakaitinkite, kol masė pradės tirštėti. Paruoštą masę supilkite į formeles ar skardą ir leiskite atvėsti“, – pasakoja maisto ekspertė.

Šiltos daržo gėrybių salotos 

Lietuviškos daržo gėrybės, pagardintos alyvuogių aliejumi, medumi bei actu kepdamos sukuria skonį, kuriam neatsispirs nė vienas salotų gerbėjas. A. Rasmussen tikina, kad šios salotos tiks ir pietums, nes yra ne tik sveikos, bet ir sočios.

„Kubeliais supjaustykite 4 vidutinio dydžio morkas, 4 virtus burokėlius, 4 virtas bulves bei porą šviežių cukinijų. Viską suberkite į dubenį, apibarstykite druska ir ant viršaus užpilkite po 1 šaukštelį balzaminio acto ir alyvuogių aliejaus, pagardinkite dviem šaukštais medaus – gerai išmaišykite. Skardą išklokite kepimo popieriumi ir suberkite pasiruoštas daržoves. Daržoves kepkite apie 30 minučių 180 laipsnių temperatūroje. Iškepusias daržoves sudėkite į lėkštę ir apibarstykite lukštentomis moliūgų sėklomis“, – pataria maisto žinovė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

O MAN GAVOSI...

O MAN GAVOSI... portretas
įprastas patiekalas...turbūt burokėliai buvo liankiški :(
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

  • Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
    Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas

    Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...

  • Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
    Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas

    Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...

  • Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)

    Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...

  • Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės (receptai)

    Dažniau valgyti žuvį ar jūros produktus – vienas paprasčiausių būdų sveikiau maitintis nesiimant drastiškų pokyčių savo mitybos įpročiuose. Kad su malonumu žuvį pietums ar vakarienei valgytų visa šeima, renkantis rūš...

  • Ant stalo – kiaulienos nugarinė <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Ant stalo – kiaulienos nugarinė (receptai)

    Kas kitas vis labiau vėstant orams suteiks geresnės nuotaikos ir savijautos nei virtuvėje garuojantys maistingi ir gardūs patiekalai? Kiaulienos nugarinė – maistingas ir universalus ingredientas, puikiai tinkantis skirtingiems patiekalams gaminti. ...

  • Virtuvė pakvips obuoliais <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Virtuvė pakvips obuoliais (receptai)

    Obuoliai tarp rudens gėrybių – populiariausi. Ne veltui – nors daugeliui jie siejasi su saldžiais kepiniais, turbūt nėra patiekalo, kurio šie vaisiai negalėtų papildyti. Jie puikiai tinka ir padažams, salotoms, dera prie įvairių m...

  • Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu
    Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu

    Jau nieko nebestebina, kai maistas puošiamas džiovintomis arba šviežiomis gėlėmis, jų žiedlapiais. Kai kurios gėlės iš tiesų patiekalui suteikia išskirtinumo, tačiau ne visos yra valgomos, o kai kurių žiedai gali sukelti...

  • Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą
    Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą

    Įsibėgėjant rudeniui, daugelis iš mūsų ima ruoštis šaltajam sezonui. Po gausaus derliaus daržovių konservavimas yra vienas pagrindinių virtuvės darbų. Šaltuoju sezonu mūsų organizmui itin naudingas fermentuotas maistas. ...

    1
  • Prikelkite duoną antram gyvenimui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Prikelkite duoną antram gyvenimui (receptai)

    Duona ir kepiniai yra kasdieniai produktai, kuriuos mėgstame šviežius, traškius ir minkštus. Tačiau vos iš jų išgaruoja drėgmė, kepiniai greitai pasensta ir pradeda kietėti. Tačiau, žinomo keliautojo ir kulinaro Vyta...

  • Humusas – tobulas mūsų organizmui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Humusas – tobulas mūsų organizmui (receptai)

    Įvairių pasaulio kraštų virtuves išbandyti mėgstantys lietuviai nebejotinai jau spėjo atrasti vieną pagrindinių Artimųjų Rytų virtuvės patiekalų – humusą. Šio iš avinžirnių gaminamo produkto skoninės, maistin...

    4
Daugiau straipsnių