Kas kuria prieskonių madą?

Šnekėti daugiau negu dviem kalbomis, naudoti maistui tai, kas būdinga skirtingų  kraštų virtuvėms, tapo įprasta.

Globalizacija lėmė ir naujų prieskonių madų įsigalėjimą Lietuvoje. Pamenate, kad dar visai neseniai populiariausia prieskoninė žolelė būdavo krapai iš močiučių daržų? Dabar gi tendencijos kiek kitokios.

Nepaisant to, kad žmonės naudoja vis daugiau anksčiau mūsų krašte egzotiškais laikytų prieskonių, natūralumas iki šiol išliko vienu iš svarbiausių prieskonių mados bruožų. Prieskoninės žolelės yra natūralus produktas, padedantis paryškinti gryną skonį ir juo pasimėgauti. Tačiau neapsiribojama vien tuo, ką galima užsiauginti savo daržuose.

Globalizacija atnešė ne tik multikultūrinį bendravimo suvokimą, bet ir leido įsigalėti įvairių kraštų maisto gamybos tradicijoms mūsų virtuvėje. Mūsų kraštus pasiekusi populiari Viduržemio jūros šalių virtuvė suteikia galimybę ne tik skanauti puikų maistą, – maisto gamybos procesas tampa žmonių bendravimo ir laisvalaikio praleidimo būdu, o prieskoniai šiam procesui suteikia įvairiausių skonio atspalvių. Tai primena senus laikus Lietuvoje, kai šeimininkės puikiai žinojo, kaip derinti prieskonines žoleles su maistu, kas prie ko tinka. Dabar viskas paprasčiau – galima įsigyti jau suderintų prieskoninių žolelių mišinių (pavyzdžiui, česnakų ir petražolių mišinio persilado, picų prieskonių, Viduržemio jūros šalių prieskonių mišinių).

„Aukštoji prieskonių“ mada

„Bazilikus galima būtų iš tiesų priskirti prieskonių Haute Couture, tai šiuo metu viena iš populiariausių prieskoninių žolelių, taip pat ir Lietuvoje, sako Dainė Žalaitė, „Santa Maria“ rinkodaros vadovė. – Tačiau tokių prieskonių, kaip krapai, rozmarinai, čiobreliai ar picų prieskonių pagrindą sudarančių raudonėlių tai pat negalima priskirti „gatvės madai“. Tai visada populiarūs prieskoniai: anksčiau jie buvo labiau vartojami virtuvės gurmanų, dabar jie prieinami kiekvienam iš mūsų. Taigi galima sakyti, kad šiais laikais visi galime pasijusti gurmanais“.

Pastaruoju metu mada ypač garbina tai, kas sveika. Dauguma prieskoninių augalų pasižymi baktericidiniu (melisa, čiobrelis, vitaminizuojančiu (krapai, petražolės, pastarnokai, salierai) poveikiu bei vaistingomis savybėmis, taigi naudoti juos yra ne tik skanu, bet ir naudinga.  Kai kurie prieskoniai – puikūs antioksidantai.  Pavyzdžiui, raudonėlio lapuose randama  42 kartus daugiau antioksidantų nei obuoliuose.

Mados praeina ir vėl sugrįžta

Kalendra buvo vartojama prieš 7000 metų, o senovės graikų atletai būdavo apdovanojami petražolių vainikais. Taigi mes vėl panaudojame tai, kas žmonijos patirtyje yra sukaupta geriausio. Prieskoniai yra senesni nei ugnis.

Pasak archeologinių duomenų, jau prieš 50.000 metų (t.y. dar prieš išmokstant išgauti ugnį) buvo bandoma pagardinti žalios mėsos skonį prieskoniais ir prieskoninėmis žolelėmis. Mokslininkai rado įrodymų, jog prieskoniai niekada nebuvo dingę iš mūsų gyvenimo. Senajame Testamente minimose karalystėse Saboje, Minėjoje, Katabanoje ir Hadroje prieskoniai buvo naudojami kaip mokėjimo valiuta, prilygstanti auksui, sidabrui ir brangakmeniams.  Antikos laikais mokėjimo priemonė buvo vanilės augalas.

Už prieskonių klastojimą – baudžiama

Viduramžiais grėsė bausmė už šafrano klastojimą. Kadangi ši vertinga žolelė buvo tris kartus brangesnė už pipirus, ją dažnai klastodavo. 1357 metais Niurnberge atsirado valdiški “šafrano prižiūrėtojai”, vadinamieji maisto produktų kontrolieriai, kurių vienintelis darbas buvo testuoti šafranus. Beje, už nelegalų muskatų auginimą buvo skiriama mirties bausmė, sugautiems muskatų vagims buvo nukertamos rankos.

Dėl prieskonių virė kovos

Portugalai, anglai ir olandai šimtus metų kovėsi dėl vienvaldystės prieskonių rinkoje. 1499 metų liepos 10 d. į Lisaboną su prieskonius gabenančiais laivais atvyko Vasko de Gama (apiplaukęs Afriką) ir pipirų kaina nukrito 80%. Kai tik jis pasiekė Indijos žemes ir atrado jūros kelią, Venecijos monopolis galutinai žlugo.

Iš dalies net Amerikos atradimą lėmė prieskoniai. Jūrų keliauninkams buvo apmaudu mokėti didelius pinigus už pipirus, cinamoną ar imbierą, tad norėdami sugriauti osmanų prekybos monopolį, jie ieškodavo naujų kelių į Indiją. Taip Kristupas Kolumbas, plaukdamas laivu „Santa Maria“, atrado Ameriką.


Šiame straipsnyje: prieskoniaibazilikas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Laukia itin margas ir turtingas rudens–žiemos sezonas
    Laukia itin margas ir turtingas rudens–žiemos sezonas

    Nors ruduo netrukus skatins iš spintų traukti šiltesnius drabužius, šie deriniai neturėtų būti monotoniški. Stilistės Robertos Čyžiūtės teigimu, mados pasaulyje šį rudenį ir žiemą dominuos skirtingų tekstūrų ...

  • Kaip apsaugoti plaukus nuo žalingo aplinkos poveikio?
    Kaip apsaugoti plaukus nuo žalingo aplinkos poveikio?

    Plaukai yra tarsi drobė, ant kurios žmogus gali piešti savo gyvenimo momentus. Ar tai būtų atsitiktinis garbanų sušukavimas, ar griežtas, rafinuotas stilius – kiekviena diena suteikia galimybę keisti ir formuoti savo išvaizd...

    2
  • Stilingo rudens atradimai kartu su „Mega“
    Stilingo rudens atradimai kartu su „Mega“

    Ką vilkėti? Kuo avėti? Kaip puoštis? Tokių klausimų įsibėgėjant rudeniui vis dažniau sulaukia mados kūrėjai ir stilistai. Šį rudenį žalią šviesą jie dega individualizmui ir rudenišką įvaizdį kviečia kurti mados b...

  • Kokią įtaką mūsų imunitetui daro naudojama kosmetika?
    Kokią įtaką mūsų imunitetui daro naudojama kosmetika?

    Kosmetika gali turėti įtakos imunitetui. Natūralūs produktai ir cheminės medžiagos siekiant stiprinti imunitetą. Kokias priemones rinktis. ...

    1
  • Mados malonumai
    Mados malonumai

    Šįkart, mieli skaitytojai, kai mus jau ištiko rugpjūčio šviesa (čia toks nuostabus terminas iš amerikiečių rašytojo modernisto Williamo Folknerio kūrybos – ar pastebėjote, kad rugpjūtį šviesa krinta kit...

  • „Fyodor Golan“ aukštosios mados paroda Rygoje
    „Fyodor Golan“ aukštosios mados paroda Rygoje

    Lūkesčiai – sunkiai prognozuojamas dalykas: kartais tikiesi patekti į Žydrąją pakrantę, o atsiduri Šventojoje. Tačiau būna ir atvirkščiai: tikiesi nedidelio saldainiuko, o esi apdovanojamas tortu, fejerverku ir paskatinamąja prem...

  • Iš emigracijos grįžusi Ramunė svajoja hobį paversti verslu
    Iš emigracijos grįžusi Ramunė svajoja hobį paversti verslu

    Ramunė Lekavičienė, mazgine technika pinanti ne tik namų dekoro pinikus, bet ir drabužius, netgi baldus, prisistato kaip žmogus, svajojantis suderinti hobį su darbu, nes grįžusi po emigracijos trokšte trokšta širdžiai mielos veik...

    3
  • Grožis ir praktiškumas: mados įžvalgos
    Grožis ir praktiškumas: mados įžvalgos

    Tikriausiai daugelis (ypač moterų, bet ne tik) esame išgyvenę perdėto dėmesio drabužiams laikotarpį, kai atrodė, kad reikia jų daug ir visokių: madingų, senų iš blusturgių, atiduotų. Vylėmės, kad kažkokiai progai tikrai pritaikys...

    1
  • Grožiui nereikia storos piniginės: J. Lopez dalijasi patarimais kiekvienai kišenei
    Grožiui nereikia storos piniginės: J. Lopez dalijasi patarimais kiekvienai kišenei

    Jungtinių Amerikos Valstijų dainininkė, aktorė ir stiliaus ikona Jennifer Lopez visada mielai dalijasi savo sveikatingumo ir grožio paslaptimis, kurias garsi moteris sužino iš tarptautiniu mastu pripažintų specialistų. ...

    10
  • Bibliotekininkės kolekcijoje rankinukai suskirstyti pagal temas
    Bibliotekininkės kolekcijoje rankinukai suskirstyti pagal temas

    Jei susiruošėte pakeliauti po Rokiškio rajoną, būtinai užsukite į Tervydžius. Ten, greta Tervydžių dendrologinio parko, rasite žalsvą sodybą, kurioje vasaroja dar nefiksuoto Lietuvos rekordo savininkė Nemira Statulevičienė. Jos kole...

    7
Daugiau straipsnių