Svarbiausi pasirinkimai prieskonių lentynoje

  • Teksto dydis:

Nesvarbu, esate vegetaras ar valgote mėsą, mėgstate riebiau ar lengvą maistą, bet kurio patiekalo gamybą palengvinti ir patobulinti gali tinkamai parinkti prieskoniai. Kaip užpildyti savo prieskonių lentyną, kad galėtume skoniais papildyti bet kurį gaminamą patiekalą, pataria kulinaras Vytaras Radzevičius ir tinklaraščio „Saulėta virtuvė“ autorė Asta Černė.

1. Viskas prasideda nuo druskos

Pradėdamas vardyti, iš ko susideda jo prieskonių lentyna, V.Radzevičius visų pirma įvardija druską. „Nors pirmasis punktas gali pasirodyti akivaizdus, bet jo nevalia praleisti. Bet kuris patiekalas (net ir desertai!) neįmanomas be bent žiupsnelio druskos“, – teigia kulinaras.

Natūraliai druska paplitusi kaip nuosėdinė uoliena – akmens druska, arba ištirpusi vandenyje, jūroje – jūros druska. Prieš patekdama ant mūsų stalo ji dar yra išvaloma ir rafinuojama.

Nors pati druska yra įvairiausių rūšių (akmens, jūros, Himalajų, mėlynoji ar net juodoji), dar vienas virtuvėje pritaikomas druskų skirtumas yra kristalų dydis: smulkesnė druska tirpsta greičiau, todėl itin tinka maistui konservuoti, kepti, virti. Stambūs druskos dribsniai idealiai tinka patiekalui pabaigti: jie suteikia ne tik skonio, bet ir tekstūros, estetinio grožio.

2. Pipirai ir kitos džiovintos gėrybės

Bene geriausi druskos draugai – pipirai. Tiesa, rekomenduoti konkrečius pipirus nelengva, nes kiekvienas turėtų pasirinkti pagal savo skonį ir toleranciją aštrumui. Tačiau yra dvi pipirų rūšys, kurios atranda sau vietą bet kurioje virtuvėje: klasikiniai juodieji pipirai ir kvapnieji pipirai, kurie patiekalą papildo ne tik skoniu, bet ir aromatu.

Tinklaraščio „Saulėta virtuvė“ autorė A.Černė pataria, kad, be druskos ir pipirų, lentyną verta papildyti džiovintais prieskoniais. „Kasdieniams nesaldiems patiekalams universaliai tinka malti džiovinti česnakai (ar jų granulės), džiovinta rūkyta paprika, džiovintos prieskoninės žolelės: bazilikai, raudonėliai, čiobreliai, rozmarinai, kt. Net ir sudžiovinti, šie prieskoniai ir žolelės gavę drėgmės atsiskleidžia ir suteikia patiekalui naujų spalvų“, – pasakoja tinklaraštininkė.

3. Netikėti prieskoniai – riešutai

Prieskonių lentyną galite papildyti ir riešutais! Nors riešutus dažnai matome kaip užkandžius, bet verta į juos pažvelgti plačiau ir pritaikyti kaip ingredientą, kuris praverčia ne tik gaminant saldžius, bet ir pagardinant sūrius patiekalus.

Ypač universalūs malti riešutai – jie lengvai gali tapti ryškiu (ir sočiu!) prieskoniu. Pavyzdžiui, malti graikiniai riešutai gali būti puikiu wok patiekalų pagardu, smulkinti lazdynų riešutai puikiai dera su vištiena, o plikyti migdolai (tiek malti, tiek drožlės) itin tinka kario patiekalams. Maltų riešutų nauda patiekaluose triguba: jie suteikia traškios tekstūros, didina patiekalo maistingumą, bet dėl savo ryškaus skonio yra ir tikrų tikriausias prieskonis.

4. Šaltai žiemai – šilti prieskoniai

Nors su saldžiais kepiniais visų pirma asocijuojasi cukrus, bet iš tiesų desertams jaukaus skonio suteikia vadinamieji šilti prieskoniai. Jei norite savo prieskonių lentyną papildyti šiltais skoniais, tuomet jums pravers cinamonas, imbieras, muskato riešutas, anyžiai, kardamonas, gvazdikėliai. A.Černė atkreipia dėmesį, kad nors iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti netikėta, bet kvapieji pipirai taip pat yra šiltas prieskonis, ir dėl to puikiai dera desertuose.

Šilti prieskoniai ypač dera šaltuoju laikotarpiu, ne veltui vienas iš klasikinių Kalėdų kepinių yra imbieriniai meduoliai, talpinantys visą puokštę šiltų prieskonių. Norint išsikepti tokių meduolių, nebūtina visų prieskonių maišyti savarankiškai, į pagalbą galima pasitelkti specialų prieskonių mišinį.

5. Mišiniai – skoniui ir komfortui

Nors prieskoniai ir po vieną yra ryškūs ingredientai, bet, sujungus kelis į bendrą mišinį, galima sukurti ypatingus ir unikalius skonius. Tokius mišinius galite ir gamintis patys, ir pirkti jau sumaišytus, specialiems patiekalams skirtus derinius. V.Radzevičius teigia, kad iš anksto paruošti mišiniai gali padėti išvengti apsiskaičiavimo ir kulinarinių nesėkmių. „Mišiniuose yra įdėta patirtis ir žinojimas, kiek ko reikia. Mišiniai lengvina gyvenimą, suteikia komforto ir taupo laiką. To ypač prireikia, kai gaminama didžiosioms metų šventėms“, – sako žinomas kulinaras.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Ant stalo – kiaulienos nugarinė <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Ant stalo – kiaulienos nugarinė (receptai)

    Kas kitas vis labiau vėstant orams suteiks geresnės nuotaikos ir savijautos nei virtuvėje garuojantys maistingi ir gardūs patiekalai? Kiaulienos nugarinė – maistingas ir universalus ingredientas, puikiai tinkantis skirtingiems patiekalams gaminti. ...

  • Virtuvė pakvips obuoliais <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Virtuvė pakvips obuoliais (receptai)

    Obuoliai tarp rudens gėrybių – populiariausi. Ne veltui – nors daugeliui jie siejasi su saldžiais kepiniais, turbūt nėra patiekalo, kurio šie vaisiai negalėtų papildyti. Jie puikiai tinka ir padažams, salotoms, dera prie įvairių m...

  • Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu
    Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu

    Jau nieko nebestebina, kai maistas puošiamas džiovintomis arba šviežiomis gėlėmis, jų žiedlapiais. Kai kurios gėlės iš tiesų patiekalui suteikia išskirtinumo, tačiau ne visos yra valgomos, o kai kurių žiedai gali sukelti...

  • Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą
    Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą

    Įsibėgėjant rudeniui, daugelis iš mūsų ima ruoštis šaltajam sezonui. Po gausaus derliaus daržovių konservavimas yra vienas pagrindinių virtuvės darbų. Šaltuoju sezonu mūsų organizmui itin naudingas fermentuotas maistas. ...

    1
  • Prikelkite duoną antram gyvenimui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Prikelkite duoną antram gyvenimui (receptai)

    Duona ir kepiniai yra kasdieniai produktai, kuriuos mėgstame šviežius, traškius ir minkštus. Tačiau vos iš jų išgaruoja drėgmė, kepiniai greitai pasensta ir pradeda kietėti. Tačiau, žinomo keliautojo ir kulinaro Vyta...

  • Humusas – tobulas mūsų organizmui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Humusas – tobulas mūsų organizmui (receptai)

    Įvairių pasaulio kraštų virtuves išbandyti mėgstantys lietuviai nebejotinai jau spėjo atrasti vieną pagrindinių Artimųjų Rytų virtuvės patiekalų – humusą. Šio iš avinžirnių gaminamo produkto skoninės, maistin...

    4
  • Gaivūs desertai su paskutinėmis sezono uogomis <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Gaivūs desertai su paskutinėmis sezono uogomis (receptai)

    Besitęsiantys gana šilti orai gundo sodo ir daržo gėrybėmis. Kad paskutinių šiltojo sezono uogų atsivalgytume iki soties, jas galima  įtraukti į įvairius receptus. Maisto tinklaraščio „5 produktai“ autorė Roma L...

  • Tobula vakarienė: skanu, greita, taupu <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Tobula vakarienė: skanu, greita, taupu (receptai)

    Makaronai ir sūris – žanro klasika nuo senų laikų, tad kas galėjo pagalvoti, kad šis derinys taps tokia pasauline sensacija? Prieš kelerius metus socialinius tinklus užvaldęs makaronų su kepta feta receptas virto fenomenu. Nebrangus...

  • Saulės geltonumo produktas praturtins mitybą <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Saulės geltonumo produktas praturtins mitybą (receptai)

    Lydytas sviestas (angl. ghee) plačiai naudojamas Indijos virtuvėje, bet pastaruoju metu tampa vis populiaresnis ir kitose šalyse. Jis gaminamas kaitinant sviestą, kad išgaruotų vanduo ir atsiskirtų pieno medžiagos, palikdamos sodrius, nuska...

    1
  • Šilauogių dovanos žmogui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Šilauogių dovanos žmogui (receptai)

    Nors visos uogos naudingos organizmui, savo išskirtinėmis savybėmis iš jų išsiskiria šilauogės. Norintys maitintis sveikiau turėtų į savo racioną įtraukti daugiau šilauogių. ...

Daugiau straipsnių