Šią savaitę rinkas sudrebino Europos šalių reitingų mažinimo grėsmė

Pirmadienį, po naftą eksportuojančių šalių organizacijos sprendimo išlaikyti gavybą tame pačiame lygyje, naftos kainos kilo. OPEC nepakeitė naftos gavybos kvotų susitikime, vykusiame Ekvadoro sostinėje – Kito. Organizacijos ministrai teigia, kad rinkoje yra pakankamai naftos, o kvotų didinimas galimas tik deficito atveju.

„Kai trūks naftos, ar kai nuspręsime, kad jos neužtenka, tada ir didinsime kvotas, tačiau tai nepriklauso tik nuo kainos“, - pareiškė Libijos delegacijos vadovas Shokri Ghanem. „Jeigu kainos kyla dėl spekuliacijų, mes negalime nieko padaryti.

Nuo pat savaitės pradžios euras jautė spaudimą dėl besitęsiančių euro zonos problemų ir agentūrų pranešimų apie galimus reitingų mažinimus. Antradienį agentūra S&P pranešė, kad per šešis mėnesius ketina sumažinti Belgijos kredito reitingą, tuo atveju jei nebus suformuota nauja vyriausybė, o skolos vis didės. Agentūra pridūrė, kad nerimauja dėl Belgijos mokesčių sistemos ateities. Daugiausia abejonių kelia Belgijos gebėjimas kitąmet pasiekti planuojamo biudžeto deficito mažinimo iki 4,1 procento BVP. Belgijos prognozės buvo peržiūrėtos į neigiamą pusę, išlaikant esamą reitingą Aa+. Trečiadienį reitingo agentūra Moody's pranešė apie Ispanijos reitingo peržiūrėjimą su galimu mažinimu. Savo sprendimą reitingo agentūra argumentavo padidėjusiais analitikų lūkesčiais dėl Ispanijos pajėgumo vykdyti reikiamas reformas, skatinančias šalies finansinės padėties pagerėjimą. Reitingo mažinimo bumas palietė ir Airiją. Jos reitingas buvo sumažintas nuo Aa2 iki Baa1 su neigiama prognoze.

Investuotojų nuotaikas pagerino pranešimas apie tai, kad Kinijos liaudies bankas nusprendė palikti bazinę palūkanų normą be pakeitimų. Visos savaitės bėgyje palaikymą rinkoms teikė ir statistiniai duomenys.

Šiandien Briuselyje prasidėjo dviejų dienų posėdis. Jame ES vadovai tikisi, kad galės pademonstruoti pakankamai vieningumo, kovojant su kai kurių pietinių euro zonos šalių pablogėjusiomis sąlygomis. Taip pat bus siekiama stabilizuoti Europos valiutą, kuriai jau sukako dvylika metų. Posėdžio priežastimi tapo sumažintas pasitikėjimas 27 šalimis po to, kai reitingų agentūros pranešė apie galimą Ispanijos ir Belgijos reitingų peržiūrėjimą ir didelę Ispanijos valstybės iždo obligacijų paklausą. Nepaisant raginimų imtis drastiškų priemonių, norint nuraminti nervingas rinkas, laukiama, kad ES lyderiai įneš nedidelių pakeitimų, kovojant su didėjančia krize. Vyriausybių vadovai planuoja sukurti pastovų euro zonos šalių pagalbos teikimo mechanizmą. Vokietijos kanclerė Angela Merkel pareiškė, kad bus stengiamasi parodyti visam pasauliui, kad turime vieną tikslą – stabili Europa ir valiuta. Šis pranešimas palaikė eurą ir kitas aukšto pelningumo valiutas.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių