Vilniaus turistus baugina tik taksistai

Planuojama, kad šią vasarą Vilnių užplūs neką mažiau turistų nei praėjusį sezoną. Pernai įvairiose Vilniaus apgyvendinimo įstaigose buvo apsistoję 781 002 svečiai.

Populiarėja ir tarp skandinavų

Turistų srautai Vilniuje auga – remiantis praėjusių metų statistika šią vasarą tikimasi, kad miestas sulauks ne mažesnio populiarumo tarp užsienio turistų. Vilniaus turizmo informacijos centruose (VTIC) per 2013 m. pirmą ketvirtį jau apsilankė 25 697 miesto svečiai. Daugiausia iš jų – rusų.

Daugiausia svečių sulaukiama iš šalių kaimynių – Rusijos, Baltarusijos, Lenkijos, Latvijos. Tačiau Lietuvos sostinė populiari ir tarp Vokietijos, Jungtinės Karalystės, Italijos, Jungtinių Valstijų, Norvegijos ir Estijos piliečių. Beje, praėjusiais metais Lietuvos sostinėje norvegų buvo nemažai: šios šalies turistų skaičiaus augimas pernai buvo didžiausias – 50 proc.

Pasak VTIC direktoriaus pavaduotojos Jurgitos Stasaitytės, kiekvienais metais jų centruose apsilanko ir nemažai lietuvių, kurie domisi sostinės lankytinomis vietomis, vykstančiais renginiais. 2012 m. VTIC buvo apsilankę beveik 23 tūkst. lietuvių.

Ieško lietuviško maisto

„Turistai dažniausiai domisi Vilniaus miesto istorinėmis vietomis. Žinoma, teiraujasi ir apie tradicinius valgius bei vietas, kur galėtų paragauti lietuviškos virtuvės patiekalų. Miesto svečiai, apsistoję ilgesniam laikui, klausia apie lankytinus objektus, kurie yra tolėliau nuo sostinės centrinės dalies“, – pasakojo J.Stasaitytė.

Į sostinę atvykusiems svečiams turizmo informacijos centras siūlo modernius pažindinimosi su miestu būdus: turistai turi galimybę išsinuomoti planšetinius kompiuterius, audiogidus. Taip pat specialiai miestui pažinti yra sukurta programėlė išmaniesiems telefonams.

Gąsdina elgetos ir taksistai

Kaip teigė VTIC darbuotoja, turistams mažai aktualus transportas, nes jie dažnai apsistoja senamiestyje. Taksi ar miesto transporto paslaugos populiaresnės tarp verslo turistų. Deja, šių paslaugų kokybe miesto svečiai patenkinti ne visada.

„Daugiausia skundų tiek žodžiu, tiek ir raštu gauname dėl nesąžiningų taksi vairuotojų. Taip pat dėl elgetautojų, kurie labai įkyriai prašo išmaldos“, – kalbėjo J.Stasaitytė. Tai dalykai, kurie labiausiai gadina miesto įvaizdį atvykėlių akyse.

Taip pat ne visi norintys aplankyti Vilnių turi tam palankias sąlygas. „Vilniaus miestui reikėtų daugiau tiesioginių skrydžių, ypač siekiant pritraukti daugiau verslo turistų“, – teigė J.Stasaitytė.

Bėda dėl nepopuliarių kalbų

„Organizuojant ekskursijas nesusiduriama su gidų stoka, jeigu užsakoma ekskursija lietuvių ar įprastomis užsienio kalbomis – anglų, vokiečių, rusų, lenkų ir pan. Tačiau sulaukiame užsakymų ir retesnėmis kalbomis, t. y. skandinavų, Pietų Europos ar Azijos šalių kalbomis. Jaučiamas būtent šias kalbas mokančių gidų, turinčių gido pažymėjimus, trūkumas“, – pasakojo VTIC darbuotoja.

Turizmo informacijos centro duomenimis, šiuo metu šalyje yra 7768 pažymėjimus turintys gidai.


Šiame straipsnyje: Vilniustaksistaituristai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Pravaziuojantis

Pravaziuojantis portretas
Kaip galima buti patenkintam vilniaus taksistais jeigu jie praso is oro uosto iki autobusu stoties 80lt as galvoju kad cia gobsumo virsune.
VISI KOMENTARAI 1

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių