S. Kairys: Vilniuje pakabinta lenta K. Škirpai – ant provokavimo ribos balansuojantis poelgis

Praėjusią savaitę sostinėje savavališkai pakabinta atminimo lenta dviprasmiškai vertinamam pulkininkui Kaziui Škirpai – politiškai motyvuotas ir „ant provokavimo ribos“ balansuojantis poelgis, įsitikinęs kultūros ministras Simonas Kairys.

„Ta lenta, pirmiausia, buvo pakabinta nelegaliai ir demokratinėje visuomenėje, demokratiškoje šalyje reikia gerbti įstatymus, tvarkas. Taip, demokratijoje yra nuomonių raiškos įvairovė, bet šis poelgis yra ant provokavimo ribos“, – Eltai antradienį teigė S. Kairys.

„Manau, kad taip (elgtis – ELTA) nėra teisinga, ypač, kai rinkimai ant nosies ir bandoma tam tikrus aspektus susidėlioti“, – pažymėjo ministras.

Jis taip pat atkreipė dėmesį, kad demokratinėje valstybėje galiojančios tvarkos nepaisymas rodo nepagarbą ne tik šaliai, bet ir istorinei asmenybei, kurios atminimą siekiama įamžinti nelegaliais būdais.

„Kai kalbame apie įamžinimą, yra tam tikros tvarkos ir būtų pagarbu jų laikytis. Kitaip mes ir tos asmenybės negerbiame, kurią norime gerbti, jei nekreipiame dėmesio į kelią, kaip tie įamžinimo ženklai turi būti realizuojami“, – sakė S. Kairys.

„Kalbame ne tik apie Škirpą – yra daug iniciatyvų vienaip ar kitaip kažką įamžinti. Tai visi tie dalykai (...) turėtų subręsti visuomenėje ir būti įvykdomi pagal taisykles“, – pabrėžė ministras.

ELTA primena, kad sekmadienį po pietų „Grindos“ darbuotojai su policijos palyda atvyko nukabinti penktadienį, 1941 metų Birželio sukilimo išvakarėse, su savivaldybe nesuderintos ir ant Lietuvos apeliacinio teismo rūmų pakabintos kontraversiškai vertinamo pulkininko K. Škirpos atminimo lentos.

Taip, demokratijoje yra nuomonių raiškos įvairovė, bet šis poelgis yra ant provokavimo ribos.

Ši atminimo lenta buvo pakabinta Nacionalinio susivienijimo iniciatyva.

Generolo atminimo stojus ginti kelioms dešimtims protestuotojų, pareigūnams juos nuo memorialo teko patraukti jėga. Galiausiai lenta buvo nukabinta, trys pareigūnų nurodymų nevykdę asmenys buvo sulaikyti.

Kaip Eltai teigė Vilniaus savivaldybės tarybos narė Kamilė Šeraitė-Gogelienė, K. Škirpos atminimo lenta visuomenėje kurstė neapykantą. Politikės teigimu, Istorinės atminties komisija dėl K. Škirpos asmenybės vertinimo kreipėsi į Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centrą (LGGRTC), tačiau išvados iki šiol nėra gavę.

Anksčiau pateiktose LGGRTC išvadose dėl K. Škirpos įvertinamas svarbus jo indėlis priešinantis sovietų okupaciniam režimui, tačiau pabrėžiama, jog 1940–1941 metais jo veikloje „būta ir antisemitizmo apraiškų“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ALGIS

ALGIS portretas
Kuo rementis , vadovaujantis buvo priimta nuostata ''LIETUVA BE ŽYDŲ''

ALGIRDAS.

ALGIRDAS. portretas
K.ŠKIRPA GYVENO LIETUVOJE , BUVO PATEIGŪNAS , TAD IR TARNAVO L I E T U V A I , o jeigu žydai darė kažką negero Lietuvai , tai matomai pareigūnas K.ŠKIRPA atatinkamai ir įvertino juos . KODĖL NIEKAS NIEKUR NEPAAIŠKINA DĖL KO ŽYDAI BUVO SKRIAUDŽIAMI DAUGELYJE PASAULIO ŠALIŲ , NEI PATYS ŽYDAI , NEI JŲ SKRIAUDIKAI .

Argi ne taip?

Argi ne taip? portretas
Kai perėjas ir siuoliukus dažo vaivorykštės spalvom- tai legalu, o kai žymų karvedį nori žmonės pagerbti,jau nusikaltimas (manau per tris metus galėjo būti gautas atsakymas į prašymą). Noreika ir Škirpa gal kai kam ir prieštaringos asmenybės, kaip ir kam Brazauskas, Paleckiai, ir kiti buvę komunistai, dabar tituluojami nepriklausomybės akto signatarais.
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių