Kultūros sostinės viešbučiai ir kavinės turistų nesulaukia

Dainų šventė, Tūkstantmečio minėjimo, kultūros sostinės renginiai. Kada, jei ne dabar, turistai turėtų plūsti į Vilnių ir gaivinti viešbučių ir kavinių verslą. Tačiau verslininkai nedžiūgauja – klientų antplūdžio nėra.

Atšaukia viešbučių užsakymus

"Pasakysiu atvirai – liepą tragiškas vaizdas. Nežinau, kur turistai gyvena ir kur valgo, bet pagyvėjimo visai nejaučiame. Pernai tokiu metu turėjome tiek klientų, kad nereikėjo daryti jokių nuolaidų. Šiemet skambinau įvairioms turizmo agentūroms, su kuriomis bendradarbiaujame, siūliau didžiules nuolaidas, bet niekas neturi ką pasiūlyti. Vienoje agentūroje netgi sakė planuojantys visi kuriam laikui išeiti atostogų. Buvo žmonių, užsisakiusių kambarius viešbučiuose, jei nuspręstų atvykti, tačiau daugelis jų atšaukė užsakymus. Turizmas Lietuvoje miršta", – liūdną faktą konstatavo viešbučio "Atrium" direktorius Tomas Kuoras.

Pradžiuginti negalėjo ir Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Evalda Šiškauskienė. "Skaičiavome, kad per Dainų šventę viešbučių užsakymų padaugės vos 10 proc. Taip, atvyksta apie 40 tūkst. žmonių, skaičiai įspūdingi, bet daugelis jų nakvoja pas gimines, bendrabučiuose, ne viešbučiuose", – apgailestavo ji.

Viešbučius šiek tiek gelbsti įvairios mieste vykstančios konferencijos, tačiau jų nėra pakankamai. "Praėjusį savaitgalį jutome šiokį tokį pagyvėjimą, nes vyko pasaulio lietuvių sporto žaidynės, pirmadienį prasidėjo Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos parlamentinės asamblėjos sesija. Jei tokie renginiai vyktų du tris kartus per mėnesį – būtų puiku, bet niekas to neskatina, dėl to ir miršta turizmo sektorius", – kalbėjo E.Šiškauskienė.

Kavinės antplūdžio nepajuto

Senamiesčio gatvėse turistų savaitgalį išties netrūko. Vien į pasaulio lietuvių sporto žaidynes buvo atvykę daugiau nei 700 išeivijos lietuvių. Tačiau kavinių savininkai tik gūžčioja pečiais – ypatingo pagyvėjimo jie nepastebėjo. Netgi atvirkščiai. "Žinoma, turistų prie Aušros vartų niekada netrūksta, tačiau savaitgalį jų nebuvo daugiau nei įprasta. Tikimės, kad per Dainų šventę bus daugiau žmonių", – vylėsi "Gusto blyninės" komercijos direktorė Lina Morauskienė.

Kavinės "Pilies menė" vadovė Ramunė Giknienė žadėjo, kad Dainų šventės dienomis kavinėje dirbs daugiau žmonių ir, jei tik reikės, bus prailgintas kavinės darbo laikas, tačiau kol kas to nereikia. "Savaitgalį apyvartos padidėjimo nepastebėjome. Tačiau pirmadienį kavinėje nuo ryto rinkosi užsieniečiai, pietavo, tikimės, kad vėliau jų bus dar daugiau", – sakė ji.

Vilniaus turizmo informacijos centro direktorė Jolanta Beniulienė stebėjosi tuo, kad kavinės ir viešbučiai skundžiasi mažu klientų skaičiumi. "Mes turistų pagausėjimą pastebėjome jau gegužės pabaigoje, jų tikrai daug. Dabar turistai dažniausiai iš anksto susiplanuoja, internete randa, kur gyvens ir ką pamatys, todėl apie viešbučius jau atvažiavę teiraujasi retai. Galbūt jie ieško pigesnių vietų apsigyventi ir pavalgyti, todėl neina į viešbučius?" – svarstė ji.

Tiesa, kai kuriose kavinėse ar restoranuose žmonių netrūksta bet kokiu metų laiku. "Pilies kepyklėlė", "Užupio kavinė", restoranas "Tores" – į šias vietas, dažnai atlydėti vietos gyventojų, įvairiausių tautybių turistai renkasi visus metus.

Ar pakaks darbuotojų?

"Turistų praėjusį savaitgalį jau tikrai buvo daugiau, tai ypač buvo juntama kavinėse Didžiojoje gatvėje ir Gedimino prospekte. Tačiau daugelis vilniečių gaudė gerą orą ir išvažiavo iš miesto, todėl bendras klientų skaičius buvo panašus kaip įprastai", – sakė "Coffee Inn" bendraturtis Nidas Kiuberis.

Pasak N.Kiuberio, daugeliui turistų, atvykstančių iš Vakarų šalių, kavos namai tiesiog įaugę į kraują, todėl šie juose lankosi ir atvykę į Lietuvą. Tačiau prieš Tūkstantmečio šventes kavinėse imtis kokių nors pokyčių ar didinti pajėgumo "Coffee Inn" neketina. "Turime espreso kavos, kurios dažniausiai užsisako turistai, ir turime gana didelę komandą, pasiruošusią priimti visus svečius, esame pasiruošę", – šypsojosi jis.

Kitos kalbintos kavinės veiklos įpročių dėl švenčių keisti taip pat neketina. Tačiau kalbėdama apie prasidedančią Dainų šventę E.Šiškauskienė įžvelgė ne tik galimybes, bet ir galinčius kilti sunkumus.

"Jau girdėjome pretenzijų, kad trūko dirbančių kavinių ir restoranų per projekto "Tebūnie naktis!" renginius. Bet ar kas susimąstė, kad tokių renginių yra vos keli, o restoranai jau atleido apie 20 proc. darbuotojų. Tiesiog nėra kam dirbti. Dėl to ir kovojame dėl mažesnio pridėtinės vertės mokesčio, kad galėtume ne žmones atleisti, o mažinti maisto kainas", – kalbėjo ji.



NAUJAUSI KOMENTARAI

wytkas

wytkas portretas
kokia cia europos kulturos sostine gal tiksliau butu europos uzkampis!!!

Klaipėdietė

Klaipėdietė portretas
Jeigu aš išgirsčiau ,kad tokios šventės metu užgesins sviesa ir kitaip protestuos irgi paieškočiau kur gyventi kitur.Manau svečias neturi būti žaidimų įkaitas.o kad pas vsus sunkūs laikai tai tiesa, todėl nereikia norėti išskirtinių sąlygų.

Turistai

Turistai portretas
dabar taupo,ne tik Lietuvoje krize,daug turistu jau renkasi poilsi savo salyse.Tai kad nereikia cia verkti.
VISI KOMENTARAI 3

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių