- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Artėjant didžiosioms metų šventėms lietuviai iš anksto ruošiasi ne tik tradicinei Kūčių vakarienei, bet ir Kalėdų dienos pietums. Šios dienos pagrindiniam patiekalui vis dažniau renkamasi paukštiena – višta ar antis. Tiesa, Lietuvos gyventojų skoniai ir poreikiai kasmet keičiasi.
„Jei 2016 metų gruodį šviežių ančių parduota net keliais tūkstančiais daugiau nei šviežių viščiukų, tai nuo 2017-ųjų santykis pasikeitė, o pernai šviežių viščiukų parduota net du kartus daugiau nei ančių. Šiais metais tendencijos vėl kitokios: iki gruodžio vidurio ančių paklausa buvo didesnė. Tam didelę įtaką turėjo į parduotuvių lentynas grįžusios šviežios antys su kaklu, vien jų pirmosiomis gruodžio savaitėmis buvo nupirkta daugiau nei 20 tūkstančių vienetų“, – „Maximos“ pirkėjų įpročius aptaria prekybos tinklo komercijos direktorė Vilma Drulienė.
Ji priduria, kad pirkėjai ypač vertina vietinių gamintojų produkciją ir tiek viščiukus, tiek antį pirmiausia renkasi šviežią, o ne šaldytą – šviežių paukščių kasmet parduodama nuo kelių iki keliolikos kartų daugiau nei šaldytų. Beje, tais atvejais, kai perkama šaldyta paukštiena, pirmenybė teikiama antims, o populiariausios – šaldytos lietuviškos ir vokiškos antys. Pastarųjų pardavimai pernai augo labiausiai, apie du kartus.
Pasak „Maximos“ maisto gamybos eksperto Aido Polenino, pagrindinio Kalėdų patiekalo pasirinkimą lemia įvairūs faktoriai, pradedant skoniu ir žmonių pageidavimais, baigiant svečių skaičiumi.
„Ančiukas tradiciškai sveria apie 2–3 kg, jo užtenka maždaug 4–6 asmenims, tuo metu vištų pasirinkimas platesnis – nuo 1,5 kg viščiukų iki 3–4 kg kaimiškų vištų. Tais atvejais, kai susirenka itin gausi artimųjų ir draugų kompanija, pasirinkimai keli – vienu metu kepti kelis paukščius, arba išsirinkti vieną itin didelį. Pavyzdžiui, kalakutą: jie sveria mažiausiai 4–5 kilogramus, o kartais ir visus 10 kilogramų, taigi tokiu galima pamaitinti ir keliolika svečių“, – skaičiuoja A. Poleninas.
Anot jo, tiek ančiai, tiek vištai paruošti ypatingų žinių ir gebėjimų nereikia, o ir su prieskoniais persistengti neverta – paukštieną užtenka pagardinti druska, pipirais, čiobreliais, česnaku, kmynais, tinka ir citrina, rozmarinai. Jei norite sultingesnės mėsos, įdarykite obuolių ar citrusinių vaisių griežinėliais.
Kepimo procesas taip pat panašus. Kad mėsa neišdžiūtų, kepkite žemesnėje, maždaug 160 laipsnių temperatūroje. Kepimo laikas priklauso nuo vištos ar anties svorio, standartiškai 2–3 kg paukštis kepa 1,5–2,5 valandos. Kepimo metu kelis kartus mėsą galite aplieti išsiskyrusiomis sultimis, taip odelė neperkeps, mėsa bus sultinga. Jei abejojate, ar iškepė, įsmeikite peilį: rausvos sultys reiškia, kad dar reikia kepti, bespalvės – galite kviesti namiškius prie stalo. Beje, jei likus 15 minučių kilstelsite orkaitės temperatūrą, paukštis lengvai apskrus, jo odelė taps traški.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
VERT: ESO turi tikslinti reguliuojamai veiklai naudojamo turto apskaitą
Valstybės valdomos „Ignitis grupės“ elektros skirstymo įmonė „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) turėtų tobulinti reguliuojamos veikloms naudojamo turto apskaitą, kadangi ne iki galo įgyvendino reikalavimus turto ir nusidėv...
-
Lietuvos pareigūnai derybas su „Rheinmetall“ siekia užbaigti dar šioje kadencijoje
Galutinai derybas su amunicijos gamyklą Radviliškio rajone besirengiančia statyti Vokietijos gynybos pramonės milžine „Rheinmetall“ Lietuvos pareigūnai siekia užbaigti dar šioje Vyriausybės kadencijoje. ...
-
Šaltasis sezonas jau čia pat – ką reikia žinoti ruošiantis kelionei svetur?
Lietuvoje subjurus orams, vis dažniau akys krypsta į atostogų šiltuose kraštuose pasiūlymus. Planuoti atostogas rekomenduoja ir farmacininkai: tamsusis periodas gali sukelti nuovargį, prastą nuotaiką ir net sezoninę depresiją, nes žmon...
-
G. Palucko „Emus“ sako, kad laikosi „nulinės Kinijos politikos“
Socialdemokratų kandidato į premjerus Gintauto Palucko kontroliuojama buitinės technikos, elektros ir elektronikos prietaisų gamybos įmonė „Emus“ tikina, kad laikosi „nulinės Kinijos politikos“, tačiau iš šios &sca...
-
„Via Lietuva“ auditas: kelių statybos darbai nebuvo planuoti skaidriai2
Didžioji dalis viešojo pirkimo sutarčių dėl valstybinės reikšmės kelių „Via Lietuva“ statybos darbų atlikimo vėlavo, be to, statybos darbai nebuvo nuosekliai ir skaidriai suplanuoti, darbams 2021–2026 metais numatytas i...
-
Draudikai: dėl audros savaitgalį gyventojai patyrė daugiau nei 300 tūkst. eurų žalą
Dėl audros Vėlinių savaitgalį draudimo bendrovių klientai patyrė daugiau nei 300 tūkst. eurų žalą, sako draudikai. ...
-
Jaukumą namuose kuriantis apšvietimas: ką svarbu žinoti?2
Įsibėgėjant rudeniui ir ilgėjant vakarams, namuose norisi daugiau jaukumo. Jį sukurti gali padėti ne tik vilnonis pledas, karštos arbatos puodelis ar obuoliais kvepiantis pyragas – tinkamai parinktas apšvietimas namus užpildys &scaro...
-
Kauno RATC pristato pavojingų atliekų rūšiavimo vadovą gyventojams
Senų baterijų, pasibaigusio galiojimo vaistų, chemikalų likučių (valiklių, dažų, lako, trąšų, automobilių priežiūros priemonių) galime rasti kiekvieno iš mūsų namuose. Tokios atliekos yra pavojingosios. Netinkamai pa&scaron...
-
VPT ėmėsi skundo dėl netinkamo „Foxpay“ įkainių vertinimo, apsispręs iki lapkričio pabaigos
Valstybės skaitmeninių sprendimų agentūrai (VSSA) apskundus Viešųjų pirkimų tarnybos (VPT) išvadą, kad, pirkimus laimėjusiam institucijų mokėjimų tarpininkui „Foxpay“ nustačius netinkamą kainodarą, išaugusius pas...
-
VSSA už 9 mln. eurų ketina įsigyti tris viešosios debesijos platformas1
Valstybės skaitmeninių sprendimų agentūra (VSSA, buvęs Informacinės visuomenės plėtros komitetas) planuoja įsigyti trijų, viena nuo kitos nepriklausančių, viešosios debesijos platformų paslaugas. ...