- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Dažnai ekologiškumą siejame su švara ir tvarumu, t. y., tuo, kas yra iš gamtos. Tačiau ekologiško ūkio „Du Medu“ vadovas Vytautas Račickas teigia, jog iš tiesų ekologiškas maistas turi daug platesnę vertę: „Eko produktai nėra mirę – jie gyvybingi, turintys didžiulę vertę. Jei, tarkim, ekologiškai užaugintą česnaką ar kruopas pamerksite į vandenį – jie sudygs, priešingai, nei chemija apdoroti produktai. O kai vartojate gyvą maisto produktą, keičiasi ir jūsų žarnyno mikroflora, maistas yra daug lengviau virškinamas.“
Ekologiškumas – šeimos kraujyje
Ekologiškumo koncepciją Vytautas paveldėjo iš savo tėvų, pradėjusių ūkininkauti maždaug prieš trisdešimt metų. Prienų rajone gavę žemės sklypą Račickai iš karto suprato, kad žmogui reikia ekologiškų produktų – tvarių, švarių, estetiškai supakuotų. „Tėvai visą gyvenimą taip ūkininkavo. Tą turbūt natūraliai perėmiau ir aš. Man visada buvo svarbu kuo trumpesnė grandinė tarp ūkininko ir vartotojo. Užaugintus kviečius ir rugius malame, tada kepame duoną ir patys stengiamės parduoti. Žinoma, pati trumpiausia grandinė – kai ant stalo atsineši „daržą“ ir valgai“, – šyptelėjo V. Račickas.
Visa jo vadovaujamos įmonės produkcija yra ekologiška, žymima Europos Sąjungos ekologinės gamybos logotipu bei Lietuvos Respublikos ekologiškumo ženklu „Ekologinis žemės ūkis“. Ekologišką produkciją sertifikuoja nepriklausoma sertifikavimo įstaiga „Ekoagros“, kuri išduoda specialų sertifikatą.
Visi „Du Medu“ produktai yra auginami be pesticidų, yra nemodifikuoti ir jokios pagalbinės cheminės priemonės gamybos metu nėra naudojamos. „Augalą galima apsaugoti ir kitais būdais – naudojame tik natūralias trąšas. Žinoma, dėl to derlius nėra itin gausus, be to, žemę reikia daug kartų išdirbti, kad gautum norimą rezultatą. Tačiau ekologijoje reikia kantrybės!“ – kalbėjo Prienų rajono ūkininkas.
Man visada buvo svarbu kuo trumpesnė grandinė tarp ūkininko ir vartotojo. Užaugintus kviečius ir rugius malame, tada kepame duoną ir patys stengiamės parduoti.
Duona – vienas populiariausių produktų darželiuose
Didžiausią ūkio dalį užima rugiai ir kviečiai. Iš jų kepama ne tik ekologiška duona (ir bemielė, ir su raugu), bet ir įvairūs kepiniai: sviestainiai su natūraliu sviestu, sveikos sudėties sausuoliai, ekologiškas šakotis, tortai ir kt.
Be to, čia auginami ir obuoliai, serbentai, šilauogės, kuriomis neretai gardinami sveikuoliški desertai. Dviejų hektarų plote puikuojasi aliejiniai moliūgai, kuriuos ūkininkas pasirinko auginti daugiausiai dėl jų unikalių sėklų – jos yra belukštės ir dėl savo didžiulės maistinės vertės neretai priskiriamos maisto papildų kategorijai.
Jau kelerius metus ekologiški ūkio produktai yra tiekiami ikimokyklinio ugdymo įstaigoms visoje Lietuvoje. Bene populiariausia yra duona. „Turbūt keista girdėti, kad vaikai pasimėgaudami valgo duoną. Mat dažnas suaugęs, prisiminęs savo vaikystę, nelabai ją mėgo, ypač darželyje ar mokykloje. Bet mūsų duoną vaikai labai noriai valgo – ją patys pristatome kaskart šviežią. Aišku, laukia ir ekologiškų sausainių“, – pasidžiaugė V. Račickas.
Eko produktus renkasi sąmoningas pirkėjas
Dalis „Du Medu“ ekologiškų produktų keliauja į įvairias parduotuves visoje Lietuvoje, pavyzdžiui, prekybos centrus „Maxima“, visgi didžioji asortimento dalis siūloma mobiliuosiuose ūkininkų turgeliuose, esančių prie prekybos centrų „Akropolis“ Kaune, Vilniuje, Klaipėdoje, Šiauliuose, kur patys ūkininkai prekiauja tiesiai iš savo ūkių atvežtomis įvairiomis šviežiomis daržovėmis, vaisiais, pieno produktais, mėsa, medumi ir dar daug kuo.
Šių mobilių turgelių idėją prieš daugiau nei dešimtmetį išplėtojo žemės ūkio kooperatyvas „Lietuviško ūkio kokybė“. Pasak jo vadovo Mindaugo Maciulevičiaus, norėta kaip galima daugiau sutrumpinti natūralių, sveikesnių produktų kelią nuo ūkio iki vartotojo stalo, taip užtikrinant ir tiekiamo maisto šviežumą. Visą šių mobilių turgelių sąrašą galima rasti interneto tinklalapyje www.mobilusturgelis.lt.
Paklaustas, ar šiuolaikinis Lietuvos gyventojas noriai ieško ekologiškos produkcijos, ūkininkas V. Račickas teigia matantis teigiamų pokyčių: „Dalis mūsų pirkėjų – nėščios moterys, kurios pradeda rūpintis savo augančios šeimos sveikata ir gerove. Kita dalis vartotojų – įvairių negalavimų ir ligų išvarginti asmenys, tačiau daugiau nei 50 proc. mūsų klientų pripažįsta besirenkantis ekologiškus produktus vien todėl, kad yra skanu.“
Ekologija, tvara ir švara yra pagrįstas ne tik V. Račicko ūkis, bet ir gyvenimo būdas. Jau dešimt metų šeima naudojasi taip vadinama „žaliąja energija“, t. y. atsinaujinančiais elektros šaltiniais (vėjo ir saulės). Produktai į prekybvietes yra išvežiojami elektromobiliais. „Pas klientus atvažiuojame ne tik su švaria produkcija, bet ir neteršdami oro, kuriuo visi kvėpuojame. Tai mūsų gyvenimo esmė“, – pabrėžė ūkininkas.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Lietuvos bankas panaikino „Foxpay“ licenciją
Lietuvos bankas (LB) už šiurkščius ir nuolatinius pažeidimus panaikino teisėsaugos akiratyje atsidūrusios Ievos Trinkūnaitės valdomos finansinių technologijų bendrovės „Foxpay“ licenciją, penktadienį paskelbė bankas. ...
-
Savivaldybė leido atnaujinti dalį gatvių šalia būsimo Vingio „Akropolio“
Šalia planuojamo naujo prekybos ir pramogų centro „Akropolis Vingis“ Vilniuje bus atnaujintos ir įrengtos naujos gatvės. ...
-
Šiandienio medicinos darbuotojo portretas: išskyrė 5 įgūdžius, reikalingus sveikatos priežiūros spec
Darbuotojams, norintiems sėkmingai įsitvirtinti darbo rinkoje, neretai tik profesinių žinių jau nepakanka. Tai rodo ir pernai Pasaulio ekonomikos forumo išskirti dešimt darbuotojams reikalingiausių įgūdžių, tarp kurių reikšming...
-
Į Sosnovecą vilioja ir architektūra, ir sportas
Dažnai Lenkija siejama daugiausia su vieta, kur vykstama apsipirkti. Tačiau šioje šalyje yra labai daug vietų, kurias verta aplankyti dėl visiškai kitų priežasčių. Vienas tokių paslėptų perlų yra Sosnovecas (Sosnowiec) – ...
-
Prestižinės UNESCO premijos „Moterims moksle“ laureatė: mokslas tuo ir žavus – jis pilnas netikėtumų4
Lapkričio 12 d. Vilniuje, Lietuvos mokslų akademijos (LMA) Didžiojoje konferencijų salėje įteikti diplomai UNESCO Baltijos šalių stipendijų konkurso „Moterims moksle“ laureatėms. ...
-
Verslo mentorystė: kaip noro tobulėti ir patirties sąjunga padeda verslams augti?1
Plėtojant verslą neišvengiamai kyla daugybė iššūkių. Juos įveikti gerokai lengviau turint patirtimi ir patarimais pasidalinti galinčius mentorius. Tai viena iš jau dešimtmetį gyvuojančios ir daugiau nei 150 mentori...
-
„Ignitis renewables“ pristatė jūrinio vėjo parko galimybes Lietuvos laivų savininkams2
Tarptautinės žaliosios energetikos bendrovės „Ignitis renewables“ vystomas jūrinio vėjo elektrinių parko projektas „Curonian Nord“ aplink save buria plačią verslų ekosistemą. Per Klaipėdoje surengtą susitikimą su laivų sav...
-
„LTG Link“ atskleidė, kada atnaujins traukinių maršrutą tarp Vilniaus ir Daugpilio1
Baigus geležinkelio remonto darbus Latvijoje kitą pavasarį gali būti atnaujintas keleivinių traukinių maršrutas tarp Vilniaus ir Daugpilio, skelbia keleivių vežimo geležinkeliais bendrovė „LTG Link“. ...
-
M. Švaikauskas: leidus tiesti tinklus šalia kelių, už jų iškėlimą neturėtų mokėti valstybė1
Valstybinius kelius valdančiai įmonei „Via Lietuva“ dėl įstrigusio „Teltonikos“ lustų gamyklos Vilniuje projekto pasiūlius leisti strateginiams valstybės projektams inžinerinius tinklus tiesti kelių apsaugos zonoje, bendrovės ...
-
„Vičiūnų grupė“ paprastina kai kurių įmonių valdymą
Kauno mero Visvaldo Matijošaičio ir Liudo Skieraus valdoma viena didžiausių Lietuvos maisto gamintojų „Vičiūnų grupė“ paprastina valdymą keisdama kai kurių įmonių akcininkų struktūrą. ...