E. Gentvilas: liberalai nepritars savivaldos pajamų iš GPM skyrimui gynybai

Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas sako, kad liberalai nepritars siūlymui gynybai skirti dalį savivaldybėms tenkančio gyventojų pajamų mokesčio (GPM).

Jo teigimu, frakcija pritars tik siūlymui 25 mln. eurų iš savivaldos GPM įplaukų skirti civilinei saugai.

„Šiandien šioje stadijoje tikrai nepritarsime tam pasiūlymui ir siūlysime nenubausti savivaldybių, neatimti iš jų finansinių resursų, paliekant tai, kas sutarta, – 25 mln. eurų savivaldybių biudžetų lėšų turi būti naudojama priebėgoms, civilinės saugos slėptuvių įrengimui, bet ne daugiau“, – antradienį Seime žurnalistams sakė E. Gentvilas.

Pasak jo, Biudžeto ir finansų komitete pirmadienį pasiūlius mažinti pajamas iš akcizų alkoholiui ir tabakui atsirastų 60 mln. eurų „skylė“, o šias lėšas siūloma paimti iš savivaldybių.

„Pagrindinė žinutė, kuri buvo mūsų tarybos sprendimu pateikta partneriams, kad mes niekada nepritarsime papildomų lėšų paėmimui iš savivaldybių. Deja, vakar (pirmadienį – BNS) Biudžeto ir finansų komitete taip ir atsitiko – mažinant pajamas iš akcizų alkoholiui ir tabako gaminiams atsiranda 60 mln. eurų skylė, kuri užkemšama paimant lėšas iš savivaldybių“, – teigė parlamentaras.

Skirti dalį savivaldybėms tenkančio GPM gynybai pasiūlė valdančiosios koalicijos partnerė Laisvės partija.

E. Gentvilo teigimu, didieji koalicijos partneriai konservatoriai neatsižvelgė į liberalų poziciją.

„Visa kita galima diskutuoti, bet niekaip nesuprantame, kodėl buvo prašoma mūsų pozicijos. Mes ją pasakėme ir štai vis tiek einama priešingai nei pasakėme. Tikrai nebuvome irzlūs ir priekabūs partneriai, pasakėme aiškiai – savivaldybių biudžetų papildomų lėšų nenorime, kad būtų paimama“, – sakė E. Gentvilas.

E. Gentvilas, be to, sakė, kad liberalai palaiko siūlymą vienu punktu didinti pelno mokestį, tačiau atmetė socialdemokratų iniciatyvą verslo pelno apmokestinimą didinti 3 proc. punktais.

Anot jo, reikėtų svarstyti ir didesnį žemdirbių kuro akcizų apmokestinimą, kadangi „anksčiau ar vėliau turėsime tą daryti“, nes Lietuva, nevykdydama europinių įsipareigojimų, 2027-aisiais gali gauti 0,5 mlrd. eurų baudą.

„Kada daugiau išspręsti klausimą jei ne dabar“, – sakė parlamentaras.

„Vardan Lietuvos“ palaikys pelno mokesčio, akcizų tabakui ir alkoholiui didinimą

Opozicinės Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ seniūnas Saulius Skvernelis sakė, kad frakcija palaikys pelno mokesčio didinimą vienu proc. punktu, taip pat akcizų alkoholiui ir tabakui kėlimą.

Jis sakė, kad teikti gynybos fondo finansavimo paketo paskutinėmis Seimo sesijos savaitėmis nereikėtų, jei valdantieji šioje kadencijoje būtų įgyvendinę mokesčių reformą.

„Jeigu būtų padaryta laiku mokesčių reforma, šiandien mes nekalbėtume apie šiuos klausimus, bet kadangi ketverius metus nepadarė to, ką turėjo padaryti, o dabar paskutinėmis dienomis bando, likus savaitei iki sesijos pabaigos, kažkaip parankioti iš kažkur. Rimti klausimai taip nėra sprendžiami“, – kalbėjo S. Skvernelis.

Parlamentas antradienį dviem atskirais klausimais svarsto mokesčių padidinimus, kurie leis padidinti šalies gynybos finansavimą iki 3 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP).

Gynybos paketą sudaro Valstybės gynybos fondo, Pelno, Gyventojų pajamų mokesčių, Akcizų ir kelių kitų įstatymų pataisos. Vyriausybė Seimo prašo paketą svarstyti skubos tvarka. Į jį įtrauktomis Savivaldybių biudžetų pajamų nustatymo metodikos įstatymo pataisomis siūloma 25 mln. eurų iš savivaldybėms tenkančios GPM dalies kasmet iki 2030 metų skirti civilinei saugai.

Parlamentarai imsis Biudžeto ir finansų komiteto paramos sulaukusių Vyriausybės siūlymų nuo 15 iki 16 proc. padidinti pelno mokestį, nuo 5 iki 6 proc. – mažų įmonių lengvatinį pelno mokestį, papildomai didinti alkoholio ir tabako akcizus.


Šiame straipsnyje: GMPgynybaSavivalda

NAUJAUSI KOMENTARAI

Aš sužavėtas

Aš sužavėtas portretas
bjaurus ir chamiškas diedas

Vistiek negelbės.

Vistiek negelbės. portretas
Negelbės jūsų teistos ir nubaustos už korupciją partijos net toks konservatnykams, o tuo labjau rinkėlams, netinkantis gestas dėl pinigų skyrimo nereikalngai gynybai. Lėksit von iš valdžios kaip velnias iš butelio Jau ir taip per 30 metu sudirbot Lietuvą kur galėjot ir kaip galėjot...Kad mes taip šūdinai politiškai ir ekonomiškai gyvenam visų pirma kalti jūs - liberalai tiek metų kartu su kitom dviem ,,amžinom'' partijom valdę mūsų Valstybę
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių