A. Butkevičius: rytoj bus apsipręsta dėl bendros Baltijos šalių įmonės

Premjeras Algirdas Butkevičius teigia, jog trečiadienį Vyriausybė apsispręs, ar dėl Visagino jėgainės statybų bus kuriama bendra Baltijos valstybių bendrovė, ar šį darbą galėtų atlikti jau veikianti įmonė Visagino atominė elektrinė (VAE).

„Vyriausybės posėdyje dar turi būti pateikta galutinė informacija, galutinis energetikos ministro pasiūlymas dėl tokios bendrovės reikalingumo ir tikslingumo. Nes kyla klausimas - mes turime VAE bendrovę, tai yra netgi pasiūlyta, kad šitą funkciją ta pati bendrovė gali ir atlikti“, - interviu LRT radijui sakė premjeras.

A. Butkevičiaus teigimu, sprendimas turėtų būti priimtas Vyriausybės posėdyje trečiadienį.

Premjeras sakė, kad šią savaitę turėtų įvykti Baltijos šalių energetikos ministrų susitikimas dėl VAE projekto.

„Tikriausiai bus aiškiau po ministrų susitikimo, koks bus tolimesnis kelias“, - sakė ministras pirmininkas.

A. Butkevičius dar kartą pakartojo, kad ankstesnės - konservatoriaus Andriaus Kubiliaus vadovautos Vyriausybės parengtame VAE projekte latviai ir estai nematė ekonominio atsipirkimo.

Praėjusią savaitę Vyriausybės svarstytas, bet nepriimtas nutarimo projektas numatė, jog energetikos ministras Jaroslavas Neverovičius iki liepos 1 dienos turi įvertinti, ar VAE projektas yra priimtinas potencialiems investuotojams ir parengti veiksmų planą. Pats sprendimas dėl VAE projekto tęstinumo, kaip siūlyta, turėtų būti priimtas iki spalio 1 dienos.

Be to, siūlyta įpareigoti J. Neverovičių iki gegužės 12 dienos pateikti Nacionalinės energetinės nepriklausomybės strategijos atnaujinimo gaires, įtraukiant biokuro ir kitų atsinaujinančių energijos šaltinių panaudojimą šilumos ūkyje.

Premjero A. Butkevičiaus Vyriausybės sudarytai darbo grupei pareiškus, kad atominės elektrinės statyba Lietuvai yra per brangi, o jos gaminamos elektros kaina gali būti nekonkurencinga, valdžia teigia, jog projektas būtų tęsiamas tik pagerinus sąlygas, dėl kurių bus deramasi su Latvijos ir Estijos energetikos įmonėmis bei Japonijos korporacija „Hitachi“.

Ministras pirmininkas su kaimyninių šalių premjerais VAE projekto ateitį jis ketina aptarti gegužės 30 dieną Rygoje.

Japonijos bendrovė „Hitachi“ strateginiu investuotoju į atominės elektrinės projektą buvo pasirinkta 2011 metų vasarą. Pagal ankstesnės Lietuvos vyriausybės parengtą planą, bendradarbiaujant su „Hitachi“, Latvija ir Estija, Visagine būtų statomas 1380 megavatų galingumo reaktorius.

Tačiau pernai spalį įvykęs patariamasis referendumas ir Seimo rinkimai įnešė neaiškumo, ar projektas bus tęsiamas. Naujoji Algirdo Butkevičiaus Vyriausybė apie projektą yra kalbėjusi prieštaringai ir dabar teigia, kad elektrinė galėtų būti statoma išsiderėjus geresnių sąlygų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

TAIP

TAIP portretas
Tai reiškia, kad statysime atominę, nežiūrint į bambalinių patariamąjį referendumą.

a

a portretas
tegyvuoja LEO LT.Butkevičius šaunuolis tesia Kubiliaus darbus.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių