Olimpiniai lietuvių debiutai – ant vandens ir rūmų parke

Paryžiaus olimpiadoje – Lietuvos sportininkų debiutai: prie burlentininko Ryčio Jasiūno prisijungė raitelė, trys plaukikai ir keturi krepšininkai.

Vėjo deficitas

R. Jasiūnas burlenčių „iQFoil“ varžybose Marselyje startavo vėliau, nei buvo suplanuota.

Liepos 28-ąją buriuotojai praleido ant kranto, nes organizatoriai lenktynes atidėjo dėl per silpno vėjo.

29 d. sąlygos jau buvo patenkinamos, bet pavyko surengti tik vieną iš numatytų keturių plaukimų. Lietuvis tarp 24 dalyvių buvo šešioliktas. Sėkmingiausiai pasirodė prancūzas Nicolas Goyardas. Dvyliktą vietą užėmė lenkas Pawelas Tarnowskis.

„Rezultatas nėra puikus, bet ir ne prastas, vidutiniškas. Svarbiausia, kad nesusidūriau su niekuo, jokių protestų nesulaukiau“, – sakė R. Jasiūnas. – Pagrindinės pamokos – reikia pasitikėti savimi, veržliai startuoti.“

Tądien buvo surengtas ir antras plaukimas, tačiau, vėjui vėl nurimus, lenktynės buvo nutrauktos.

Planuojama, kad iš viso įvyks devyniolika plaukimų. Dešimt stipriausių burlentininkų toliau varžysis dėl medalių: užėmęs pirmą vietą iškart pateks į finalą, 2–3 vietas – į pusfinalį, o dar septyni – į ketvirtfinalį.

Jodinėjo Versalyje

Versalio rūmų parke rengiamose dailiojo jojimo varžybose jėgas išmėgino Justina Vanagaitė su žirgu Nababas.

Lietuvė savo grupėje surinko 69,208 proc. taškų ir tarp dešimties dalyvių užėmė šeštą vietą.

Rezultatas: J. Vanagaitė su žirgu Nababu savo grupėje tarp dešimties dalyvių užėmė šeštą vietą. K. Štreimikio / LTOK nuotr.

Iškart į finalą pateko danė Nanna Merralda Skodborg su Zepteriu (78,028 proc. tšk.) ir olandė Dinja van Liere su Hermesu (77,764 proc. tšk.).

Kuo mažiau ruošiuosi, tuo greičiau plaukiu, o dirbdamas iki nualpimo – atvirkščiai.

Šešiose grupėse varžosi 60 olimpiečių. Užėmusioms 1–2 vietas įteikiami kelialapiai į finalą, dar šešios pateks pagal geriausius rezultatus.

D. Rapšys – apie keistenybes

Plaukikas Danas Rapšys savo pagrindinės rungties – 200 m laisvuoju stiliumi – finale užėmė penktą vietą (1 min. ir 45,46 sek.).

Greičiau plaukė rumunas Davidas Popovičis (1 min. 44,72 sek.), britas Matthew Richardsas (1 min. 44,74 sek.), amerikietis Luke’as Hobsonas (1 min. 44,79 sek.), britas Duncanas Scottas (1 min. 44,87 sek.). Vokiečio Lukaso Maertenso rezultatas – toks pat, kaip ir lietuvio.

„Padariau viską, ką galėjau šiuo metu, bet tai vis tiek ne tai, kaip galiu plaukti. Matau, kad ir varžovams buvo nelengva – visi toli nuo savo geriausių rezultatų, auksą iškovojęs rumunas – taip pat. Atrodo, kad kuo mažiau ruošiuosi, tuo greičiau plaukiu, o kuo daugiau jėgų atiduodi dirbdamas iki nualpimo – atvirkščiai. Keistas sportas“, – svarstė D. Rapšys.

Vakar Danas dalyvavo dviejų rungčių atrankos varžybose: 100 m plaukimo laisvuoju stiliumi (48,53 sek. – 20 vieta, į pusfinalį nepateko) ir komandų estafetės 4 po 200 m laisvuoju stiliumi (Lietuvai taip pat atstovavo Andrius Šidlauskas ir žaidynių debiutantai Tomas Navikonis ir Tomas Lukminas – 7 min. 16,61 sek., 15 vieta, į finalą nepateko).

Olimpinio debiuto sulaukė ir Aleksas Savickas (200 m krūtine atranka, 2 min. 11,53 sek. – 19 vieta, į pusfinalį nepateko).

Irkluos pusfinaliuose

Vakar į irklavimo varžybų A pusfinalius įplaukė Viktorija Senkutė ir Giedrius Bieliauskas.

V. Senkutė vienviečių valčių ketvirtfinalį (24 dalyvės) užbaigė užėmusi šeštą vietą (2 000 m – 7 min. 33,35 sek.). Lietuvė laimėjo ketvirtos grupės lenktynes.

G. Bieliauskas savo grupėje buvo antras (2 000 m – 6 min. 51,80 sek.), jo rezultatas tarp 24 dalyvių – dešimtas.

Moterų ir vyrų pusfinalio varžybose rugpjūčio 1-ąją startuos po dvylika irkluotojų. Į finalus pateks užėmusieji 1–3 vietas.

Vakare į trijulių krepšinio (3 prieš 3) aikštę žengė Gintautas Matulis, Evaldas Džiaugys, Šarūnas Vingelis ir Aurelijus Pukelis – žaidynių debiutantai pirmąsias rungtynes žaidė su Tokijo olimpiados čempionais latviais.

Gera žinia iš UWW

Šeštą žaidynių dieną (liepos 29-ąją) paaiškėjo, kad Lietuvos rinktinėje – ne 50 olimpiečių, bet 51.

Tarptautinė imtynių organizacija (UWW) patvirtino: į Paryžių kviečiamas dar vienas mūsų šalies atletas, kovojantis graikų-romėnų imtynių (svorio kategorijos iki 130 kg) varžybose.

Lietuvos imtynių federacijos (LIF) sprendimu, bilietas į Prancūzijos sostinę įteiktas Tokijo olimpiados dalyviui Mantui Knystautui.

UWW informavo, kad galimybė Lietuvai atsirado, nes teisės startuoti Paryžiuje neteko vienas iš imtynininkų, įveikusių atrankos barjerus, o mūsų šalis šioje svorio kategorijoje buvo pirma tarp likusių be kelialapio.

M. Knystautas prisijungė prie žaidynėse debiutuosiančių kolegų – imtynininkų Gabijos Dilytės ir Mindaugo Venckaičio.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių